Uwielbiam Szparagi z Grilla! A już grillowane szparagi z rozpływającą się w ustach mozzarellą, to po prostu poezja!😍
O szparagach, to ja już w którymś poście pisałam. Dlatego nie zanudzając nikogo, powtórzę tylko: mogłabym je jeść tak często, jak tylko się da!😁 W zasadzie mogłoby się wydawać, że nie ma w tych szparagach nic nadzwyczajnego. Ot! zwykłe zielone łodyżki. A tu proszę! Szaleństwo smakowe. No przynajmniej dla mnie! A już pomijając te wszystkie wrażenia smakowe, dodam tylko, że mają również cenne właściwości, ( o których zresztą pisałam już tutaj: Jak Wybrać Najlepsze Szparagi )
Tak więc, jeżeli kochasz szparagi tak jak ja, zachęcam do przygotowania ich na grillu. Będzie zdrowo, smacznie i odżywczo! Spróbuj! Plissss 😁
Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤
(Ahhh… i tak w nawiasie wspomnę, że szparagi są NISKOKALORYCZNE🤩😁)
Szparagi z Grilla
Przepis w skrócie
Umyte szparagi z odłamanymi końcówkami lekko osuszam. Na grillu kładę tackę, lub folię aluminiową, a na niej papier do pieczenia (mój pomysł, by żywność nie dotykała do produktów aluminiowych😉) Szparagi grilluję z każdej strony do miękkości, a tuż przed końcem, układam na nich mozzarellę. Podaję lekko skropione masłem klarowanym lub oliwą.
Wskazówki:
- szparagi myje bardzo ostrożnie by nie uszkodzić delikatnych główek
- żeby złamać szparaga w odpowiednim miejscu, wystarczy lekko go nacisnąć i sztywna końcówka powinna się w łatwy sposób w odpowiednim miejscu odłamać
- szparagowych końcówek nigdy nie wyrzucam. Wykorzystuję je do zup, lub sosów. Nadają wspaniały smak i aromat wywarom.
SZPARAGI Z GRILLA – SKŁADNIKI
- 1 pęczek szparagów
- 1 mozzarella
- po szczypcie: soli, pieprzu i słodkiej papryki
SZPARAGI Z GRILLA – PRZYGOTOWANIE
- szparagi dokładnie myję pod bieżącą wodą i przekładam na kuchenny ręcznik do osuszenia
- odłamuje stwardniałe końcówki szparagów i układam na tacce na rozgrzanym grillu
- grilluję z każdej strony do miękkości. Tuż przed końcem grillowania, układam na szparagach mozzarellę pokrojoną w plasterki
- wszystko posypuję delikatnie solą i pieprzem, oraz słodka papryką
- podaję polane lekko masłem klarowanym lub dobrą oliwą.
SMACZNEGO!😊