Chcesz poznać przepis na Zdrowe Ciastka Słonecznikowe? To zapraszam! Są pełnoziarniste więc sytość w brzuszku gwarantowana!😍
No i wiadomo, jak słonecznik to i wszelakie witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Najwięcej w pestkach słonecznika ukrywa się witaminki E, która nazywana jest witaminą płodności i młodości. Ponadto obecna jest w nich również witamina B, która jest dosyć istotna dla prawidłowo działającego układu nerwowego. W pestkach znajduje się również witamina A, mająca wspaniały wpływ na wygląd naszej skóry, oraz kwas foliowy i witaminka C. W tych cudownych ziarenkach słonecznika znajdziemy również: magnez, wapń, żelazo czy cynk.
Jednak mimo tych wszystkich wspaniałych właściwości, nie radzę jeść kilogramami, gdyż są dosyć kaloryczne 🙂
Na szczęście na ciasteczku nie znajduje się ich aż tak wiele! 😀
Dlatego zapraszam na Przepis Na Zdrowe Ciastka Słonecznikowe!
Przepis Na Zdrowe Ciastka Słonecznikowe
Przepis w skrócie
Mąkę wraz z przyprawami siekam z masłem. Dodaje jaka, śmietanę i cukier. Zagniatam i formuje wałek. Wsadzam do zamrażalnika na 30minut. Kroję na krążki, maczam w roztrzepanym białku z cukrem i pestkach słonecznika. Piekę ok. 15minut w 180°C
PRZEPIS NA ZDROWE CIASTKA SŁONECZNIKOWE – SKŁADNIKI
- 400gr mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka imbiru
- łyżeczka kardamonu
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła klarowanego
- 5 pełnych łyżek brązowego cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany 18%
oraz:
- 1 białko
- 2 pełne łyżki brązowego cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 szklanka ziaren łuskanego słonecznika
PRZEPIS NA ZDROWE CIASTKA SŁONECZNIKOWE – PRZYGOTOWANIE
- do przesianej mąki dodaję wszystkie przyprawy oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszam
- dodaję pokrojone w kostkę zimne masło
- siekam chwilę nożem razem z mąką, a następnie dodaje jaka, śmietanę i cukier
- wszystkie składniki zagniatam razem i robię gruby wałek o średnicy ok. 6 cm.
- wsadzam do folii i wkładam do zamrażalnika na co najmniej 30 minut
- następnie szybko kroję nożem krążki o grubości pół centymetra
- roztrzepuję szybko białko z cukrem i maczam w nim każde ciastko tylko z jednej strony
- wsypuję pestki słonecznika do miseczki i mokrą strona maczam każde ciastko
- piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 15 minut w 180°C z termoobiegiem
- studzę na kratce razem z papierem
SMACZNEGO! 😉