Blok Czekoladowy

7 stycznia 2019
 
 

Blok Czekoladowy

Blok czekoladowy cudownie rozpływający się w ustach z chrupiącymi orzechami i cynamonem!😍

Blok Czekoladowy to jeden z tych deserów które przypominają mi smak dzieciństwa. Ten który robię dzisiaj, jest trochę bogatszy w smaki, poprzez dodanie suszonych owoców no i różnych orzechów, a robiony na prawdziwym maśle, z cukrem kokosowym lub trzcinowym, daje gwarancje cudownego smaku!
Blok Czekoladowy towarzyszył każdym świętom, okazjom i uroczystościom rodzinnym, a ja, z rozkosznym dziecięcym uśmiechem, pałaszowałam go ze smakiem. I trudno powiedzieć czy wówczas smakował mi bo był aż tak pyszny, czy to brak słodyczy na co dzień powodował wtedy ten nie zapomniany nim zachwyt.
Jedno jest pewne, dziś w ulepszonej formie, smakuje i tym małym i tym dużym!  A tu zamieszczam przepis na inny, równie pyszny blok: Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

Tak więc do dzieła kochani, robimy Blok Czekoladowy!

A Ty? Pamiętasz z dzieciństwa ten smak?

Wszystkiego zdrowego❤Blok Czekoladowy

Blok Czekoladowy
Przepis w skrócie:

Do mleka w proszku wraz z orzechami i suszonymi owocami, wlewam gorącą czekoladową polewę ugotowaną z wody, cukru, masła, przypraw i kakao. Mieszam wszystko dokładnie i przekładam do formy wyłożonej papierem do ostygnięcia na kilka godzin.

Blok Czekoladowy
Wskazówki

  • zanim przystępuję do działania, łuskam orzechy (jeżeli masz już obrane z łupinek, to masz wielkie szczęście :))
  • migdały zalewam gorącą wodą i po 10 minutach, obieram je ze skórki ściskając palcami
  • po wsypaniu kakao, często robią się grudki, wystarczy je rozprowadzić łyżką po ściance garnka
  • jeżeli chodzi o rodzynki, ja daje te duże, bo smakują w bloku wybornie, ale oczywiście można dodać również te mniejsze
  • jakość masła jest bardzo ważna, więc zawsze w przepisach stosuję masło 82% a nie margarynę!
  • zawsze daję sporą ilość kakao, to gwarantuje cudowny czekoladowy smak!

Blok Czekoladowy

BLOK CZEKOLADOWY – SKŁADNIKI

oraz przyprawy:

BLOK CZEKOLADOWY – PRZYGOTOWANIE

  • do wysokiej miski wsypuję mleko w proszku, mieszam ze wszystkimi orzechami, rodzynkami i odstawiam na bok
  • do garnka wlewam szklankę wody i wsypuję szklankę cukru, wstawiam na gaz, mieszam i czekam aż się cukier rozpuści
  • dorzucam kostkę masła i czekam do rozpuszczenia
  • następnie wsypuję wszystkie przyprawy, mieszam i dosypuje kakao. Jeszcze raz wszystko bardzo dokładnie mieszam, by masa była jednolita.
  • gorącą wlewam do przygotowanego mleka w proszku i wszystko razem mieszam.
  • wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wygładzam.
  • Odstawiam w chłodne miejscu żeby blok bardziej zastygł. W zależności od temperatury, trwa to ok. trzech godzin lub więcej.

Blok Czekoladowy

SMACZNEGO! 😉

 
 

Dodaj komentarz