Proste i zdrowe ciastka kokosowe, to wersja ciastek dla tych, którzy lubią łakocie w zdrowszym wydaniu. A te ciasteczka, właśnie takie są! Bez mąki, bez białego cukru i z chrupiącym migdałem w środku😊
Wystarczy tylko do ciasteczek zaparzyć kawę w swojej ulubionej filiżance i już świat zatrzymuje się w miejscu. No, a moja filiżanka, bez wątpienia jest wyjątkowa. Dostałam ją wraz z kompletem 3 pozostałych od mojej przyjaciółki Ani, która to osobiście je pomalowała. Są u mnie od kilkunastu lat i niezmiennie cieszą oczy, przywołując na myśl cudowne wspomnienia.
Jak ja uwielbiam takie własnoręcznie wykonane przedmioty!🥰 Mają w sobie coś wyjątkowego. Jakby przesiąkły cząstką duszy osoby, która je wykonała… I chyba właśnie to jest w nich najpiękniejsze. Takie cudeńka z duszą!
Czy też tak masz? Też lubisz takie rzeczy?
W sumie… sama też uwielbiam coś dorabiać i przerabiać zamiast wyrzucać. Dzięki temu przedmioty dostają swoje “drugie życie”. Jednak w tym wszystkim jest też pewna pułapka… Prawie niczego nie wyrzucam, uważając, że na pewno kiedyś się przyda i na pewno coś z tego zrobię (z naciskiem na “KIEDYŚ”) A wiadomo! Dom nie jest przecież z gumy, no i czas też. A niektóre “mocno zagruzowane” zakątki mojego mieszkania, wręcz prawie krzyczą – pomocy!😁
Całe szczęście, jeżeli chodzi o kulinaria, sprawa wygląda klarowniej. Tu czuje się jak królowa zero waste. Przerabianie pozostałości po obiedzie czy kolacji, to moja specjalność. Wszystko od razu na bieżąco zostaje kreatywnie wykorzystywane w nowym i pysznym daniu (np. chrupiące ciasteczka z pozostałości po wyrobie mleka kokosowego, kliknij tutaj)
Dlatego też w kwestii tych wszystkich “przydasiów”, też muszę opracować jakąś dobrą strategię i zrobić porządną segregację. Więc jeżeli masz jakieś swoje pomysły na to jak to „ bezboleśnie” przeprowadzić, podziel się ze mną w komentarzu. Będę Ci za to bardzo, bardzo wdzięczna🥰
A tymczasem… Życzę Ci zdrowego wypiekania ciasteczek!❤
Proste i Zdrowe Ciastka Kokosowe
Przepis w skrócie:
Do rozpuszczonego masła wraz z miodem (120gr.) roztartym rozmarynem i solą dodaję zmielone wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszam i dodaję ubite jajka z pozostałym miodem (60 gr.) Mieszam całą masę i wykładam małe porcje ciasta na blachę z papierem. Spłaszczam mokrą łyżką od góry. Piekę ok. 7min. w 180°C z termoobiegiem
Proste i Zdrowe Ciastka Kokosowe
Wskazówki
- do wykładania ciasta używam zwykłej łyżki stołowej, zaś drugą maczam w wodzie by ciasteczko spłaszczyć
- ciasteczka wykładam razem z papierem na kratkę do wystygnięcia
- z porcji podanej w przepisie wychodzi 2 blachy ciasteczek (ok. 50szt.)
- ciasteczek nie przechowuje w żadnym pojemniku. Trzymane w zamknięciu nabierają dużo wilgoci i stają się bardzo miękkie
- rozmaryn rozcieram w moździerzu z odrobiną soli (dla lepszego tarcia)
PROSTE I ZDROWE CIASTKA KOKOSOWE – SKŁADNIKI
- 250 g wiórków kokosowych zmielonych
- 60 g masła klarowanego
- 3 szczypty soli
- płaska łyżeczka suszonego rozmarynu roztartego na puder
- 180 g miodu
- 2 jajka wiejskie
PROSTE I ZDROWE CIASTKA KOKOSOWE – PRZYGOTOWANIE
- włączam piekarnik z termoobiegiem na 180°C
- rozpuszczam masło klarowane wraz z miodem (120 gr.) i dodaję sól oraz puder z rozmarynu. Wszystko mieszam aż do rozpuszczenia
- wiórki kokosowe mielę porcjami w młynku do kawy i zmielone dosypuje do rozpuszczonego masła z miodem. Masę dokładnie mieszam
- jajka ubijam z miodem (60 gr.) na puszystą pianę i dodaje do wiórek. Wszystko dokładnie mieszam
- 2 blachy przykrywam papierem do pieczenia i łyżką wykładam małe porcje ciasta (wielkości małego orzecha włoskiego) Drugą łyżką pomoczoną za każdym razem w wodzie, rozpłaszczam każdą porcję ciasta na cienkie okrągłe ciasteczko
- wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piekę, aż do złotego koloru (ok. 7 minut)
- studzę na kratce razem z papierem
SMACZNEGO!😊