Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

 
 

Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

Humus z dyni jest szybki do przygotowania, odżywczy i zdrowy. A jaki pyszny! Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, B3 i B9, czyli kwasu foliowego😀

Zawiera w sobie spore ilości białka i błonnika, a przez zawartość niewielkiej ilości węglowodanów (tłuszczu nie zawiera praktycznie w ogóle) jest naprawdę niskokaloryczna. Dynia, szczególnie ważna jest w diecie panów, a to poprzez dużą zawartość cynku, który wpływa pozytywnie na poziom testosteronu, a jak wiadomo, jego poziom ma znaczenie dla takich kwestii jak popęd płciowy, pożądanie i potencja 😁

Przyczynia się również do budowania tkanki mięśniowej, oraz do myślenia przestrzennego i wytrzymałości. Oczywiście dla nas dziewczyn te wszystkie cudowności dyni też są bardzo korzystne. Cynk jest jednym z ważniejszych pierwiastków regulujących metabolizm, a my już wiemy co to znaczy!😁 Wspomaga proces spalania tłuszczu! A my chcemy by się spalał jak najwięcej🤩Po za tym cynk jest „łapaczem” wolnych rodników, więc zmarszczki precz, bo Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną wjeżdża na stół!😁

Jeżeli masz ochotę również na Zupę Krem z Dyni to zapraszam!😊

Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

Przepis w skrócie

Upieczoną w kilku kawałkach ze skórą dynię, obieram i blenduję z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny, solą i roztartym kuminem na jednolity krem. Skrapiam z góry sokiem z cytryny i oliwą.

Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

Wskazówki

  • do humusu wykorzystałam dynię zwyczajną, jednak nadają się tu różne odmiany. W zależności od gatunku, dynia może mieć różną słodycz, co za tym idzie należy próbując krem, dokwaszać sokiem z cytryny
  • dynie kroję na średnie kawałki, przy drobnej kostce byłoby mi trudno oddzielać ją od skórki
  • humus z dyni przechowuję w lodówce zalany od góry oliwą.

Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

NAJLEPSZY HUMUS Z DYNI Z CYTRYNĄ – SKŁADNIKI

  • kawałki dyni ze skórą (u mnie ok. 1,5 kg)
  • sok z cytryny do smaku
  • 2 pełne łyżki pasty sezamowej (tahiny)
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziaren kuminu roztartych w moździerzu
  • sól do smaku
  • oliwa do polania gotowego humusu
  • harissa na wierzch do smaku

NAJLEPSZY HUMUS Z DYNI Z CYTRYNĄ – PRZYGOTOWANIE

  • dynię kroję na kilka kawałków i ze skórą wykładam na blachę wyłożoną papierem
  • wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę do miękkości ( w zależności od wielkości kawałków – ok 45 minut)
  • po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, oddzielam miąższ od skórki
  • blenduje w kielichu lub blenderem ręcznym z dwoma łyżkami cytryny
  • dodaje kolejno zgniecione ząbki czosnku, tahinę, sól, roztarty kumin i blenduje na jednolity krem
  • konsystencja powinna być lekka i kremowa, więc jeżeli humus jest zbyt gęsty dodaje odrobinę oliwy, lub cytryny, jeżeli wcześniej dodałam jej za mało (smak powinien być słodko-kwaśny)
  • po zblendowaniu wszystkich składników, próbuję czy smak mi odpowiada i czy nie należy dodać jeszcze którejś z przypraw
  • przekładam do naczynia i z góry skrapiam sokiem z cytryny i dobrą oliwą. Podaję do pieczywa, lub jako dodatek do innych potraw.

Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną

SMACZNEGO! 😊

 
 

Dodaj komentarz