Domowy Pudding Jaglano-Bananowy

 
 

Domowy Pudding Jaglano-Bananowy

Pyszny i bardzo zdrowy pudding jaglano-bananowy. Nie dość, że smaczny, to jeszcze odżywczy! Królowa kasz, czyli kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz!😊

Wspaniale zastępuje ziemniaki, makarony i ryże. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, a domowy pudding jaglano bananowy, jest jednym z bardzo wielu ciekawych i zdrowych przepisów. U mnie akurat zostało trochę kaszy jaglanej z obiadu, więc grzechem było by jej nie wykorzystać🥰

 

Właściwości kaszy jaglanej:

  • działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn
  • posiada właściwości antywirusowe i rozgrzewające
  • jest bogata w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B
  • dzięki zawartości tryptofanu, podnosi poziom serotoniny, a co za tym idzie poprawia nastrój i uspokaja obniżając poziom stresu
  • jest pomocna w budowaniu mięśni jak i zarówno w ich regeneracji
  • zapobiega w tworzeniu się w żyłach blaszek miażdżycowych
  • kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego też jest idealna w diecie osób chorych na celiakię

Domowy Pudding Jaglano-Bananowy

Domowy Pudding Jaglano-Bananowy

Przepis w skrócie:

Ugotowaną kaszę zalewam mlekiem ze szczyptą kardamonu i łyżeczką masła. Dodaję syrop klonowy i wstawiam na gaz. Gotuję do chwili, aż kasza wchłonie całkowicie mleko. Przestudzoną kaszę blenduję wraz z kawałkami banana i sokiem z cytryny. Dekoruję owocami i gorzką czekoladą.

Domowy Pudding Jaglano-Bananowy

DOMOWY PUDDING JAGLANO-BANANOWY – SKŁADNIKI

oraz: maliny lub inne owoce do przybrania, wiórki gorzkiej czekolady

 

DOMOWY PUDDING JAGLANO-BANANOWY – PRZYGOTOWANIE

  • kaszę przekładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję szczyptę kardamonu i wstawiam na gaz
  • dodaję syrop klonowy i masło klarowane. Wszystko mieszam (jeżeli używam miodu, słodzę dopiero wtedy, kiedy pudding będzie już zrobiony i ostudzony)
  • gotuję aż powstanie odpowiednia konsystencja (ma być taka jak gęsty budyń)
  • pudding studzę, a następnie dodaję połamanego w kawałki banana i kilka kropel soku z cytryny
  • wszystko blenduje na jednolitą masę. Jeżeli pudding jest zbyt gęsty dodaję odrobinę mleka
  • podaję przybrany malinami, wiórkami z czekolady (ewentualnie z małym ciasteczkiem, u mnie pierniczek korzenny)

Domowy Pudding Jaglano-Bananowy

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz