Kiedy upiekłam swój pierwszy w życiu Zdrowy Chleb Orkiszowy nie mogłam uwierzyć, że jest tak pyszny!😍No a kiedy potem okazało się, że nie wymaga też stania w kuchni przez pół dnia, byłam przeszczęśliwa.
Oczywiście najpierw musiałam dopracować kilka szczegółów w wymyślonym przez siebie przepisie, by chlebek był nie tylko chrupiący i pyszniutki, ale również szybki do zrobienia.
Tak więc kochani, za mną już pewnie z kilkaset rożnych chlebków, gdyż od jakiegoś czasu nie kupuje go w sklepie.. Ot, decyzja zapadła z dnia na dzień „jak mam jeść chleb z dodatkami chemicznymi, to podziękuję”. A że świeży chlebek smakuje obłędnie, trzeba było się zmierzyć z upieczeniem własnego bochenka.
Chleb Orkiszowy jest dużo zdrowszy od chleba pszennego i uwierzcie – smakuje niebiańsko!
Tak więc Voila!!! oto i on we własnej chrupiącej skórce!
Zdrowy Chleb Orkiszowy!
Tylko ostrzegam, jak go raz skosztujecie, nie będziecie mogli o nim zapomnieć. Będziecie piec i piec i piec, aż upieczecie kilkaset bochenków 🙂
Więc kto dziś ze mną piecze swój chrupiący i cudownie smaczny Zdrowy Chleb Orkiszowy? 🙂
Zdrowy Chleb Orkiszowy
Przepis w skrócie:
Do wyrośniętego zaczynu dodaje przesiane mąki oraz pozostałe składniki, mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia na ok.30min. Przekładam do blaszki a po ponownym wyrośnięciu posypuję ziarnami i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180’C na ok. 40 min.
Zdrowy Chleb Orkiszowy
Wskazówki:
- Zanim przystąpię do działania, wyjmuję drożdże z lodówki (muszą mieć temperaturę pokojową) i rozkruszam do wysokiej miski, w której potem będe wyrabiać ciasto na chleb
- W czasie robienia chleba nie otwieram okien by nie robić przeciągów
- Podczas wyrastania chleba, nastawiam piekarnik na 180°C, by miał odpowiednią temperaturę w momencie kiedy będę już mogła wstawić chlebek do upieczenia
- Często do chleba dodaję trochę kminku, bo go uwielbiam!
- Wszystko robię z sercem, a chlebek odpłaca mi cudownym smakiem 🙂
ZDROWY CHLEB ORKISZOWY – SKŁADNIKI
Zaczyn drożdżowy:
- 1/3 kostki drożdży (ok.33gram)
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 pełna łyżka mąki ( odsypuje z tej przesianej na chleb)
Ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej Typ 1850
- 150 g mąki orkiszowej jasnej Typ 450 (lub 630)
- 2 łyżeczki soli kłodawskiej (lub innej)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub innego)
- Po 3 Łyżki: pestek dyni, pestek słonecznika i żurawiny
- 4 łyżki oleju kokosowego, klarowanego masła lub smalcu gęsiego ( ok.50gr.)
- ok. 400 ml cieplej wody
oraz: ziarna do posypania chleba – np. 1 łyżeczka maku, 2 łyżeczki pestek słonecznika, 2łyżeczki płatków owsianych
ZDROWY CHLEB ORKISZOWY – PRZYGOTOWANIE:
- do oddzielnej miski przesiewam wszystkie mąki
- tłuszcz (olej, masło lub smalec) rozpuszczam w rondelku i zostawiam do przestudzenia
- do rozkruszonych drożdży wsypuję pełną łyżkę mąki (odejmuję z tych przesianych) wsypuję łyżeczkę cukru trzcinowego, zalewam wszystko lekko ciepłą wodą, dokładnie mieszam i odstawiam na 10 -15 minut do wyrośnięcia przykrywając ściereczką
- do przesianych mąk wsypuję sól, cukier i dokładnie mieszam (np. trzepaczką do jajek tzw. rózgą ) dodaje wszystkie pestki i żurawinę i ponownie mieszam
- odrobiną przestudzonego tłuszczu smaruję blaszkę „keksówkę” (ja mam taką o wymiarach: 29cm. x 10,5cm) i obsypuję mąką
- po upływie 10 min, do wyrośniętego zaczynu wsypuję mąkę z ziarnami
- dolewam ciepłą wodę 400ml i pozostały tłuszcz
- wszystko dokładnie mieszam łopatką silikonową lub drewnianą łyżką (ok. 3min)
- przykrywam folią wysmarowaną tłuszczem i zostawiam w ciepłym miejscu (ja używam zwykłego oleju, by w razie przyklejenia się ciasta do foli, łatwiej od niej odeszło)
- nastawiam czas na 30 min. Ciasto ma podwoić swoją objętość, więc jeżeli czasu jest za mało, nastawiam na kolejne 10 min.
- kiedy ciasto już wyrośnie, przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki,
- przykrywam tą samą folią i odstawiam jeszcze na 10 min do wyrośnięcia – ciasto powinno być równe z blaszką, nie wyższe!
- po wyrośnięciu, zdejmuję folię, posypuję 1 łyżeczką maku, 2 łyżeczkami pestek słonecznika, oraz 2 łyżeczkami płatków owsianych, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180’C i piekę ok.30-40 min.
- wyjmuję z piekarnika, czekam 2 minuty, po czym stukając ręką w dno blaszki, wyjmuję chleb na kratkę do wystygnięcia.
Ja kroję sobie przylepkę jak Chleb Orkiszowy jest jeszcze ciepły, może ktoś spróbuje się powstrzymać, jednak szczerze wątpię 😛
Życzę udanego wypieku!
SMACZNEGO!😊
Dzień dobry. Jeżeli w keksówkę włożę papier do pieczenie, to czy muszę czekać dwie minuty przed wyjęciem chleba z formy?
Dzień Dobry😊 Myślę, że można wyjąć bez czekania. Jednak należy to zrobić bardzo delikatnie. Powoli zsunąć z papieru na kratkę i zostawić do ostudzenia😊 Pozdrawiam serdecznie😉
Witam. Czy moge uzyc make orkiszowa typ 1450 ?
Witam Kasiu 😊 Oczywiście, że tak! Musisz tylko zwrócić uwagę na konsystencję masy chlebowej. W razie potrzeby zmniejszyć lub zwiększyć ilość płynu. Pozdrawiam cieplutko i wszystkiego zdrowego dla Ciebie ❤