Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?

 
 

Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę

Pesto z rukoli na zimę, to obowiązkowa pozycja w mojej spiżarni. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Zimą niezastąpione, kiedy to spragnieni świeżej zieleniny, łakniemy wszystkiego czego latem było pod dostatkiem.

A to właśnie rukola rządzi u mnie w ogródku! Dlatego to któregoś pięknego roku, postanowiłam zamknąć ją w słoiku, by w zimowy wieczór za jej sprawą, cieszyć się pyszną kolacją!

I tak oto właśnie pesto z rukoli zostało ze mną po dziś dzień. Idę do piwnicy, biorę słoiczek i wiem, że dzisiejszy dzień będzie piękny! 🙂

Nie będę juz pisać o cudownych właściwościach rukoli bo pisałam już tutaj: Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

 

Jak je przygotować w prosty sposób? znajdziesz tutaj: Jak Zrobić Najlepsze Pesto z Rukoli?

 

A Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę? wskazówki i przygotowanie poniżej 😀

Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?

Wskazówki:

 

JAK ZAWEKOWAĆ PESTO Z RUKOLI NA ZIMĘ? – PRZYGOTOWANIE

  • małe słoiczki dokładnie myję i sparzam w zlewie gorącą wodą. To samo robię z zakrętkami
  • wycieram wszystko do sucha
  • napełniam każdy słoik wcześniej przygotowanym pesto, zachowując od brzegu słoika ok.1,5 cm
  • z góry zalewam oliwą z oliwek, tak by przykryła cienką warstwą pesto (ok.0.5 cm)
  • zakręcam słoiczki i wkładam do garnka wyłożonego ściereczką
  • zalewam letnią wodą do ¾ wysokości słoiczka i wstawiam na gaz
  • gotuję na małym ogniu ok. 40 minut, od zagotowania się wody w garnku
  • po minionym czasie wyciągam gorące z wody (w rękawicach kuchennych) i ustawiam na desce przykrywając dodatkowo kocem
  • kiedy wszystkie ostygną, wynoszę w chłodne miejsce, np. do piwnicy

Jak Zawekować Pesto Z Rukoli Na Zimę?

SMACZNEGO! 😉

 
 

Dodaj komentarz