Ten humus z dyni z cytryną jest naprawdę najlepszy a w dodatku odżywczy i zdrowy. A jaki pyszny! Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów, a w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, B3 i kwasu foliowego😀
Zawiera w sobie spore ilości białka i błonnika, a przez zawartość niewielkiej ilości węglowodanów (tłuszczu nie zawiera praktycznie w ogóle) jest naprawdę niskokaloryczna. Dynia, szczególnie ważna jest w diecie panów, a to poprzez dużą zawartość cynku, który wpływa pozytywnie na poziom testosteronu, a jak wiadomo, jego poziom ma znaczenie dla takich kwestii jak popęd płciowy, pożądanie i potencja 😁
Przyczynia się również do budowania tkanki mięśniowej, oraz do myślenia przestrzennego i wytrzymałości. Oczywiście dla nas dziewczyn te wszystkie cudowności dyni też są bardzo korzystne. Cynk jest jednym z ważniejszych pierwiastków regulujących metabolizm, a my już wiemy co to znaczy!😁 Wspomaga proces spalania tłuszczu! A my chcemy by się spalał jak najwięcej🤩Po za tym cynk jest „łapaczem” wolnych rodników, więc zmarszczki precz, bo Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną wjeżdża na stół!😁
Jeżeli masz ochotę również na Zupę Krem z Dyni to zapraszam!😊
Najlepszy Humus z Dyni z Cytryną
Przepis w skrócie
Upieczoną w kilku kawałkach ze skórą dynię, obieram i blenduję z czosnkiem, tahiną, sokiem z cytryny, solą i roztartym kuminem na jednolity krem. Skrapiam z góry sokiem z cytryny i oliwą.
Wskazówki
- do humusu wykorzystałam dynię zwyczajną, jednak nadają się tu różne odmiany. W zależności od gatunku, dynia może mieć różną słodycz, co za tym idzie należy próbując krem, dokwaszać sokiem z cytryny
- dynie kroję na średnie kawałki, przy drobnej kostce byłoby mi trudno oddzielać ją od skórki
- humus z dyni przechowuję w lodówce zalany od góry oliwą.
NAJLEPSZY HUMUS Z DYNI Z CYTRYNĄ – SKŁADNIKI
- kawałki dyni ze skórą (u mnie ok. 1,5 kg)
- sok z cytryny do smaku
- 2 pełne łyżki pasty sezamowej (tahiny)
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka ziaren kuminu roztartych w moździerzu
- sól do smaku
- oliwa do polania gotowego humusu
- harissa na wierzch do smaku
NAJLEPSZY HUMUS Z DYNI Z CYTRYNĄ – PRZYGOTOWANIE
- dynię kroję na kilka kawałków i ze skórą wykładam na blachę wyłożoną papierem
- wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę do miękkości ( w zależności od wielkości kawałków – ok 45 minut)
- po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, oddzielam miąższ od skórki
- blenduje w kielichu lub blenderem ręcznym z dwoma łyżkami cytryny
- dodaje kolejno zgniecione ząbki czosnku, tahinę, sól, roztarty kumin i blenduje na jednolity krem
- konsystencja powinna być lekka i kremowa, więc jeżeli humus jest zbyt gęsty dodaje odrobinę oliwy, lub cytryny, jeżeli wcześniej dodałam jej za mało (smak powinien być słodko-kwaśny)
- po zblendowaniu wszystkich składników, próbuję czy smak mi odpowiada i czy nie należy dodać jeszcze którejś z przypraw
- przekładam do naczynia i z góry skrapiam sokiem z cytryny i dobrą oliwą. Podaję do pieczywa, lub jako dodatek do innych potraw.
SMACZNEGO! 😊