Jeżeli został Ci ryż z obiadu, zamień go na ten wspaniały Budyń Ryżowy z Truskawkami. Sprawdzi się jako danie i jako zdrowy deser dla Ciebie, lub Twojej rodziny. Zrobisz go dosłownie w kilka minut, mając satysfakcję, że jedzenie nie trafiło do kosza, tylko do brzuszka🥰
O tym, że nie lubię wyrzucać resztek jedzenia pisałam już w innych postach (na przykład tutaj, gdzie zamieszczałam przepis na Obłędnie Pyszną Sałatkę Makaronową) I nawet na trzy łyżki ryżu pozostałe z obiadu znajduję kuchenne rozwiązanie. Oczywiście oprócz budyniu,mam jeszcze inne sprytne sposoby na wykorzystanie takich resztek, ale podzielę się tym przy okazji zamieszczania innego przepisu.😁
Za to dziś, zapraszam na ten słodki i kremowy Budyń Ryżowy!👌
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Budyń Ryżowy z Truskawkami
Przepis w skrócie:
Ugotowany ryż (który został z obiadu) gotuje w mleku owsianym aż do całkowitego rozgotowania (dolewam płynu w zależności od potrzeby) Lekko przestudzony ryż blenduje na jednolitą masę wraz z miodem
Wskazówki:
- mój ryż gotowany był z kurkumą, dzięki temu ma piękny lekko waniliowy kolor
- zawsze mam pod ręką dodatkową szklankę mleka owsianego, by na bieżąco regulować gęstość mojego budyniu
BUDYŃ RYŻOWY Z TRUSKAWKAMI – SKŁADNIKI
- 3 pełne łyżki ugotowanego ryżu (pozostałości po obiedzie)
- szklanka mleka owsianego
- łyżeczka masła klarowanego
- pełna łyżeczka miodu
- kilka truskawek
- ewentualnie syrop z granatu do polania, oraz kilka listków mięty drobniutko pokrojonych
BUDYŃ RYŻOWY Z TRUSKAWKAMI – PRZYGOTOWANIE
- ryż zalewam w garnku mlekiem, dodaję masło i gotuję aż do rozgotowania ryżu. W miarę potrzeby dodaję jeszcze mleka
- przestudzony ryż dokładnie blenduję na jednolitą masę dodając miód do smaku
- gotowy budyń podaje z truskawkami skropiony syropem z granatu lub miodem
SMACZNEGO!😊