Krem z daktyli to nie tylko pyszny i zdrowy krem, ale również bardzo odżywczy! Palec w słoiku powinien tam „lądować” bardzo często😉 No dobra! może nie palec, a łyżeczka😁
Tak czy inaczej, warto go zrobić szybko w domu, zamiast kupować inne niezdrowe kremy jak np. to “coś” na literę – N. Ten niestety popularny krem czekoladowy, zawiera nie tylko tonę cukru, ale również rakotwórczy olej palmowy!
Właśnie o tym możemy przeczytać w raporcie wydanym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (Maj, 2016). Podobny raport został opublikowany również przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Z raportów tych wynika, że olej palmowy jest bardziej rakotwórczy niż jakikolwiek inny olej obecny na rynku! Smutne -prawda?
Biorąc pod uwagę również inne kwestie związane z produkcją tego oleju takie jak wycinka lasów, czy niszczenie środowiska naturalnego, a także przemoc wobec zwierząt, należy powiedzieć stanowcze NIE produktom zawierającym olej palmowy! A niestety trochę tych produktów jest!
Dlatego sprawdzajmy skład! to tylko chwila! Właśnie ta chwila może zmienić bardzo dużo 🙂
A zmiany możesz zacząć już dziś wraz ze mną😊 i zamiast kupować niezdrowego gotowca, zrobić krem z daktyli.
Jest niezwykle odżywczy! Daktyle to skarbnica błonnika i potasu. Zawierają również magnez, żelazo, wapń, bor, cynk i mangan, a także witaminę A, B i C. I to wszystko mieści się w jednym małym słoiczku 😀
Jak Przygotować Pyszny i Zdrowy Krem z Daktyli Bez Cukru?
Przepis w skrócie
Do blendera wkładam namoczone daktyle oraz miąższ z awokado, sól, kakao (lub karob). Wszystko razem blenduje na jednolity krem.
Wskazówki:
- jeżeli mam czas, moczę daktyle przez całą noc, jeżeli nie, gotuję zalane wodą do miękkości
- wody po daktylach nie wylewam, wstawiam na gaz i gotuję aż płyn lekko zgęstnieje i zamieni się w brązowy syrop daktylowy. Nie jest on potrzebny do tego przepisu, ale że staram się żyć w duchu zero waste, to co może się przydać w kuchni i można wykorzystać wykorzystuję 🙂
- jeżeli chodzi o awokado, można go nie dodawać, jednak nadaje ono wspaniałej, kremowej konsystencji
- krem można przechowywać przez kilka dni w lodówce
JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNY I ZDROWY KREM Z DAKTYLI BEZ CUKRU? – SKŁADNIKI:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 dojrzałe awokado
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty kardamonu
- 2 łyżki kakao lub 3 pełne łyżeczki karobu)
JAK PRZYGOTOWAĆ PYSZNY I ZDROWY KREM Z DAKTYLI BEZ CUKRU? – PRZYGOTOWANIE
- przepłukane daktyle zalewam ciepłą wodą i moczę kilka godzin lub całą noc. Można je również ugotować do miękkości
- dobrze namoczone/ugotowane wraz z miąższem z awokado wrzucam do blendera
- wsypuję kakao lub karob, oraz przyprawy
- wszystko blenduje na jednolity krem i przekładam do słoiczka.
SMACZNEGO! 😊