Ten przepis na szybkie maślane bułki orkiszowe jest po prostu rewelacyjny! Nie dość, że bułeczki są chrupiące, maślane i zdrowe, to jeszcze szybkie i bez wyrastania 🤩 Każdy znajdzie krótką chwilkę by zrobić je na śniadanie w łykend 🥰
A jak już je raz zrobisz, to nie kupisz tych ze sklepu, bo zakochasz się “po uszy” w tych maślanych bułeczkach zrobionych ze zdrowych składników. Głównym komponentem tych bułeczek jest oczywiście mąką orkiszowa 100%, a jak wiadomo to jedna z najcudowniejszych i najzdrowszych mąk. Na jednym ze zdjęć bułeczka zaprezentowana z humusem z dyni, a z góry skropiona lekko miodem i posypana cynamonem. Mówię Ci, PYCHA! 😋
Nie marnuj więc ani chwili! Już dziś kup składniki by upiec swoje Szybkie Maślane Bułki Orkiszowe!
Szybkie Maślane Bułki Orkiszowe
Przepis w skrócie
Do przesianej mąki z sodą, cukrem i solą, dodaję maślankę i jajko. Zagniatam, lekko rozwałkowuje i wykrawam szklanką kółka o grubości 2cm. Układam na blasze z papierem, nacinam przez środek nożem i każdą bułeczkę zwilżoną wcześniej wodą, posypuje ulubionymi ziarenkami. Na wierzch dodaje odrobine masła klarowanego. Piekę w 180ºC z termoobiegiem ok. 20 min.
Wskazówki:
- z jednej porcji ciasta wychodzi ok. 12 sztuk bułeczek orkiszowych
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- jeżeli ciasto lepi się do rąk, wysypuję trochę mąki na stolnicę
- ciasto można wyrabiać robotem kuchennym, jednak ja nie widzę takiej potrzeby, bo ciasto zagniata się szybko i łatwo
- nóż którego używam do nacięć w bułeczkach, służy do filetowania, jednak mi jest najłatwiej robić to właśnie takim nożem
SZYBKIE MAŚLANE BUŁKI ORKISZOWE – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 450 gr. mąki orkiszowej jasnej
- 3 gr. sody
- 2 pełne łyżeczki cukru trzcinowego (cukru kokosowego lub miodu)
- 1 łyżeczka soli
- 300 gr. maślanki
- 1 jajko
oraz:
do posypania bułeczek: płatki owsiane, czarnuszka, kminek (lub sezam, mak, pestki słonecznika, pestki dyni lub inne ziarenka)
SZYBKIE MAŚLANE BUŁKI ORKISZOWE – PRZYGOTOWANIE
- przesiewam mąkę, dodaję sodę, cukier trzcinowy, łyżeczkę soli i wszystko dokładnie mieszam
- dodaję maślankę i jajko, wszystko mieszam a następnie zagniatam na stolnicy na jednolite ciasto, podsypując mąką jeżeli jest taka konieczność
- podłączam piekarnik i nastawiam temperaturę 180ºC z termoobiegiem
- ciasto lekko rozwałkowuje na grubość ok. 2cm. i szklanką (moja o średnicy 7cm) wykrawam kółka
- układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- ostrym i cienkim nożem nacinam od góry każdą bułeczkę przez środek jednym zdecydowanym pociągnięciem
- smaruje każdą bułeczkę pędzelkiem maczanym w wodzie, a następnie posypuję płatkami owsianymi, czarnuszką lub kminkiem (lub innymi ziarenkami)
- do każdej bułeczki w nacięcie dodaję ok pół łyżeczki masła klarowanego
- wstawiam blachę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika na 180ºC i piekę do zrumienienia ok. 20 minut
SMACZNEGO!😊