Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić chrupiące ciastka kokosowe zero waste, zapraszam na przepis! Robione są z wiórków kokosowych pozostałych po wyrobie mleka kokosowego i są to najlepsze ciastka tego typu jakie jadłam😍
Robiłam je z różnych przepisów i przyznam, że żaden nie przypadł mi do gustu. Zawsze mi czegoś brakowało. A to ciasteczka się rozpadały, a to były jakieś takie za miękkie i w ogóle nie chrupiące, a to wiórki były jakieś dziwne i wchodziły między zęby, bardziej przeszkadzając niż podkreślając kokosowy smak ciasteczek. A że mleko kokosowe robię często i nie lubię niczego z produktów marnować, doszłam do wniosku, że z pozostałych po mleku wiórków, muszę coś wymyślić sama, by ciasteczka były nie tylko zjadliwe, ale również pyszne i chrupiące.
No i są! I wcale nie smakują jak z jakichś resztek, wręcz przeciwnie! Są tak dobre, że ostatnio robię mleko kokosowe, po to, by zrobić chrupiące ciastka kokosowe zero waste😁
Dodatkowo ciasteczka nie mają w sobie żadnej mąki, więc są bezglutenowe, a w swoim składzie mają dobre tłuszcze!
Zapraszam więc na ten wyjątkowy przepis! Oczywiście najpierw zapraszam po przepis na Mleko Kokosowe. Zresztą, ciastko w towarzystwie szklaneczki tego mleka, to czysta kokosowa przyjemność😊
Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste
Przepis w skrócie:
Wiórki zalewam rozpuszczonym masłem i olejem wraz z roztartym rozmarynem. Dodaję ubite żółtka z cukrem oraz ubitą pianę z białek z cukrem. Mieszam delikatnie i wykładam małe porcje ciasta na blachę z papierem. Piekę w 180ºC do zrumienienia.
Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste
Wskazówki
- do wykładania masy na ciastka, używam zwykłej łyżki stołowej którą maczam w wodzie by ciasteczko lekko wyrównać i spłaszczyć
- po upieczeniu ciastka muszą chwilę przestygnąć na blaszce. Dopiero po krótkiej chwili wykładam je razem z papierem na kratkę do wystygnięcia
- z porcji podanej w przepisie wychodzi ok. 4 blach ciastek.
JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE CIASTKA KOKOSOWE ZERO WASTE – SKŁADNIKI
- 200 gr. wiórków kokosowych po wyrobie mleka kokosowego
- 100 gr. masła klarowanego czyli Ghee (może być z mojego przepisu tutaj)
- 50 gr. oleju kokosowego
- 4 białka
- 2 żółtka
- szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego (ok. 200gr.)
- 1 pełna łyżeczka rozmarynu
JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE CIASTKA KOKOSOWE ZERO WASTE – PRZYGOTOWANIE
- włączam piekarnik z termoobiegiem na 180ºC
- rozpuszczam masło klarowane wraz z olejem kokosowym i dodaję rozmaryn z łyżeczką cukru roztarty w moździerzu na puder. Mieszam dokładnie.
- jeszcze gorące wlewam do wiórków kokosowych i wszystko mieszam
- 2 żółtka ubijam na puszysty kogel mogel z 1/3 szklanki cukru i dodaje do wiórków, dokładnie mieszam
- 4 białka ubijam z pozostałym cukrem (2/3 szklanki) na sztywną pianę i dodaję do wiórek, bardzo delikatnie wszystko mieszam
- łyżką wykładam małe cienkie porcje (rozpłaszczając od góry) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piekę aż do złotego koloru
SMACZNEGO!😊