Chcesz się dowiedzieć co to za Pyszna Zupa z Zielska? Zapraszam więc na przepis! Będzie jak zwykle zdrowo i smacznie😍
Nie od dziś wiadomo że wokół nas rośnie bardzo dużo jadalnych roślin. Często omijamy je, nie zdając sobie sprawy, że można z nich ugotować coś i zdrowego i smacznego.
Właśnie dziś chcę ci zaproponować taką zupę krem, do której składniki, zerwałam za darmo z własnego trawnika!😍
No dobrze, może oprócz szczawiu, bo ten zerwałam z polany przy lesie. No oczywiście można i z własnego ogródka, jeżeli takowy gdzieś tam masz..😎
Jakie zielsko można wykorzystać do zupy?
Wracając do rzeczy, to znaczy do zupy.. Na pewno nie raz słyszałaś o pokrzywie, jaka to ona jest zdrowa, fantastyczna i jaką ma moc!😍 No właśnie! Pokrzywa ! Cudowna królowa wszystkich chwastów! to właśnie ona jak i zarówno Pan Mlecz i Pan Szczaw będą bohaterami tej o to wspaniałej zupki!
Naturalnie możesz ją dodatkowo wzbogacić marchewką i pietruszką, jeżeli akurat masz na podorędziu. Ale bez tych dwóch panienek, zupa też wyjdzie smaczna!
Jakie dodatki pasują do Zupy z Zielska?
Ja tuż przed podaniem skrapiam oliwą, dodając odrobinę startego cheddara oraz podrumienione pestki dyni czy też słonecznika.. No i koniecznie kleks dobrej śmietany! Często też podaję zupę z podprażoną czarną soczewicą (tak jak na zdjęciu). Ten chrupiący akcent jest po prostu genialny!😁
A! I byłabym zapomniała. Kwiatki stokrotek też są jadalne. No i tylko zobacz jak cudnie wyglądają😍
Uwierz! Ta cała oprawa, wyniesie tą zupę na wyższy poziom! jeszcze bardziej i mocniej zostanie podkreślony jej niesamowity charakter🤗
To co? Idziesz szukać zielska na tą pyszną zupę? Czy sama mam się tu nią zachwycać?😏😂
Wszystkiego zdrowego❤
Przepis w skrócie:
Całe zielsko myję a pokrzywę sparzam. Stokrotki płuczę i wrzucam do do wody by się namoczyły. Całe zielsko kroję na drobno, zalewam wodą, dodaję liść laurowy i wstawiam na gaz (dodaje ewentualnie, marchewkę i pietruszkę). W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w kostkę i w malutkiej ilości osolonej wody gotuję do miękkości. Ziemniaki razem z wodą dodaję do ugotowanej zieleniny, dodaje masło (wyciągam liście laurowe) i wszystko blenduję na jednolity krem. Następnie doprawiam do smaku solą , pieprzem i miodem. Podaję z oliwą, serem cheddar, prażonymi pestkami (soczewicą) i śmietaną. Na koniec przyozdabiam stokrotkami.
Wskazówki
- jeżeli chodzi o pokrzywę, to najlepsze są czubki rośliny. Są delikatniejsze i mniej łykowate. Jeżeli nie masz dostępu do dużej ilości pokrzywy, to zerwij po prostu listki z całej rośliny, ale bez łodyg
- do gotowania zupy możesz również wrzucić ziarna pieprzu, ziela angielskiego i ziarno jałowca (oczywiście przed zblendowaniem wszystko wyjąć)
- pestki dyni, czy też słonecznika prażę króciutko na suchej patelni (soczewicę również)
- do zupy na wierzch, dodaję również inne jadalne kwiaty
- miód dodaje na końcu jak zupa lekko przestygnie, nie chcę żeby miód stracił swoje wartości.
PYSZNA ZUPA Z ZIELSKA – SKŁADNIKI
- garść szczawiu
- garść listków mniszka lekarskiego
- 2 garści pokrzywy (najlepiej listki z górnych części rośliny)
- kilka ziemniaków
- łyżka masła klarowanego
- liść laurowy
- sól, pieprz i odrobina miodu do smaku (sos sojowy)
- kleks śmietany na porcję zupy
- kwiatki stokrotek do przybrania zupy
oraz: oliwa do polania, starty ser cheddar, pestki prażone (z dyni, słonecznika…)
PYSZNA ZUPA Z ZIELSKA – PRZYGOTOWANIE
- całą zieleninę dobrze płuczę, a pokrzywę dodatkowo sparzam. Stokrotki płuczę i wrzucam do wody by się namoczyły
- wypłukana zieleninę kroję na drobno, dodaje liść laurowy i zalewam w garnku wodą. Wstawiam na gaz
- w międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w osolonym wrzątku do miękkości (wody jak najmniej)
- ugotowane ziemniaki razem z wodą wlewam do ugotowanej zieleniny, dodaję masło (wyciągam liście laurowe i inne ewentualnie ziarenka) i całość blenduję na jednolity krem
- zupę doprawiam miodem, solą i pieprzem i ewentualnie sosem sojowym
- podaję na ciepło skropioną oliwą, kleksem śmietany, startym serem cheddar, prażonymi pestkami, oraz kwiatkami stokrotki
SMACZNEGO!😊