Kremowe lody z żółtek, to lody które zachwycą nie jednego łakomczuszka. A jest się czym zachwycać!😍
Są takie dni, kiedy goni Cię myśl pt. “co by tu zjeść słodkiego?”🤔
Oczywiście uciekasz przed nią ile sił w nogach, zapychając się liściem sałaty, jednak ona i tak nie daje za wygraną! Dopada Cię i szepcze, że zrobi z Tobą słodki porządek!🤨😁
I to właśnie wtedy powstają najbardziej kreatywne pomysły na zdrowe, a zarazem pyszniutkie deserki!
Nie inaczej było z tymi lodami.
Pomysł na nie powstał wręcz z prędkością światła. Oczywiście odbyło się jak zwykle: otworzenie lodówki, zerkniecie co tam jest do wykorzystani, no i do dzieła!
A, że jajka u mnie są zawsze, od razu przyszły mi na myśl lody. I choć po ich wykonaniu trzeba swoje odczekać… To warto! Oj warto!
To co bardzo istotne, to to, że po wyjęciu ich z zamrażalnika, lody mają odpowiednio kremową konsystencję i nawet nie trzeba czekać, by je z łatwością sobie nałożyć.
No mówię Ci, pycha! Oczywiście Zdrowa pycha, bo lody zawierają niski procent tłuszczu i „0” cukru! 😍
No i co? Można? Można!😁
A tu zostawiam Ci przepisy na inne wspaniałe lody: Szybkie Lody Bananowe, Szybkie Domowe Lody Ciasteczkowe, Kremowe Lody z Miętą, Domowe Lody Straciatella.
Wszystkiego zdrowego❤
Kremowe Lody z Żółtek
Przepis w skrócie:
Do ukręconych na biały puch żółtek dodaję śmietanę. Następnie dodaję utarty na puder rozmaryn ze szczyptą soli oraz namoczone i odciśnięte rodzynki, oraz łyżeczkę ekstraktu wanilii.
Opcjonalnie dodaje drobno pokrojoną czekoladę. Mieszam wszystko, wlewam do pudełek i wstawiam do zamrażalnika na noc, lub na co najmniej 7 godzin.
Wskazówki:
- rozmaryn ucieram w moździerzu wraz ze szczyptą soli, aż powstanie miałki puder. Do lodów wsypuje go przesiewając przez sitko
- jeżeli decyduje się na dodanie gorzkiej czekolady, kroję ją ostrym nożem na bardzo drobne kawałki, lub ścieram na tarce
- podana w przepisie porcja mieści się w dwóch pudełkach o pojemności 900ml każdy
- rodzynki moczę w gorącej wodzie, dosłownie kilka minut. Odcedzam i odciskam zanim dodam do lodów
- miód rozpuszczam w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni C, by nie stracił swoich wartości
KREMOWE LODY Z ŻÓŁTEK- SKŁADNIKI
- 6 żółtek z wiejskich jaj
- 7 łyżek miodu w lekko płynnej postaci
- 2 śmietany 18% po 400 g
- porządna garść namoczonych rodzynek
- łyżeczka ekstraktu wanilii
opcjonalnie: ok. 30 g gorzkiej czekolady (min. 70%) oraz łyżeczka rozmarynu ze szczyptą soli (roztarte na puder w moździerzu)
KREMOWE LODY Z ŻÓŁTEK – PRZYGOTOWANIE
- żółtka z miodem ubijam mikserem na biały puch
- ucieram w moździerzu rozmaryn ze szczyptą soli i dosypuję do żółtek
- wlewam do żółtek obydwie śmietany i mieszam
- na koniec dodaję do masy namoczone wcześniej rodzynki oraz wlewam łyżeczkę ekstraktu wanilii
- opcjonalnie dosypuję pokrojoną na drobno czekoladę
- lody przelewam do pudełek z przykrywkami i wstawiam do zamrażalnika na całą noc lub przynajmniej na 7 godzin
Smacznego!😊
Czy jajka sparzyć (chodzi o żółtka ), czy mrożenie zabije ewentualnie bakterie?
Cześć Olu🥰 Ja zawsze na wszelki wypadek sparzam ( 10 sekund polewam wodą z czajnika, jajka muszą być w pokojowej temperaturze, bo pękną) Pozdrawiam i Wszystkiego Zdrowego dla Ciebie❤