Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

4 sierpnia 2020
 
 

Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

Mam dziś dla Was wspaniały przepis na puszyste racuchy orkiszowe! Nieskromnie napiszę, że to najlepsze racuchy jakie w życiu jadłam. Na orkiszowej mące rosną równie wspaniale jak na tej pszennej, a są o niebo zdrowsze i lepsze.


Racuchy pamiętam jako mała dziewczynka. Smażone przez babcię i zajadane przez nas, czyli przeze mnie i moje cioteczne rodzeństwo, były obowiązkowym rarytasem na wakacjach u babci. W jednej dłoni racuch a w drugiej… a kto tam wie! 🙂 wiaderko z piaskiem… brudny patyk, czy cokolwiek innego. W każdym bądź razie, jedna ręka musiała być wolna na placka – czysta lub nie 😛
Wtedy też, takich racuchów można było zjadać całą górę i tak wszystkie kalorie było na 100% spalone podczas szalonych dziecięcych zabaw.

Dziś, choć moje Puszyste Racuchy Orkiszowe są na zdrowej mące i smażone są na zdrowym oleju kokosowym, to nie radzę jeść całej góry, a już na pewno nie „grzeszyć” zbyt często 🙂
Moje racuchy uwielbiam polać lekko z góry miodem. Można również tradycyjnie posypać cukrem pudrem, lub też posypać lekko cukrem kokosowym.

No pycha! Achhhh te słodkie racuchowe dzieciństwo! 😀

Przyznaj się! Na pewno też lubisz takie racuchowe pyszności! 😀

Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

 

Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki z solą wbijam jajka i dokładam pokruszone drożdże. Dolewam ciepłe mleko/maślankę i energicznie mieszam. Zostawiam do wyrośnięcia. Dokładam pokrojone w kostkę jabłka i po wymieszaniu smażę na rozgrzanym tłuszczu. Wykładam na papierowy ręcznik i polewam miodem lub posypuję pudrem.

Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

WSPANIAŁY PRZEPIS NA PUSZYSTE RACUCHY ORKISZOWE – SKŁADNIKI

  • 350 gr. mąki orkiszowej jasnej
  • 2 szczypty soli
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 50 gr. drożdży w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego lub maślanki
  • 3 jabłka

oraz: miód do polania lub cukier puder trzcinowy do posypania,
tłuszcz do smażenia (ja to robię na smalcu gęsim, lub na oleju kokosowym)

Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

WSPANIAŁY PRZEPIS NA PUSZYSTE RACUCHY ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • mleko lub maślankę podgrzewam żeby było lekko ciepłe
  • mąkę przesiewam przez sito wraz z solą
  • w środek mąki wbijam umyte wcześniej jajka
  • dokładam pokruszone drożdże i dolewam mleko
  • wszystko energicznie mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy (ma być jak gęsta śmietana)
  • przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 30min.
  • dokładam pokrojone w kostkę jabłka i wszystko razem delikatnie mieszam
  • smażę małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony, aż do zrumienienia
  • wykładam na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz
  • polewam miodem lub posypuję pudrem

Wspaniały Przepis Na Puszyste Racuchy Orkiszowe

 

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz