Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

17 listopada 2020
 
 

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić chrupiące ciastka kokosowe zero waste, zapraszam na przepis! Robione są z wiórków kokosowych pozostałych po wyrobie mleka kokosowego i są to najlepsze ciastka tego typu jakie jadłam😍

Robiłam je z różnych przepisów i przyznam, że żaden nie przypadł mi do gustu. Zawsze mi czegoś brakowało. A to ciasteczka się rozpadały, a to były jakieś takie za miękkie i w ogóle nie chrupiące, a to wiórki były jakieś dziwne i wchodziły między zęby, bardziej przeszkadzając niż podkreślając kokosowy smak ciasteczek. A że mleko kokosowe robię często i nie lubię niczego z produktów marnować, doszłam do wniosku, że z pozostałych po mleku wiórków, muszę coś wymyślić sama, by ciasteczka były nie tylko zjadliwe, ale również pyszne i chrupiące.

No i są! I wcale nie smakują jak z jakichś resztek, wręcz przeciwnie! Są tak dobre, że ostatnio robię mleko kokosowe, po to, by zrobić chrupiące ciastka kokosowe zero waste😁

Dodatkowo ciasteczka nie mają w sobie żadnej mąki, więc są bezglutenowe, a w swoim składzie mają dobre tłuszcze!

Zapraszam więc na ten wyjątkowy przepis! Oczywiście najpierw zapraszam po przepis na Mleko Kokosowe. Zresztą, ciastko w towarzystwie szklaneczki tego mleka, to czysta kokosowa przyjemność😊

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Przepis w skrócie:

Wiórki zalewam rozpuszczonym masłem i olejem wraz z roztartym rozmarynem. Dodaję ubite żółtka z cukrem oraz ubitą pianę z białek z cukrem. Mieszam delikatnie i wykładam małe porcje ciasta na blachę z papierem. Piekę w 180ºC do zrumienienia.

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Wskazówki

  • do wykładania masy na ciastka, używam zwykłej łyżki stołowej którą maczam w wodzie by ciasteczko lekko wyrównać i  spłaszczyć
  • po upieczeniu ciastka muszą chwilę przestygnąć na blaszce. Dopiero po krótkiej chwili  wykładam je razem z papierem na kratkę do wystygnięcia
  • z porcji podanej w przepisie wychodzi ok. 4 blach ciastek.

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE CIASTKA KOKOSOWE ZERO WASTE – SKŁADNIKI

JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE CIASTKA KOKOSOWE ZERO WASTE – PRZYGOTOWANIE

  • włączam piekarnik z termoobiegiem na 180ºC
  • rozpuszczam masło klarowane wraz z olejem kokosowym i dodaję rozmaryn z łyżeczką cukru roztarty w moździerzu na puder. Mieszam dokładnie.
  • jeszcze gorące wlewam do wiórków kokosowych i wszystko mieszam
  • 2 żółtka ubijam na puszysty kogel mogel z 1/3 szklanki cukru i dodaje do wiórków, dokładnie mieszam
  • 4 białka ubijam z pozostałym cukrem (2/3 szklanki) na sztywną pianę i dodaję do wiórek, bardzo delikatnie wszystko mieszam
  • łyżką wykładam małe cienkie porcje (rozpłaszczając od góry) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piekę aż do złotego koloru

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz