Chcesz zrobić Masło Klarowane i zastanawiasz się jak? Oto wspaniały przepis na masło które nadaję się do smażenia, pieczenia no i na kanapki!🥰
Masło klarowane, to dużo bardziej zdrowsza wersja masła niż to tradycyjne. Można je wykorzystać wszędzie tam, gdzie wykorzystuje się to zwykłe. Jest rewelacyjne do smażenia, bo niestety na tradycyjnej kostce tego robić się nie powinno! A przepis na Masło Klarowane, jest nie zwykle prosty 🙂
Po sklarowaniu masła, otrzymamy czysty tłuszcz zwierzęcy. Oprócz delikatnego orzechowego smaku i bardzo długiego terminu przydatności (ponoć nawet do dwóch lat w lodówce) cechuje go również wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że można na nim bezpiecznie smażyć, bo nie wytwarzają się szkodliwe dla organizmu tłuszcze trans! Dziś już wiadomo, że obecność tłuszczów zwierzęcych w diecie, nie jest przyczyną miażdżycy jak to dotychczas uważano. To biały cukier, tłuszcze trans, papierosy, oraz jedzenie śmieciowe przyczynia się do miażdżycy jak i do innych chorób!
Masło które jest sklarowane może być odpowiednim tłuszczem również dla tych osób, które uczulone są na kazeinę lub laktozę. W przypadku alergików, masło należy sklarować według tradycyjnej indyjskiej receptury, doprowadzając do karmelizacji białka. Według tej receptury, Masło Klarowane nazywane jest Ghee. Takie masło gotuje się tak długo, aż wszystkie cząsteczki opadną na dno i lekko do niego przywrą, następnie tłuszcz jest delikatnie przelewamy do np. szklanego słoika.
Osobiście bardzo lubię używać w kuchni Masło Klarowane. Pomijając już jego cudowny orzechowy smak oraz bezpieczne smażenie o którym była mowa, uwielbiam je za jego właściwości:
- nie podnosi cholesterolu
- wspomaga trawienie
- przyspiesza metabolizm
- ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne
- wzmacnia odporność
- zawiera substancje niezbędne dla utrzymania prawidłowego stanu stawów, kości, narządu wzroku, oraz skóry, paznokci i włosów
- posiada rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A,D,E i K
A poza tym, pomimo kaloryczności, nie powinno go zabraknąć w żadnej prawidłowo zbilansowanej diecie. Nawet osoby restrykcyjnie dbające o sylwetkę, mogą sobie pozwolić na jego niewielkie ilości, zważywszy na wszystkie korzystne składniki w nim zawarte.
Ja przekonałam się już dawno temu do produktu jakim jest Masło Klarowane, a Ty? 🙂
A tu zamieszczam kilka przepisów z użyciem tego masełka: Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką, Ciasto Orkiszowe z Masą Karmelową, Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania
Przepis w skrócie
Z rozpuszczonego i gotowanego 20 min. masła, zbieram pianę. Po chwili, jak się ustoi, delikatnie przelewam do szklanego słoika, uważając by nie przelać pozostałych na dnie garnka zanieczyszczeń. Przechowuję w lodówce.
Wskazówki:
- masło wykorzystuję do smażenia, pieczenia i gotowania
- z porcji masła którą podałam, wychodzi Masło Klarowane w ilości ok. 400-450 gram.
- jeżeli chcę zrobić masło klarowane z większej ilości kostek, gotuję masło odpowiednio dłużej. Przy 1 kg. masła jest to ok.30 minut
MASŁO KLAROWANE – SKŁADNIKI
- 3 kostki masła 82% (lub tyle ile chcesz)
MASŁO KLAROWANE – PRZYGOTOWANIE
- z rozpuszczonego i zagotowanego w garnku masła, zbieram delikatnie z wierzchu pianę, co jakiś czas mieszając
- masło gotuję 20 min. na bardzo malutkim ogniu, cały czas zbierając zanieczyszczenia, które tworzą się na powierzchni, w postaci piany
- masło zdejmuję z palnika i odstawiam aż się lekko ustoi
- następnie bardzo delikatnie zlewam do słoika, tak, by zanieczyszczenia z dna garnka, nie przedostały się do sklarowanego masła.
SMACZNEGO!😊
Thhat is really interesting, You aare an excessively skilled blogger.
I have joined your feed and look forward tto searching for extra of your magnificent post.
Thank you very much for your kind words!🥰 I am really very pleased 😍I wish you all the best ❤
That is really interesting, You are an excessively skilled
blogger. I have joined your feed and look forwasrd to
searching for extra of your magnificent post.
Thank you very much for your positive comment!🥰 All the best to you!❤