Zupa Krem z Dyni

 
 

Zupa Krem z Dyni

Zupa Krem z Dyni jest pyszna, kremowa i odżywcza! Dynia ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika, który jest pomocny w odchudzaniu. Ma właściwości odkwaszające, a to właśnie zakwaszony organizm bardzo często jest przyczyną nadwagi. Dynia sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i to jest w niej fantastyczne! Ma wiele witamin i minerałów, a to jeszcze nie koniec!


Lista cudownych właściwości dyni jest nie kończąca, dlatego szczerze polecam jej jedzenie i ten właśnie przepis, bo ta Zupa Krem z Dyni jest wyśmienita! Przyznam, że kiedyś nie byłam fanką zup z dyni. Owszem zjadałam je, lecz bez żadnych ochów i achów! Jednak kiedy dostała mi się w prezencie prześliczna i okrąglutka dynia, pomyślałam: czas zmierzyć się z pomarańczowym demonem przeszłości i wziąć sprawy w swoje gotujące ręce 🙂

I tak się zaczęła moja niekończąca przygoda z tą zupą.
Nie muszę Wam już chyba pisać, że od tamtej pory zupa krem z dyni jest moim częstym gościem, a w rozgrzewającej odsłonie, jesienią i zimą sprawdza się rewelacyjnie!

A czy u Ciebie Zupa Krem z Dyni też czasami gości?

Zupa Krem z Dyni

Zupa Krem z Dyni
Przepis w skrócie:

Pokrojoną w kostkę dynię, oraz warzywa zalewam bulionem i wstawiam na mały gaz, podsmażony na oleju kokosowym czosnek, imbir i przyprawy, dodaję do bulionu. Gotuje do miękkości. Przyprawiam i blenduje. Podaje z grzankami i pestkami.

Wskazówki:

  • ja użyłam dyni hokkaido, według mnie najlepiej nadaje się na zupę. Ma wspaniały zwarty miąższ oraz mięciutką skórkę, której nie obieram. Wyjmuję tylko pestki, reszta nadaję się znakomicie na krem
  • zawsze mam zawekowany bulion drobiowy, lub warzywny, który w lodówce czeka na odpowiednie wykorzystanie. Jeżeli takiego nie masz, ugotuj go wcześniej i odcedź.
  • czosnek smażę króciutką chwilkę (by nie zgorzkniał) i od razu wrzucam do wywaru
  • zupę podaje z odrobiną harissy, (czyli pasty z wędzonych ostrych papryczek zalanych oliwą) Dodaje również prażone pestki dyni, oraz migdały pokrojone w słupki
  • migdały obieram w bardzo prosty i szybki sposób: zalewam je gorącą wodą na pięć minut, po tym czasie skórka idealnie schodzi, wystarczy ścisnąć w palcach
  • pestki dyni prażę na suchej rozgrzanej patelni na małym ogniu do chwili, aż zaczną charakterystycznie skwierczeć, lekko pęcznieć i się rumienić (ok 3 min)

Zupa Krem z Dyni

ZUPA KREM Z DYNI – SKŁADNIKI

  • ok. 2kg dyni hokkaido
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • mały kawałek pora
  • 5 goździków
  • pełna łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • pełna łyżeczka kurkumy
  • pełna łyżeczka papryki
  • pełna łyżeczka zmielonej kolendry
  • sos sojowy
  • sól

ZUPA KREM Z DYNI – PRZYGOTOWANIE

  • dynie dokładnie myję, kroję na części i wybieram pestki, następnie kroję w grubą kostkę
  • pozostałe warzywa dokładnie myję i obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki wraz z dynią wrzucam do garnka do wcześniej przygotowanego bulionu warzywno – drobiowego, dodaję goździki i gotuję na małym ogniu
  • w tym czasie na patelni rozgrzewam dwie czubate łyżeczki oleju kokosowego, wrzucam starty imbir i lekko zgniecione nożem ząbki czosnku
  • kiedy czosnek lekko się zrumieni wrzucam go do garnka.
  • do pozostałego na patelni imbiru, dorzucam wszystkie przyprawy i prażę ok. minuty, cały czas mieszając
  • wszystkie przyprawy z patelni przekładam do bulionu, doprawiam sosem sojowym i solą. Gotuje ok. godziny aż warzywa zmiękną a potem zostawiam do lekkiego wystudzenia
  • wyciągam goździki i wszystko blenduje na gładki krem
  • podaję z grzankami, oliwą z harissy, prażonymi pestkami dyni oraz migdałami

Zupa Krem z Dyni

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz