Zupa Krem z Dyni jest pyszna, kremowa i odżywcza! Dynia ma niewiele kalorii, za to sporo błonnika, który jest pomocny w odchudzaniu! 😍
Dynia ma niesamowite właściwości odkwaszające, a to właśnie zakwaszony organizm bardzo często jest przyczyną nadwagi. Dynia sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i to jest w niej fantastyczne! Ma wiele witamin i minerałów, a to jeszcze nie koniec!
Lista cudownych właściwości dyni jest nie kończąca, dlatego szczerze polecam jej jedzenie i ten właśnie przepis, bo ta Zupa Krem z Dyni jest wyśmienita! Przyznam, że kiedyś nie byłam fanką zup z dyni. Owszem zjadałam je, lecz bez żadnych ochów i achów! Jednak kiedy dostała mi się w prezencie prześliczna i okrąglutka dynia, pomyślałam: czas zmierzyć się z pomarańczowym demonem przeszłości i wziąć sprawy w swoje gotujące ręce :)😜
I tak się zaczęła moja niekończąca przygoda z tą zupą.😁
Nie muszę Wam już chyba pisać, że od tamtej pory zupa krem z dyni jest moim częstym gościem, a w rozgrzewającej odsłonie, jesienią i zimą sprawdza się rewelacyjnie!
A czy u Ciebie Zupa Krem z Dyni też czasami gości?
Zupa Krem z Dyni
Przepis w skrócie:
Pokrojoną w kostkę dynię, oraz warzywa zalewam bulionem i wstawiam na mały gaz, podsmażony na oleju kokosowym czosnek, imbir i przyprawy, dodaję do bulionu. Gotuje do miękkości. Przyprawiam i blenduje. Podaje z grzankami i pestkami.
Wskazówki:
- ja użyłam dyni hokkaido, według mnie najlepiej nadaje się na zupę. Ma wspaniały zwarty miąższ oraz mięciutką skórkę, której nie obieram. Wyjmuję tylko pestki, reszta nadaję się znakomicie na krem
- zawsze mam zawekowany bulion drobiowy, lub warzywny, który w lodówce czeka na odpowiednie wykorzystanie. Jeżeli takiego nie masz, ugotuj go wcześniej i odcedź.
- czosnek smażę króciutką chwilkę (by nie zgorzkniał) i od razu wrzucam do wywaru
- zupę podaje z odrobiną harissy, (czyli pasty z wędzonych ostrych papryczek zalanych oliwą) Dodaje również prażone pestki dyni, oraz migdały pokrojone w słupki
- migdały obieram w bardzo prosty i szybki sposób: zalewam je gorącą wodą na pięć minut, po tym czasie skórka idealnie schodzi, wystarczy ścisnąć w palcach
- pestki dyni prażę na suchej rozgrzanej patelni na małym ogniu do chwili, aż zaczną charakterystycznie skwierczeć, lekko pęcznieć i się rumienić (ok 3 min)
ZUPA KREM Z DYNI – SKŁADNIKI
- ok. 2kg dyni hokkaido
- 2 duże marchewki
- 2 średnie pietruszki
- mały kawałek pora
- 5 goździków
- pełna łyżeczka świeżego startego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka cynamonu
- pełna łyżeczka kurkumy
- pełna łyżeczka papryki
- pełna łyżeczka zmielonej kolendry
- sos sojowy
- sól
ZUPA KREM Z DYNI – PRZYGOTOWANIE
- dynie dokładnie myję, kroję na części i wybieram pestki, następnie kroję w grubą kostkę
- pozostałe warzywa dokładnie myję i obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki wraz z dynią wrzucam do garnka do wcześniej przygotowanego bulionu warzywno – drobiowego, dodaję goździki i gotuję na małym ogniu
- w tym czasie na patelni rozgrzewam dwie czubate łyżeczki oleju kokosowego, wrzucam starty imbir i lekko zgniecione nożem ząbki czosnku
- kiedy czosnek lekko się zrumieni wrzucam go do garnka.
- do pozostałego na patelni imbiru, dorzucam wszystkie przyprawy i prażę ok. minuty, cały czas mieszając
- wszystkie przyprawy z patelni przekładam do bulionu, doprawiam sosem sojowym i solą. Gotuje ok. godziny aż warzywa zmiękną a potem zostawiam do lekkiego wystudzenia
- wyciągam goździki i wszystko blenduje na gładki krem
- podaję z grzankami, oliwą z harissy, prażonymi pestkami dyni oraz migdałami
SMACZNEGO! 🙂