Blok czekoladowy cudownie rozpływający się w ustach z chrupiącymi orzechami i cynamonem!😍
Blok Czekoladowy to jeden z tych deserów które przypominają mi smak dzieciństwa. Ten który robię dzisiaj, jest trochę bogatszy w smaki, poprzez dodanie suszonych owoców no i różnych orzechów, a robiony na prawdziwym maśle, z cukrem kokosowym lub trzcinowym, daje gwarancje cudownego smaku!
Blok Czekoladowy towarzyszył każdym świętom, okazjom i uroczystościom rodzinnym, a ja, z rozkosznym dziecięcym uśmiechem, pałaszowałam go ze smakiem. I trudno powiedzieć czy wówczas smakował mi bo był aż tak pyszny, czy to brak słodyczy na co dzień powodował wtedy ten nie zapomniany nim zachwyt.
Jedno jest pewne, dziś w ulepszonej formie, smakuje i tym małym i tym dużym! A tu zamieszczam przepis na inny, równie pyszny blok: Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru
Tak więc do dzieła kochani, robimy Blok Czekoladowy!
A Ty? Pamiętasz z dzieciństwa ten smak?
Wszystkiego zdrowego❤
Blok Czekoladowy
Przepis w skrócie:
Do mleka w proszku wraz z orzechami i suszonymi owocami, wlewam gorącą czekoladową polewę ugotowaną z wody, cukru, masła, przypraw i kakao. Mieszam wszystko dokładnie i przekładam do formy wyłożonej papierem do ostygnięcia na kilka godzin.
Blok Czekoladowy
Wskazówki
- zanim przystępuję do działania, łuskam orzechy (jeżeli masz już obrane z łupinek, to masz wielkie szczęście :))
- migdały zalewam gorącą wodą i po 10 minutach, obieram je ze skórki ściskając palcami
- po wsypaniu kakao, często robią się grudki, wystarczy je rozprowadzić łyżką po ściance garnka
- jeżeli chodzi o rodzynki, ja daje te duże, bo smakują w bloku wybornie, ale oczywiście można dodać również te mniejsze
- jakość masła jest bardzo ważna, więc zawsze w przepisach stosuję masło 82% a nie margarynę!
- zawsze daję sporą ilość kakao, to gwarantuje cudowny czekoladowy smak!
BLOK CZEKOLADOWY – SKŁADNIKI
- opakowanie mleka w proszku (500gr.)
- garść orzechów włoskich (ok.1/3 szklanki)
- garść orzechów laskowych (ok.1/3 szklanki
- garść migdałów obranych ze skórki (ok.1/3 szklanki)
- pół szklanki rodzynek
- szklanka wody
- szklanka cukru kokosowego lub trzcinowego
- kostka masła 200 gr. 82%
- 3 pełne łyżki dobrego ciemnego kakao
oraz przyprawy:
- płaska łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki soli kłodawskiej
BLOK CZEKOLADOWY – PRZYGOTOWANIE
- do wysokiej miski wsypuję mleko w proszku, mieszam ze wszystkimi orzechami, rodzynkami i odstawiam na bok
- do garnka wlewam szklankę wody i wsypuję szklankę cukru, wstawiam na gaz, mieszam i czekam aż się cukier rozpuści
- dorzucam kostkę masła i czekam do rozpuszczenia
- następnie wsypuję wszystkie przyprawy, mieszam i dosypuje kakao. Jeszcze raz wszystko bardzo dokładnie mieszam, by masa była jednolita.
- gorącą wlewam do przygotowanego mleka w proszku i wszystko razem mieszam.
- wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wygładzam.
- Odstawiam w chłodne miejscu żeby blok bardziej zastygł. W zależności od temperatury, trwa to ok. trzech godzin lub więcej.
SMACZNEGO! 😉