Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

 
 

Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

Mięciutki, pyszny i w dużo zdrowszej wersji, słodki blok czekoladowy bez cukru! Słodziutki za sprawą miodu i zrobiony na zdrowym maśle klarowanym😊

Nie uwierzysz co to za smak! Jednocześnie mocno maślany i śmietankowy, a zarazem lekko orzechowy. I to wcale nie za sprawą dodanych do bloku orzechów, a właśnie za sprawą masła klarowanego. Kto je raz spróbował, wie jakie jest pyszne i cudowne. Zresztą pisałam już o zdrowych właściwościach masła klarowanego oraz jak je w łatwy sposób przygotować tutaj.

W przepisie występuje też mleko w proszku, to jedyny wyjątek gdzie używam krowiego mleka w proszku. Można go oczywiście zastąpić mlekiem kokosowym w proszku, jednak na tą chwilę nie znalazłam jeszcze takiego, co by nie miało żadnych chemicznych dodatków. Owszem, jest jedno. Jednak koszt takiego mleka (zakładając, że na blok potrzebne jest 500 gram) wynosi ok. 110 zł, no i do końca nie wiem czy konsystencja tego dokładnie mleka, nadawałaby się do produkcji domowego bloku.

Jeżeli zaś chodzi o miód, o nim nie trzeba pisać, wiadomo że jest zdrowy. Co prawda w wysokiej temperaturze traci część swoich właściwości, ale i tak jest o niebo lepszy niż biały cukier, który nie bez powodu nazwany jest toksyna mózgową.

Zapraszam więc na ten wspaniały przepis!😊

Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

Przepis w skrócie

Do mleka w proszku wymieszanego wraz z orzechami, pestkami i rodzynkami, wlewam gorącą czekoladową polewę ugotowaną z wody, miodu, masła klarowanego, przypraw i kakao. Mieszam wszystko dokładnie i przekładam do formy wyłożonej papierem i po ostudzeniu zostawiam na całą noc w lodówce.

Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

SŁODKI BLOK CZEKOLADOWY BEZ CUKRU – SKŁADNIKI

 

SŁODKI BLOK CZEKOLADOWY BEZ CUKRU – PRZYGOTOWANIE

  • do wysokiej miski wsypuję mleko w proszku, mieszam z orzechami, pestkami rodzynkami (namoczonymi wcześniej w gorącej wodzie i odciśniętymi) i odstawiam na bok
  • do garnka wlewam szklankę wody i wlewam miód, wstawiam na gaz i mieszam do całkowitego rozpuszczenia
  • dokładam masło klarowane i mieszam aż się rozpuści
  • wsypuję roztarty w moździerzu rozmaryn oraz sól i kakao. Wszystko bardzo dokładnie mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy
  • jeszcze gorącą wlewam do przygotowanego mleka w proszku i wszystko razem dokładnie mieszam.
  • wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i łyżką wygładzam (u mnie keksówka o wymiarach: 35cm.x10cm.x7cm.)
  • Odstawiam w chłodne miejscu żeby blok bardziej zastygł. Najlepiej na całą noc do lodówki.

Słodki Blok Czekoladowy Bez Cukru

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz