Niezwykle smaczna, słodziutka i przypominająca dzieciństwo pyszna zupa z dyni na słodko! Zrobiona na mleku roślinnym smakuje wybornie. Zawiera same cudowne i zdrowe składniki🥰
Wspaniała dla dzieci jak i zarówno dla dorosłych! Za sprawą cynamonu cejlońskiego rozgrzeje największego zmarzlucha (czyli między innymi mnie😉)
Uwielbiam tą zupę! Mogę ją jeść o każdej porze dnia, jest taka smaczna!👌
Dobra, dosyć gadania! Do gotowania!😁
Pyszna Zupa z Dyni Na Słodko
Przepis w skrócie:
Do mleku dodaję sól, cynamon, dokładam dynię i wstawiam na gaz. Gotuję, aż dynia zmięknie. W czasie kiedy gotuje się zupa, jajka mieszam widelcem z odrobina wody lub mleka, dodaje mąkę, sól i miód. Wszystko dokładnie mieszam.
Do gotującego się mleka, powoli wlewam łyżką ciasto na kluski lane. Lekko przestudzoną zupę dosładzam miodem.
Wskazówki
- ciasto na kluski lane, powinno być półpłynne i samodzielnie spływać z łyżki. Jeżeli jest za gęste, dolewam odrobinę płynu, jeżeli za rzadkie, dosypuję odrobinę mąki
- pestki dyni prażę króciutko na suchej patelni
- jeżeli nie mam świeżej dyni, używam mrożonej. Taka mrożona nadaje się znakomicie na wszelakie zupy
- miód dodaje na końcu jak zupa lekko przestygnie, nie chcę żeby miód stracił swoje wartości. Ciasto na kluski słodzę wcześniej, gdyż nie ma innej innej możliwości.
PYSZNA ZUPA Z DYNI NA SŁODKO – SKŁADNIKI
- porządna garść dyni pokrojonej w kostkę
- litr mleka roślinnego
- szczypta soli
- miód do smaku (lub inne zdrowe słodziwo)
- szczypta cynamonu
- kleks jogurtu naturalnego na wierzch ugotowanej już zupy (ja dodaję roślinnego)
- kilka uprażonych pestek dyni
Kluski lane – składniki
- 2 jajka wiejskie
- 3 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki miodu
- trochę mleka roślinnego lub wody (w zależności od gęstości ciasta)
PYSZNA ZUPA Z DYNI NA SŁODKO – PRZYGOTOWANIE
- dynię obieram ze skórki i kroję w kostkę
- do garnka z mlekiem dodaje szczyptę soli, cynamonu oraz jakieś zdrowe słodziwo
- wstawiam na gaz i gotuję aż dynia całkowicie zmięknie
- w czasie kiedy zupa się gotuje zabieram się za kluski: jajka mieszam widelcem z odrobiną wody lub mleka, dodaje mąkę, sól i miód. Wszystko ze sobą dokładnie łączę
- na ugotowaną zupę (zupa nadal ma się gotować na małym gazie) wlewam łyżką porcje ciasta, aż wykorzystam całość
- wszystko gotuje jeszcze przez ok. 3minuty
- lekko przestudzoną zupę (ciepłą, ale nie gorącą) dosładzam miodem
- nakładam kleks dobrego jogurtu na środek zupy i posypuje prażoną dynią
SMACZNEGO!😊