Carpaccio z Buraka

 
 

Carpaccio z Buraka

Carpaccio z Buraka, to sa艂atka, kt贸ra skrad艂a moje serce lata temu. Jest nie tylko smaczna, ale r贸wnie偶 艂atwa do przygotowania i bardzo zdrowa馃槏

 

Wspania艂e w tym carpaccio jest to, 偶e mo偶na go przygotowa膰 z r贸偶nymi serami i z r贸偶n膮 zielenin膮. A i orzechy czy pestki, te偶 mog膮 by膰 przer贸偶ne.

Przyznam, 偶e robi艂am ju偶 chyba wszystkie mo偶liwe wersje. I wszystkie, POWTARZAM! wszystkie, smakuj膮 cudownie! I cho膰 mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e co tam taki BURAK i ser mog膮 sob膮 reprezentowa膰, to uwierz! Ten duet rozwala system! Oczywi艣cie musz膮 mu towarzyszy膰 pozosta艂e dodatki, bo cho膰 pierwsze skrzypce s膮 buraczano 鈥 serowe, to w艂a艣nie odpowiednie dodatki stanowi膮 uzupe艂nienie tego niepozornego, ale jak偶e smacznego dania!

Na zdj臋ciach prezentuj臋 sa艂atk臋 z m艂odym cieniutkim szczypiorkiem, kt贸ry dosta艂am od mojej kochanej s膮siadki Marylki. Ja to mam szcz臋艣cie!鉂 Dosta艂 mi si臋 taki 艣wie偶o zerwany prosto z ogr贸dka. A i buraki s膮 od zaprzyja藕nionej Pani Kasi, od kt贸rej to cz臋sto kupuj臋 艣wie偶e ogr贸dkowe warzywa. No dobra! To o serze te偶 co艣 napisz臋. Ser jest twarogowy kozi. A robiony przez Pani膮, u kt贸rej to opr贸cz ser贸w, zaopatruj臋 si臋 w wiejskie pyszne jajka馃グ

Jak wida膰, same rarytasy w tym Carpaccio! I jak tu nie kocha膰 domowej kuchni? No jak?馃榿

Wszystkiego Zdrowego!鉂

Carpaccio z Buraka Carpaccio z Buraka

Carpaccio z Buraka

Przepis w skr贸cie

Upieczone buraki obieram i kroje na cienkie plasterki. Dodaj臋 kozi ser, w艂oskie orzechy, szczypior lub inn膮 zielenin臋. Dolewam oliw臋, skrapiam sosem sojowym i syropem z mniszka i granatu. Wszystko mieszam i doprawiam ewentualnie do smaku sol膮 i pieprzem.

Carpaccio z Buraka Carpaccio z Buraka

Wskaz贸wki:

  • buraki myj臋 i osuszone zawijam w foli臋 aluminiow膮 i piek臋 w piekarniku w 180 C z termoobiegiem, a偶 do mi臋kko艣ci (w zale偶no艣ci od wielko艣ci buraka jest to ok. 60-90 min.)
  • zazwyczaj opr贸cz burak贸w, piek臋 jeszcze inne warzywa, by nie mie膰 鈥瀙ustego przebiegu鈥 np.聽Chrupi膮ca Sk贸rka z Ziemniaka,聽Pieczone Warzywa
  • je偶eli nie masz syropu z granatu ( jest on g臋sty, lekko kwa艣ny z malutk膮 nut膮 s艂odyczy) mo偶esz doda膰 g臋sty sos balsamiczny, oraz jaki艣 s艂odki syrop: z mniszka, klonowy, mi贸d w postaci ciek艂ej
  • buraki bardzo cz臋sto tr臋 w plasterki na tarce. Nie s膮 one tak zgrabne jak krojone no偶em, ale za to s膮 cieniutkie i robi si臋 to naprawd臋 szybko
  • w zale偶no艣ci od tego jaki mix zieleniny posiadam w lod贸wce, taki daj臋. Jest to czasami rukola, czasami roszponka, szpinak, a nawet sa艂ata lodowa
  • Uwaga! Ser (twar贸g) kozi ma specyficzny smaczek. Lepiej nie dawaj go do sa艂atki, je偶eli ten smak nie jest Ci jeszcze znany. Do carpaccio proponuj臋 u偶y膰 w贸wczas np. sera feta (prawdziwego, oryginalnego)
  • zazwyczaj u偶ywam burak贸w pod艂u偶nych, dlatego 偶e plasterki w takich burakach s膮 zgrabne i ma艂e. Jednak du偶e te偶 si臋 nadaj膮. Co najwy偶ej trzeba plasterek przekroi膰 na p贸艂 i finito馃榿

Carpaccio z Buraka

CARPACCIO Z BURAKA 鈥 SK艁ADNIKI

  • 2 pod艂u偶ne upieczone buraki
  • ma艂y serek/twar贸g kozi
  • orzechy w艂oskie
  • szczypiorek (lub inna zielenina)
  • oliwa
  • sos sojowy
  • syrop z mniszka (lub inny zdrowy syrop)
  • syrop z granatu, (lub sos balsamiczny ewentualnie sok z cytryny)

 

CARPACCIO Z BURAKA 鈥 PRZYGOTOWANIE

  • buraki obieram i kroj臋 na cieniutkie plasterki
  • do burak贸w dodaje pokruszony ser oraz lekko pokrojone orzechy w艂oskie, i drobno pokrojony szczypiorek
  • wszystko skrapiam oliw膮 (ok. 2 艂y偶ki) sosem sojowym (ok. 1 艂y偶ki), syropem z mniszka (ok. 2 艂y偶eczki) i syropem z granatu (ok.1 艂y偶eczka)
  • wszystko razem mieszam, pr贸buj臋 i ewentualnie doprawiam jeszcze by smak by艂 s艂odko, kwa艣no, s艂ony
  • dziel臋 si臋 carpaccio z tymi, kt贸rych kocham

Carpaccio z Buraka

Carpaccio z Buraka

SMACZNEGO!馃槉

 
 

Dodaj komentarz