Carpaccio z Buraka, to sałatka, która skradła moje serce lata temu. Jest nie tylko smaczna, ale również łatwa do przygotowania i bardzo zdrowa😍
Wspaniałe w tym carpaccio jest to, że można go przygotować z różnymi serami i z różną zieleniną. A i orzechy czy pestki, też mogą być przeróżne.
Przyznam, że robiłam już chyba wszystkie możliwe wersje. I wszystkie, POWTARZAM! wszystkie, smakują cudownie! I choć mogłoby się wydawać, że co tam taki BURAK i ser mogą sobą reprezentować, to uwierz! Ten duet rozwala system! Oczywiście muszą mu towarzyszyć pozostałe dodatki, bo choć pierwsze skrzypce są buraczano – serowe, to właśnie odpowiednie dodatki stanowią uzupełnienie tego niepozornego, ale jakże smacznego dania!
Na zdjęciach prezentuję sałatkę z młodym cieniutkim szczypiorkiem, który dostałam od mojej kochanej sąsiadki Marylki. Ja to mam szczęście!❤ Dostał mi się taki świeżo zerwany prosto z ogródka. A i buraki są od zaprzyjaźnionej Pani Kasi, od której to często kupuję świeże ogródkowe warzywa. No dobra! To o serze też coś napiszę. Ser jest twarogowy kozi. A robiony przez Panią, u której to oprócz serów, zaopatruję się w wiejskie pyszne jajka🥰
Jak widać, same rarytasy w tym Carpaccio! I jak tu nie kochać domowej kuchni? No jak?😁
Wszystkiego Zdrowego!❤
Carpaccio z Buraka
Przepis w skrócie
Upieczone buraki obieram i kroje na cienkie plasterki. Dodaję kozi ser, włoskie orzechy, szczypior lub inną zieleninę. Dolewam oliwę, skrapiam sosem sojowym i syropem z mniszka i granatu. Wszystko mieszam i doprawiam ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
- buraki myję i osuszone zawijam w folię aluminiową i piekę w piekarniku w 180 C z termoobiegiem, aż do miękkości (w zależności od wielkości buraka jest to ok. 60-90 min.)
- zazwyczaj oprócz buraków, piekę jeszcze inne warzywa, by nie mieć „pustego przebiegu” np. Chrupiąca Skórka z Ziemniaka, Pieczone Warzywa
- jeżeli nie masz syropu z granatu ( jest on gęsty, lekko kwaśny z malutką nutą słodyczy) możesz dodać gęsty sos balsamiczny, oraz jakiś słodki syrop: z mniszka, klonowy, miód w postaci ciekłej
- buraki bardzo często trę w plasterki na tarce. Nie są one tak zgrabne jak krojone nożem, ale za to są cieniutkie i robi się to naprawdę szybko
- w zależności od tego jaki mix zieleniny posiadam w lodówce, taki daję. Jest to czasami rukola, czasami roszponka, szpinak, a nawet sałata lodowa
- Uwaga! Ser (twaróg) kozi ma specyficzny smaczek. Lepiej nie dawaj go do sałatki, jeżeli ten smak nie jest Ci jeszcze znany. Do carpaccio proponuję użyć wówczas np. sera feta (prawdziwego, oryginalnego)
- zazwyczaj używam buraków podłużnych, dlatego że plasterki w takich burakach są zgrabne i małe. Jednak duże też się nadają. Co najwyżej trzeba plasterek przekroić na pół i finito😁
CARPACCIO Z BURAKA – SKŁADNIKI
- 2 podłużne upieczone buraki
- mały serek/twaróg kozi
- orzechy włoskie
- szczypiorek (lub inna zielenina)
- oliwa
- sos sojowy
- syrop z mniszka (lub inny zdrowy syrop)
- syrop z granatu, (lub sos balsamiczny ewentualnie sok z cytryny)
CARPACCIO Z BURAKA – PRZYGOTOWANIE
- buraki obieram i kroję na cieniutkie plasterki
- do buraków dodaje pokruszony ser oraz lekko pokrojone orzechy włoskie, i drobno pokrojony szczypiorek
- wszystko skrapiam oliwą (ok. 2 łyżki) sosem sojowym (ok. 1 łyżki), syropem z mniszka (ok. 2 łyżeczki) i syropem z granatu (ok.1 łyżeczka)
- wszystko razem mieszam, próbuję i ewentualnie doprawiam jeszcze by smak był słodko, kwaśno, słony
- dzielę się carpaccio z tymi, których kocham
SMACZNEGO!😊