Pyszny i bardzo zdrowy pudding jaglano-bananowy. Nie dość, że smaczny, to jeszcze odżywczy! Królowa kasz, czyli kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz!😊
Wspaniale zastępuje ziemniaki, makarony i ryże. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, a domowy pudding jaglano bananowy, jest jednym z bardzo wielu ciekawych i zdrowych przepisów. U mnie akurat zostało trochę kaszy jaglanej z obiadu, więc grzechem było by jej nie wykorzystać🥰
Właściwości kaszy jaglanej:
- działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn
- posiada właściwości antywirusowe i rozgrzewające
- jest bogata w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B
- dzięki zawartości tryptofanu, podnosi poziom serotoniny, a co za tym idzie poprawia nastrój i uspokaja obniżając poziom stresu
- jest pomocna w budowaniu mięśni jak i zarówno w ich regeneracji
- zapobiega w tworzeniu się w żyłach blaszek miażdżycowych
- kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego też jest idealna w diecie osób chorych na celiakię
Domowy Pudding Jaglano-Bananowy
Przepis w skrócie:
Ugotowaną kaszę zalewam mlekiem ze szczyptą kardamonu i łyżeczką masła. Dodaję syrop klonowy i wstawiam na gaz. Gotuję do chwili, aż kasza wchłonie całkowicie mleko. Przestudzoną kaszę blenduję wraz z kawałkami banana i sokiem z cytryny. Dekoruję owocami i gorzką czekoladą.
DOMOWY PUDDING JAGLANO-BANANOWY – SKŁADNIKI
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 180 ml. mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
- syrop klonowy do smaku (miód, syrop z agawy, syrop ryżowy, ksylitol, lub szczypta stewi)
- szczypta kardamonu
- dojrzały banan
- łyżeczka masła klarowanego (masło Ghee)
- kilka kropel soku z cytryny
oraz: maliny lub inne owoce do przybrania, wiórki gorzkiej czekolady
DOMOWY PUDDING JAGLANO-BANANOWY – PRZYGOTOWANIE
- kaszę przekładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję szczyptę kardamonu i wstawiam na gaz
- dodaję syrop klonowy i masło klarowane. Wszystko mieszam (jeżeli używam miodu, słodzę dopiero wtedy, kiedy pudding będzie już zrobiony i ostudzony)
- gotuję aż powstanie odpowiednia konsystencja (ma być taka jak gęsty budyń)
- pudding studzę, a następnie dodaję połamanego w kawałki banana i kilka kropel soku z cytryny
- wszystko blenduje na jednolitą masę. Jeżeli pudding jest zbyt gęsty dodaję odrobinę mleka
- podaję przybrany malinami, wiórkami z czekolady (ewentualnie z małym ciasteczkiem, u mnie pierniczek korzenny)
SMACZNEGO!😊