Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

 
 

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Te ciastka są obłędne! Chrupiące i pyszne! Robione są z wiórków kokosowych pozostałych po wyrobie mleka kokosowego i są to najlepsze ciastka tego typu jakie jadłam😍

Robiłam je z różnych przepisów i przyznam, że żaden nie przypadł mi do gustu. Zawsze mi czegoś brakowało. A to ciasteczka się rozpadały, a to były jakieś takie za miękkie i w ogóle nie chrupiące, a to wiórki były jakieś dziwne i wchodziły między zęby, bardziej przeszkadzając niż podkreślając kokosowy smak ciasteczek. A że mleko kokosowe robię często i nie lubię niczego z produktów marnować, doszłam do wniosku, że z pozostałych po mleku wiórków, muszę coś wymyślić sama, by ciasteczka były nie tylko zjadliwe, ale również pyszne i chrupiące.

No i są! I wcale nie smakują jak z jakichś resztek, wręcz przeciwnie! Są tak dobre, że ostatnio robię mleko kokosowe, po to, by zrobić chrupiące ciastka kokosowe zero waste😁

Dodatkowo ciasteczka nie mają w sobie żadnej mąki, więc są bezglutenowe, a w swoim składzie mają dobre tłuszcze!

Zapraszam więc na ten wyjątkowy przepis! Oczywiście najpierw zapraszam po przepis na Mleko Kokosowe. Zresztą, ciastko w towarzystwie szklaneczki tego mleka, to czysta kokosowa przyjemność😊

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Przepis w skrócie:

Wiórki zalewam rozpuszczonym masłem i olejem wraz z roztartym rozmarynem. Dodaję ubite żółtka z cukrem oraz ubitą pianę z białek z cukrem. Mieszam delikatnie i wykładam małe porcje ciasta na blachę z papierem. Piekę w 180ºC do zrumienienia.

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

Wskazówki

  • do wykładania masy na ciastka, używam zwykłej łyżki stołowej którą maczam w wodzie by ciasteczko lekko wyrównać i  spłaszczyć
  • po upieczeniu ciastka muszą chwilę przestygnąć na blaszce. Dopiero po krótkiej chwili  wykładam je razem z papierem na kratkę do wystygnięcia
  • z porcji podanej w przepisie wychodzi ok. 4 blach ciastek.

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE CIASTKA KOKOSOWE ZERO WASTE – SKŁADNIKI

JAK ZROBIĆ CHRUPIĄCE CIASTKA KOKOSOWE ZERO WASTE – PRZYGOTOWANIE

  • włączam piekarnik z termoobiegiem na 180ºC
  • rozpuszczam masło klarowane wraz z olejem kokosowym i dodaję rozmaryn z łyżeczką cukru roztarty w moździerzu na puder. Mieszam dokładnie.
  • jeszcze gorące wlewam do wiórków kokosowych i wszystko mieszam
  • 2 żółtka ubijam na puszysty kogel mogel z 1/3 szklanki cukru i dodaje do wiórków, dokładnie mieszam
  • 4 białka ubijam z pozostałym cukrem (2/3 szklanki) na sztywną pianę i dodaję do wiórek, bardzo delikatnie wszystko mieszam
  • łyżką wykładam małe cienkie porcje (rozpłaszczając od góry) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piekę aż do złotego koloru

Jak Zrobić Chrupiące Ciastka Kokosowe Zero Waste

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz