Ta Chrupiąca Surówka z Marchewki, to pyszny dodatek do innych dań, lub też samoistna przekąska! Genialnie prosta do zrobienia, niezwykle zdrowa i smaczna!😍
Nadchodzi koniec zimy! A wraz z nim, lekki spadek formy… To właśnie teraz, przed nadejściem wiosny nasz organizm potrzebuje wsparcia w postaci witamin i odżywczych składników! I to właśnie teraz musimy dodać sobie energii łapiąc pierwsze promyki słońca, a także porządnie wzbogacić naszą dietę o dodatkowe warzywne witaminki!
I od razu odpowiem na pytanie, które nasuwa Ci się na myśl…🙄😎 Nie! Ziemniaki w postaci frytek, to nie jest to, o co nam chodzi!😁
Przede wszystkim, to właśnie surowe warzywa mają te cudowne moce, o które to powinniśmy zabiegać. Dlatego też Pani Marchewka wraz z Panem Octem Jabłkowym zapewnią nam taką świeżą chrupiącą dawkę mocy!
O tym, jak mocarny jest Pan Ocet jabłkowy pisałam już tutaj: Ocet ze Skórek Jabłek. Wspomnę tylko, że posiada on antyoksydanty, bakterie probiotyczne, witaminę C, witaminy z grupy B, a także makro i mikroelementy takie jak: potas, magnez, sód, wapń, fosfor czy żelazo. No po prostu MOCARZ! A już w parze ze zdrową Panią Marchewkę, tworzą duet nafaszerowany samymi dobrociami!
Zapraszam więc na tą moc energii!🤗😍
Wszystkiego zdrowego❤
Chrupiąca Surówka z Marchewki
Przepis w skrócie
Czyste i bez skórki marchewki obieram obieraczką na cienkie wstążki. Doprawiam solą i pieprzem, oraz dodaję ocet i oliwę. Wszystko mieszam i doprawiam miodem. Na koniec dodaję garść namoczonych i odciśniętych rodzynek, oraz podprażone pestki słonecznika.
CHRUPIĄCA SURÓWKA Z MARCHEWKI– SKŁADNIKI
- 2 marchewki (najlepiej bio)
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu do smaku
- garść rodzynek
- garść pestek słonecznika
CHRUPIĄCA SURÓWKA Z MARCHEWKI – PRZYGOTOWANIE
- marchewki myje i obieram ze skórki
- rodzynki zalewam gorącą wodą i zostawiam do namoczenia
- obieraczką do warzyw obieram marchewki tworząc cienkie paseczki (wstążki)
- na rozgrzaną suchą patelnię wsypuję pestki słonecznika i prażę do lekkiego zrumienienia
- paski marchewki doprawiam solą i pieprzem i polewam octem jabłkowym i oliwą
- dodaję miód i wszystko dokładnie mieszam
- na koniec do surówki dodaję odciśnięte rodzynki, oraz uprażone pestki
Smacznego!😊