Pyszna Zdrowa Zupa z Topinamburu

 
 

Pyszna Zdrowa Zupa z Topinamburu

Bardzo pyszna i zdrowa zupa z topinamburu, o słodkawej, orzechowej i pikantnej nucie. Za sprawą topinamburu, czyli inaczej słonecznika bulwiastego ma nie zwykłe właściwości😍

Topinambur zawiera mnóstwo substancji o działaniu bioaktywnym, więc spokojnie może być zaliczany do tzw. superfoods” Ma w swoim składzie inulinę, która zaliczana jest do prebiotyków, czyli substancji pobudzających rozwój prawidłowej flory bakteryjnej. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i zmniejsza również insulinooporność, a także pomaga w normalizacji cukru we krwi. Ponadto sprzyja odchudzaniu, bo ma niewiele kalorii, za to dużo błonnika, który pęczniejąc w jelitach, daje uczucie sytości.

No i właśnie dlatego łakomczuszki, mogą porządnie nakarmić brzuszki🥰

Pyszna Zdrowa Zupa z Topinamburu

Pyszna Zdrowa Zupa z Topinamburu

Przepis w skrócie:

Upieczony w piekarniku topinambur wraz z marchewką, wrzucam do garnka z gotującym się bulionem z warzywami, dokładam wcześniej podprażone na patelni przyprawy wraz z czosnkiem, imbirem i cebulką. Wszystko gotuję ok. 40 minut po czym dodaje mleko kokosowe. Gotuję jeszcze ok. 20 minut. Wszystko miksuję na jednolity krem. Podaję z pestkami słonecznika, szczypiorkiem i kroplą oliwy.

Pyszna Zdrowa Zupa z Topinamburu

PYSZNA ZDROWA ZUPA Z TOPINAMBURU – SKŁADNIKI

oraz:

na wierzch do zupy: pestki słonecznika uprażone, pokrojony szczypiorek, oliwa.

 

PYSZNA ZDROWA ZUPA Z TOPINAMBURU – PRZYGOTOWANIE

  • bulwy topinamburu w skórce dokładnie myję szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszone wkładam do miski i mieszam rękami razem z olejem kokosowym
  • marchewkę obieram, myję, osuszoną kroje na centymetrowe plastry, wkładam do drugiej miski i mieszam z masłem kokosowym
  • blachę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na jednej połowie topinambur a na drugiej marchewkę i wkładam do nagrzanego do 180C piekarnika z termoobiegiem na ok. 20min.
  • na patelni rozgrzewam 2 pełne łyżeczki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) i dodaję kurkumę, paprykę i mieszam
  • następnie dodaję imbir oraz czosnek i prażę ok. minuty, cały czas mieszając, pod koniec dodaje łyżkę sosu sojowego
  • następnie dodaję cebulę pokrojoną w piórka i podlewam wszystko odrobina bulionu. Duszę pod przykryciem ok. 7minut uważając by się nic nie przypaliło
  • do garnka wlewam resztę bulionu warzywnego i wrzucam pokrojony na krążki por, oraz pokrojony w plastry seler
  • przekładam uprażone przyprawy do garnka z bulionem
  • upieczone warzywa z piekarnika przekładam do garnka, dodaje odrobinę harissy oraz sól do smaku i całość gotuje ok. 45 minut, po czym wlewam mleko kokosowe i gotuje jeszcze ok. 20 minut
  • lekko przestudzoną blenduję na jednolity krem
  • zupę z topinamburu podaję posypaną pestkami słonecznika, szczypiorkiem oraz lekko skropioną oliwą ( u mnie jest to oliwa z znad harissy, stąd na zdjęciach barwa lekko bordowa)

Pyszna Zdrowa Zupa z Topinamburu

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz