Zastanawiasz się jak dobrze ugotować czerwoną fasolę? Zapraszam do przeczytania artykułu!😍
Nie od dziś wiadomo, że rośliny strączkowe, czy to ciecierzyca, soczewica czy też fasola, są bardzo zdrowe. Należy jednak pamiętać, że trzeba je w odpowiedni sposób ugotować!
Nie od dziś też wiadomo, że włączenie ich do codziennej diety jest wręcz nieodzowne!
Poza tym taką fasolę możemy wcześniej sobie ugotować, a potem łączyć z innymi produktami tworząc nietuzinkowe i odżywcze dania.
Ja właśnie tak robię! Bardzo często mam ją już ugotowaną wcześniej i czekającą na mnie w lodówce. Potem tylko dodaję do niej świeże warzywa, skrapiam oliwą i voila! Oczywiście taką fasolę trzeba wcześniej namoczyć i tego kroku nie należy pomijać! owszem! Internety podpowiadają skrócone przepisy. Ja jednak jestem wierna moczeniu fasoli przynajmniej 12 godzin, dzięki temu mam pewność, że strączki będę miały dobre właściwości i korzystny wpływ na moje zdrowie😍 Czego oczywiście i Tobie życzę!
Tak więc…. Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤
A tu zamieszczę kilka fajnych przepisów, może któryś Cię skusi? Fit Sernik, Pieczone Udka Kurczaka z Cebulką, Ser Halloumi z Orzechami
Wartości odżywcze fasoli
Fasola jest znakomitym roślinnym źródłem białka. Już w 100 g fasoli znajdziemy go ok. 25 g! Jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi ok. 15% masy suchych nasion. Fasola przede wszystkim zawiera witaminy zwłaszcza z grupy B, oraz kwas foliowy. Bogata jest w wapń, fosfor i potas. Zawiera również w swoim składzie, żelazo, selen, a także cynk, mangan i siarkę
Jakie wartości zdrowotne ma fasola ?
- jest naturalnym detoksydantem
- zwiększa odporność, gdyż zawarte w fasoli przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy
- zapobiega starzeniu się skóry, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki
- pomaga zapobiegać osteoporozie, ponieważ zawiera mangan i wapń które wzmacniają kości
- łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, dzięki zawartej w swoim składzie miedzi która zmniejsza stan zapalny stawów
- łagodzi objawy astmy, a to za sprawą wysokiej zawartości magnezu, który to wspomaga rozszerzanie oskrzeli i zapewnia lepszy przepływ powietrza do płuc
- wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego
- zapobiega nadciśnieniu
- zwiększa energię dzięki zawartości manganu, który jest bardzo ważny w procesie metabolicznym
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
JAK DOBRZE UGOTOWAĆ CZERWONĄ FASOLĘ – SKŁADNIKI
- szklanka czerwonej fasoli
- woda do ugotowania fasoli
opcjonalnie: oliwa z oliwek, koperek, sól
JAK DOBRZE UGOTOWAĆ CZERWONĄ FASOLĘ – PRZYGOTOWANIE
- fasolę wsypuję do naczynia, w którym będzie się moczyła i zalewam wodą. Wody wlewam tyle, by była ponad fasolę (ok. 10-15 cm)
- strączki moczę przez całą noc, lub przynajmniej 12 godzin
- jeżeli jest taka możliwość zmieniam wodę 2-3 krotnie
- dobrze wymoczoną fasolę płuczę na sicie, wrzucam do garnka i zalewam wodą, tak było jej ok. 10 cm nad fasolą
- wstawiam na gaz i kiedy fasola z wodą się zagotuje, nastawiam timer na ok 60 minut
- po minionym czasie sprawdzam czy fasola jest miękka i dodaje ewentualnie jeszcze kilka minut
- po ugotowaniu fasolę odcedzam, polewam oliwą, posypuję pokrojonym koperkiem i solą do smaku
SMACZNEGO!😊