Jeżeli interesuję Cię zdrowy przepis na mus gruszkowy, to proszę bardzo! Jest pyszny i delikatny w smaku! 🙂 Wspaniały do jogurtu, do deseru, naleśników, lub do słoika na zimę. A dodany kardamon, przecudnie podkreśla smak gruszki tworząc nie zapomniany duet!
Wystarczy raz wsadzić łyżeczkę do słoika, by zapomnieć o całym świecie. A jedzony w zimowy wieczór, powoduje uśmiech i szczęście na twarzy.
O tak! To jest to co uwielbiam! Zdrowe i zarazem pyszne! Nie wspominając już o witaminkach, które kryją się w tym wspaniałym słoiczku.
A dlaczego warto jeść gruszki?
Gruszka jest źródłem dużych ilości potasu, który bardzo korzystnie wpływa na poprawę pracy mięśni, na pracę układu nerwowego, a także poprawia koncentracje i pamięć.
Zawiera również bor, dzięki któremu w organizmie zatrzymywany jest wapń, a jak wiadomo ten, potrzebny jest do mocnych kości!
Z kolei zawartość pektyn, może pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu, a przeciwutleniacze przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.
Warto również wspomnieć o zawartości jodu, który chroni przed niedoczynnością tarczycy, oraz o tym, iż spożywanie gruszek przyczynia się do do poprawienia wzroku, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej.
Tych cudownych właściwości jest oczywiście dużo więcej! 🙂
Dlatego zapraszam na ten prosty, aczkolwiek pyszny i Zdrowy Przepis Na Mus Gruszkowy! 🙂
ZDROWY PRZEPIS NA MUS GRUSZKOWY – SKŁADNIKI
- dowolna ilość gruszek (u mnie 4 szt. bardzo dojrzałe)
- ewentualnie cukier brązowy, w przypadku gdyby gruszki były nie wystarczająco słodkie
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- szczypta soli
ZDROWY PRZEPIS NA MUS GRUSZKOWY – PRZYGOTOWANIE
- gruszki myję i obieram
- kroję na pół i wydrążam gniazda nasienne
- kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka, dosypując kardamon i szczyptę soli
- wstawiam na gaz i prażę co jakiś czas mieszając, (dodaję ewentualnie odrobinę cukru, jednak zazwyczaj wybieram bardzo dojrzałe i bardzo słodkie gruszki, więc nie ma takiej konieczności)
- gotuję do momentu aż gruszki całkowicie się rozpadną
- przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam i czekam aż ostygną
- następnie wykładam dno garnka ściereczką i układam słoiczki z musem gruszkowym
- zalewam letnią wodą do 3/4 wysokości słoiczków, wstawiam na gaz i gotuję ok. 60 minut
- wyciągam na drewnianą deskę i przykrywam kocem
- po całkowitym ostygnięciu wynoszę do piwnicy
SMACZNEGO! 🙂