Sos Kurkowy

20 listopada 2018
 
 

Sos z Kurek

Aksamitny, maślany i kremowy Sos Kurkowy. Absolutnie przepyszny!
Sos Kurkowy dla tych wszystkich którzy lubią grzybki to prawdziwy rarytasik😍

Sezon na nie krótki, tak więc zawsze mrożę choć trochę, by przypomnieć sobie ich smak i zapach w zimowy wieczór. Co prawda jest różnica między świeżymi a mrożonymi kurkami, ale i tak nie można im się oprzeć! Grzybowo-maślany zapach jaki unosi się po kuchni, nie jednego zwabił w swoje sidła. Uwielbiam go i ja!😍
Niezwykle prosty do przygotowania i nie wymagający dużo czasu, a jakże smaczny!
Podany z makaronem, lub innymi kluseczkami, stanowi pyszne danie, które często posypuję świeżymi listkami rukoli oraz orzechami włoskimi. To dopiero uczta dla zmysłów!

A Ty? Lubisz grzybowe sosy? Z czym je najczęściej podajesz?

Sos z Kurek

Sos Kurkowy
Przepis w skrócie:

Podsmażam cebulkę z solą na maśle, oczyszczone kurki duszę pod przykryciem. Dolewam śmietanę i gotuję jeszcze przez chwilę. Doprawiam solą i pieprzem.

Wskazówki

  • kurki czyszczę miękką szczoteczką lub ścierką, następnie bardzo szybko płuczę by nie nasiąkły wodą
  • cebulę kroję w cienkie piórka i solę, odstawiam na kilka minut by zmiękła i puściła sok

SOS KURKOWY – SKŁADNIKI

SOS KURKOWY – PRZYGOTOWANIE

  • na patelni rozgrzewam masło i dodaję szczyptę kurkumy i papryki, mieszam
  • dodaje lekko posoloną wcześniej cebulę i duszę chwilę aż lekko zmięknie, następnie dodaję łyżeczkę sosu sojowego
  • kiedy cebulka całkowicie zmięknie, dodaje kurki (małe w całości, a większe kroję na mniejsze części)
  • podsmażam chwilę, a następnie przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok. 7 minut
  • dolewam śmietanę i dokładnie mieszam
  • doprawiam do smaku pieprzem i solą

Sos z Kurek

SMACZNEGO! 😉

 
 

Dodaj komentarz