Zdrowe Sezamki – Szybki Przepis

8 października 2020
 
 

Szybki Przepis Na Zdrowe Sezamki

Czy sezamki mogą być zdrowe? Tak! Pod warunkiem, że zrobisz je w domu. A robi się je błyskawicznie! Nie zawierają białego cukru a w smaku są chrupiące i zarazem lekko ciągnące.

Te na sklepowych półkach w większości zawierają syrop glukozowy i szereg jeszcze innych bardzo niezdrowych dodatków. Całe szczęście, że Szybki Przepis Na Zdrowe Sezamki jest taki prosty i składa się głównie z dwóch składników: sezamu i syropu ryżowego (lub miodu – szczegóły w przepisie)

Ziarno sezamu w już starożytnej Babilonii ze względu na wysoką wartość zdrowotną i dietetyczną, uznawane było za przyprawę Bogów. Jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych i zawiera sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a i nie małą ilość białka. Należy również wspomnieć o sporej zawartości składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk czy miedź.

Niesamowite, że takie małe niepozorne ziarenko zawiera w sobie tyle wspaniałości! 😀

Zapraszam więc na ten Szybki Przepis Na Zdrowe Sezamki! Chrup na zdrowo!

Szybki Przepis Na Zdrowe Sezamki

SZYBKI PRZEPIS NA ZDROWE SEZAMKI – SKŁADNIKI:

SZYBKI PRZEPIS NA ZDROWE SEZAMKI – PRZYGOTOWANIE

  • ziarno sezamu prażę przez chwilę na suchej patelni ciągle mieszając, ale tylko do bardzo lekkiego zrumienienia ( trzeba uważać, bo zbyt mocno zrumienione może być gorzkawe)
  • dodaję sól, syrop ryżowy i mieszam chwile drewnianą łopatką aż składniki się dobrze połączą
  • wykładam masę na połowę papieru do pieczenia w taki sposób, by drugą połową papieru nakryć
  • wałkiem rozwałkowuję przez papier by powstała cienka masa sezamowa
  • po lekkim przestudzeniu kroję na małe sezamki.

Szybki Przepis Na Zdrowe Sezamki

SMACZNEGO!😊

 
 

4 komentarze

  • W smaku ok,ale konsystencja dość elastyczna i nie chciały być tak twarde jak na zdjęciu. Przy dodaniu miodu może chwilę do piekarnika?

    • Dzień dobry😁 Z syropem ryżowym, sezamki lepiej zastygają. Są jakby bardziej chrupiące i skarmelizowane. Jeżeli chodzi o miód, sezamki wyjdą trochę bardziej miękkie. Spróbuj następnym razem, zrobić je cieńsze i koniecznie po upieczeniu susz je na kratce🥰 Wszystkiego Zdrowego❤

Dodaj komentarz