Aksamitny, maślany i kremowy Sos Kurkowy. Absolutnie przepyszny!
Sos Kurkowy dla tych wszystkich którzy lubią grzybki to prawdziwy rarytasik😍
Sezon na nie krótki, tak więc zawsze mrożę choć trochę, by przypomnieć sobie ich smak i zapach w zimowy wieczór. Co prawda jest różnica między świeżymi a mrożonymi kurkami, ale i tak nie można im się oprzeć! Grzybowo-maślany zapach jaki unosi się po kuchni, nie jednego zwabił w swoje sidła. Uwielbiam go i ja!😍
Niezwykle prosty do przygotowania i nie wymagający dużo czasu, a jakże smaczny!
Podany z makaronem, lub innymi kluseczkami, stanowi pyszne danie, które często posypuję świeżymi listkami rukoli oraz orzechami włoskimi. To dopiero uczta dla zmysłów!
A Ty? Lubisz grzybowe sosy? Z czym je najczęściej podajesz?
Sos Kurkowy
Przepis w skrócie:
Podsmażam cebulkę z solą na maśle, oczyszczone kurki duszę pod przykryciem. Dolewam śmietanę i gotuję jeszcze przez chwilę. Doprawiam solą i pieprzem.
Wskazówki
- kurki czyszczę miękką szczoteczką lub ścierką, następnie bardzo szybko płuczę by nie nasiąkły wodą
- cebulę kroję w cienkie piórka i solę, odstawiam na kilka minut by zmiękła i puściła sok
SOS KURKOWY – SKŁADNIKI
- grzyby kurki ok 250 gr.
- cebula średnia
- masło klarowane do smażenia
- śmietana 30% 200 ml.
- szczypta kurkumy i czerwonej słodkiej papryki
- pieprz
- sól
SOS KURKOWY – PRZYGOTOWANIE
- na patelni rozgrzewam masło i dodaję szczyptę kurkumy i papryki, mieszam
- dodaje lekko posoloną wcześniej cebulę i duszę chwilę aż lekko zmięknie, następnie dodaję łyżeczkę sosu sojowego
- kiedy cebulka całkowicie zmięknie, dodaje kurki (małe w całości, a większe kroję na mniejsze części)
- podsmażam chwilę, a następnie przykrywam pokrywką i duszę jeszcze ok. 7 minut
- dolewam śmietanę i dokładnie mieszam
- doprawiam do smaku pieprzem i solą
SMACZNEGO! 😉