Szybki Domowy Budyń

 
 

Szybki Domowy Budyń

Pyszny, kremowy i mocno waniliowy! Oto budyń w domowym wydaniu! I niech się schowa ten „papierkowy”, bo nie dorówna smakiem domowemu nigdy! 😀

Przygotowanie go to bajecznie prosta sprawa, więc szkoda nawet wydawać pieniądze na ten dziwny proszek w papierku. Już nie wspominając o tym, że jest niezdrowy. Ten domowy smakuje raczej jak przepyszny krem, więc chwila rozkoszy gwarantowana!

Dodając do niego owoce lub dobry sok owocowy, zyska nie powtarzalny aromat i spotęguje rozkosz na podniebieniu. I nie ważne czy lubisz zajadać jeszcze ciepły, czy też zimny, jego pyszność, zaatakuję Cię tak czy inaczej 🙂

Szybki Domowy Budyń

Szybki Domowy Budyń

Przepis w skrócie:

Rozkłócone żółtka wraz z mlekiem i mąką, wlewam do garnka z gotującym się mlekiem osłodzonym syropem ryżowym. Dodaję czubata łyżeczkę masła klarowanego i chwilę gotuję cały czas mieszając.

Szybki Domowy Budyń

SZYBKI DOMOWY BUDYŃ – SKŁADNIKI

  • 500 ml. mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • wanilia (prawdziwy ekstrakt lub ziarenka)
  • 2 żółtka od kurek z wolnego wybiegu
  • 3 łyżki syropu ryżowego (lub innego zdrowego słodziwa)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżka mąki jasnej orkiszowej (dla bezglutenowców zamiast orkiszowej, mąka ziemniaczana)
  • czubata łyżeczka masła klarowanego (czyli Ghee)

oraz: jogurt grecki posłodzony zdrowym słodziwem, oraz owoce, rodzynki, sok owocowy – to co lubisz.

 

SZYBKI DOMOWY BUDYŃ – PRZYGOTOWANIE

  • z mleka odlewam 1 szklankę, a pozostałą część wstawiam na mały gaz ze szczyptą soli, syropem ryżowym i wanilią
  • mieszam dokładnie żółtka ze szklanką mleka (np. mikserem)
  • dodaję obydwie mąki i wszystko miksuje na jednolitą masę
  • wlewam wszystko na gotujące się mleko, dodaje porządną łyżeczkę masła klarowanego i gotuje jeszcze przez ok. 5minut cały czas mieszając
  • do przestudzonego budyniu dodaję na wierzch jogurt grecki i owoce, w moim przypadku były to wiśnie z syropu

Szybki Domowy Budyń

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz