Cudownie lekki i delikatny w smaku Omlet Jajeczny. Szybki do zrobienia na śniadanko lub inną porę dnia. Z podsmażonym na złoto słodkim bananem oraz lekko kwaskowymi truskawkami, smakuje bosko!
Omlet jajeczny, to potrawa którą jadam dosyć często (zmieniam sobie tylko dodatki i dzięki temu mam niesamowitą różnorodność)
Po pierwsze jajka są bardzo, bardzo zdrowe (pod warunkiem, że są z dobrego źródła (wiejskie lub zerówki) po drugie, to szybkie i naprawdę smaczne danie – wystarczy rozbić jajka z odrobiną przypraw i wody, wylać na patelnie i dosypać dodatki, a po chwili, smakowity Omlet Jajeczny ląduję na naszym talerzu. Nawet jak się bardzo spieszę, to 2 minuty na przygotowanie zawsze znajdę (no i ze 3 minuty na usmażenie, ale wtedy to Omlet Jajeczny radzi sobie sam, a ja spokojnie maluję sobie wtedy oko ;-))
Nawet nie wyobrażam sobie, wyjść gdziekolwiek bez śniadania. To właśnie zdrowy poranny posiłek nakręci spowolniony po nocy metabolizm. Omijając śniadanie, możemy się również nabawić różnych dolegliwości żołądkowych. Kiedy rano wydzielana jest spora ilość soków trawiennych, to w pustym żołądku nie mającym nic do strawienia, może dojść do uszkodzenia błony śluzowej, a w konsekwencji do stanów zapalnych i wrzodów!
Po za tym, dietetycy zapewniają, że pomijanie śniadań, jest jedną z przyczyn tycia!
Więc jak? może przygotujesz ze mną Omlet Jajeczny na szybkie śniadanko? 🙂 A może masz ochotę na Omlet Bananowo Truskawkowy, Chrupiący Omlet z Białek, lub też Szybki i Pyszny Omlet z Borówkami?
Wszystkiego zdrowego❤
Omlet Jajeczny
Przepis w skrócie
Obranego i przekrojonego wzdłuż na pół banana, podsmażam na łyżeczce oleju kokosowego wraz z przyprawami, aż będzie rumiany. Rozkłócone jajka z wodą i przyprawami wylewam na gorącą patelnie z nieprzywierającym dnem. Posypuję sezamem i wędzonym twarogiem, smażę ok. 3 minut aż Omlet Jajeczny lekko stężeje a spód lekko się zrumieni. Podaję na ciepło z zawiniętymi połówkami banana, jogurtem i truskawkami.
OMLET JAJECZNY – SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- po szczypcie; cynamonu, kardamonu, soli
- 2 szczypty cukru kokosowego
- łyżeczka sezamu
- 1 banan
oraz: łyżeczka oleju kokosowego do usmażenia banana, dwie szczypty cynamonu, banan, łyżka twarogu wędzonego, kilka truskawek, dwie łyżki jogurtu naturalnego
OMLET JAJECZNY – PRZYGOTOWANIE
- obranego ze skórki banana, przekrawam wzdłuż na pół. Na patelni rozpuszczam łyżeczkę oleju kokosowego ze szczyptą cynamonu i podsmażam połówki banana, aż do zrumienienia
- jajka mieszam z wodą i przyprawami i lekko ubijam ubijaczką by lekko napowietrzyć
- na rozgrzaną patelnię wylewam masę jajeczną, posypuję łyżeczką sezamu oraz pełną łyżką pokruszonego wędzonego twarogu
- smażę aż wierzch się lekko zastygnie a spód lekko zarumieni
- na wierzchu jednej połowy omleta układam banany
- lekko podważam łopatką i zsuwam delikatnie na talerz składając delikatnie na pół
- na wierzchu układam truskawki a z boku dwie łyżki jogurtu naturalnego.
SMACZNEGO! 🙂