Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak dobrze upiec kasztany jadalne, zapraszam na przepis. Są pyszne, mają lekko słodki, orzechowy smak i są wspaniałą, zdrową przekąska! Nie zawierają glutenu i właśnie stąd mąka kasztanowa cieszy się taką popularnością wśród „bezglutenowców”🥰
Zawierają spore ilości potasu, witamin z grupy B, a także witamin A i C. Wspaniale więc wzmocnią nasz układ odpornościowy w okresie jesienno -zimowym, a to właśnie wtedy jest na nie sezon.
Kiedy jako dziecko, któregoś dnia usłyszałam: „ w Paryżu najlepsze kasztany są na Placu Pigalle” myślałam że chodzi o takie, z których to często robiłam urocze ludziki. Bardzo chciałam wtedy pojechać do tego Paryża, żeby zabrać trochę tych kasztanów z tego placu i przywieść do Polski!
Myślałam, że kiedy zrobię z nich ludziki, będą tak niezwykłe, jak same kasztany. Jednak wkrótce okazało się, że to nie o takie kasztany chodziło! Tylko o takie jadalne!
Dziś nie trzeba wyruszać w taką daleką podróż by ich spróbować, bo zawsze kiedy nadchodzi jesień pojawiają się te śliczne brązowe cudeńka. Ja się w nich zakochałam!😍 Za każdym razem jak się pojawiają, lądują w moim koszyku. Dlatego jak je tylko zobaczysz, wrzuć je również do swojego koszyka, a potem rozkoszuj się i Ty ciepłymi i słodziutkimi kasztanami jadalnymi.🥰
Jak Dobrze Upiec Kasztany Jadalne
Przepis w skrócie
Dobrze umyte kasztany nacinam na krzyż na wypukłej stronie, zalewam wodą i gotuję 15minut. Nastawiam piekarnik na 180º C z termoobiegiem. Ugotowane kasztany rozkładam na blasze przykrytej papierem. Piekę ok. 15-20 minut. Kasztany jadalne obieram z rozchylonych skorupek jeszcze na ciepło.
Wskazówki
- kupując kasztany jadalne, wybieram świeże o błyszczącej skórce, bez żadnych wgnieceń
- nacinam od góry ostrym nożem, trzymając kasztana dwoma palcami: kciukiem i palcem wskazującym i między palcami prowadzę nóż by się nie skaleczyć
- kasztany obieram zaraz po upieczeniu, bo na ciepło obierają się dużo łatwiej
JAK DOBRZE UPIEC KASZTANY JADALNE – SKŁADNIKI
- 500 g kasztanów jadalnych
JAK DOBRZE UPIEC KASZTANY JADALNE – PRZYGOTOWANIE
- umyte kasztany, nacinam od góry na wypukłej stronie
- wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 15 minut
- nastawiam piekarnik na temperaturę 180º C z termoobiegiem
- podgotowane kasztany jadalne wykładam na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, nacięciem do góry
- piekę ok.15-20 minut
- obieram jeszcze ciepłe
SMACZNEGO!😊