Zdrowy Przepis Na Mus Gruszkowy

 
 

Zdrowy Przepis Na Mus Gruszkowy

Jaki on pyszny! A jaki delikatny w smaku! 🙂 Wspaniały do jogurtu, do deseru, naleśników, lub do słoika na zimę. Dodany kardamon przecudnie podkreśla smak gruszki tworząc nie zapomniany duet!

Wystarczy raz wsadzić łyżeczkę do słoika, by zapomnieć o całym świecie. A jedzony w zimowy wieczór, powoduje uśmiech i szczęście na twarzy.

O tak! To jest to co uwielbiam! Zdrowe i zarazem pyszne! Nie wspominając już o witaminkach, które kryją się w tym wspaniałym słoiczku.

A dlaczego warto jeść gruszki?

Gruszka jest źródłem dużych ilości potasu, który bardzo korzystnie wpływa na poprawę pracy mięśni, na pracę układu nerwowego, a także poprawia koncentracje i pamięć.
Zawiera również bor, dzięki któremu w organizmie zatrzymywany jest wapń, a jak wiadomo ten, potrzebny jest do mocnych kości!
Z kolei zawartość pektyn, może pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu, a przeciwutleniacze przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.
Warto również wspomnieć o zawartości jodu, który chroni przed niedoczynnością tarczycy, oraz o tym, iż spożywanie gruszek przyczynia się do do poprawienia wzroku, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.

Tych cudownych właściwości jest oczywiście dużo więcej! 🙂

Dlatego zapraszam na ten prosty, aczkolwiek pyszny i Zdrowy Przepis Na Mus Gruszkowy! 🙂

Zdrowy Przepis Na Mus Gruszkowy

ZDROWY PRZEPIS NA MUS GRUSZKOWY – SKŁADNIKI

  • dowolna ilość gruszek (u mnie 4 szt. bardzo dojrzałe)
  • ewentualnie cukier brązowy, w przypadku gdyby gruszki były nie wystarczająco słodkie
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta soli

 

ZDROWY PRZEPIS NA MUS GRUSZKOWY – PRZYGOTOWANIE

  • gruszki myję i obieram
  • kroję na pół i wydrążam gniazda nasienne
  • kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka, dosypując kardamon i szczyptę soli
  • wstawiam na gaz i prażę co jakiś czas mieszając, (dodaję ewentualnie odrobinę cukru, jednak zazwyczaj wybieram bardzo dojrzałe i bardzo słodkie gruszki, więc nie ma takiej konieczności)
  • gotuję do momentu aż gruszki całkowicie się rozpadną
  • przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam i czekam aż ostygną
  • następnie wykładam dno garnka ściereczką i układam słoiczki z musem gruszkowym
  • zalewam letnią wodą do 3/4 wysokości słoiczków, wstawiam na gaz i gotuję ok. 60 minut
  • wyciągam na drewnianą deskę i przykrywam kocem
  • po całkowitym ostygnięciu wynoszę do piwnicy

Zdrowy Przepis Na Mus Gruszkowy

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz