Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę?

12 lipca 2024
 
 

Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę

Zastanawiasz się jak dobrze ugotować czerwoną fasolę? Zapraszam do przeczytania artykułu!😍

Nie od dziś wiadomo, że rośliny strączkowe, czy to ciecierzyca, soczewica czy też fasola, są bardzo zdrowe. Należy jednak pamiętać, że trzeba je w odpowiedni sposób ugotować!

Nie od dziś też wiadomo, że włączenie ich do codziennej diety jest wręcz nieodzowne!

Poza tym taką fasolę możemy wcześniej sobie ugotować, a potem łączyć z innymi produktami tworząc nietuzinkowe i odżywcze dania.

Ja właśnie tak robię! Bardzo często mam ją już ugotowaną wcześniej i czekającą na mnie w lodówce. Potem tylko dodaję do niej świeże warzywa, skrapiam oliwą i voila! Oczywiście taką fasolę trzeba wcześniej namoczyć i tego kroku nie należy pomijać! owszem! Internety podpowiadają skrócone przepisy. Ja jednak jestem wierna moczeniu fasoli przynajmniej 12 godzin, dzięki temu mam pewność, że strączki będę miały dobre właściwości i korzystny wpływ na moje zdrowie😍 Czego oczywiście i Tobie życzę!

Tak więc…. Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤

A tu zamieszczę kilka fajnych przepisów, może któryś Cię skusi? Fit SernikPieczone Udka Kurczaka z CebulkąSer Halloumi z Orzechami

Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę

Wartości odżywcze fasoli

Fasola jest znakomitym roślinnym źródłem białka. Już w 100 g fasoli znajdziemy go ok. 25 g! Jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi ok. 15% masy suchych nasion. Fasola przede wszystkim zawiera witaminy zwłaszcza z grupy B, oraz kwas foliowy. Bogata jest w wapń, fosfor i potas. Zawiera również w swoim składzie, żelazo, selen, a także cynk, mangan i siarkę

Jakie wartości zdrowotne ma fasola ?

  • jest naturalnym detoksydantem
  • zwiększa odporność, gdyż zawarte w fasoli przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy
  • zapobiega starzeniu się skóry, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki
  • pomaga zapobiegać osteoporozie, ponieważ zawiera mangan i wapń które wzmacniają kości
  • łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, dzięki zawartej w swoim składzie miedzi która zmniejsza stan zapalny stawów
  • łagodzi objawy astmy, a to za sprawą wysokiej zawartości magnezu, który to wspomaga rozszerzanie oskrzeli i zapewnia lepszy przepływ powietrza do płuc
  • wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego
  • zapobiega nadciśnieniu
  • zwiększa energię dzięki zawartości manganu, który jest bardzo ważny w procesie metabolicznym
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi

Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę

Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę

JAK DOBRZE UGOTOWAĆ CZERWONĄ FASOLĘ – SKŁADNIKI

  • szklanka czerwonej fasoli
  • woda do ugotowania fasoli

opcjonalnie: oliwa z oliwek, koperek, sól

JAK DOBRZE UGOTOWAĆ CZERWONĄ FASOLĘ – PRZYGOTOWANIE

  • fasolę wsypuję do naczynia, w którym będzie się moczyła i zalewam wodą. Wody wlewam tyle, by była ponad fasolę (ok. 10-15 cm)
  • strączki moczę przez całą noc, lub przynajmniej 12 godzin
  • jeżeli jest taka możliwość zmieniam wodę 2-3 krotnie
  • dobrze wymoczoną fasolę płuczę na sicie, wrzucam do garnka i zalewam wodą, tak było jej ok. 10 cm nad fasolą
  • wstawiam na gaz i kiedy fasola z wodą się zagotuje, nastawiam timer na ok 60 minut
  • po minionym czasie sprawdzam czy fasola jest miękka i dodaje ewentualnie jeszcze kilka minut
  • po ugotowaniu fasolę odcedzam, polewam oliwą, posypuję pokrojonym koperkiem i solą do smaku

Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę

Jak Dobrze Ugotować Czerwoną Fasolę

SMACZNEGO!😊

 

 

 
 

Dodaj komentarz