To Najlepszy Przepis Na Zdrowy Makowiec Orkiszowy jaki w życiu jadłam. Jest mięciutki i wilgotny za sprawą wspaniale przygotowanego ciasta jak i zarówno masy makowej. A że robiony na mące orkiszowej i maśle klarowanym jest dużo zdrowszy niż wszystkie jego odpowiedniki razem wzięte🥰
Większość cukru zastępuje miód, a zamiast krowiego mleka, mleko roślinne.
Dla tych wszystkich, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej, ani też laktozy (lub też chcą odżywiać się po prostu zdrowiej) to wręcz idealny makowiec! Należy jedynie pamiętać, że masło musi być dobrze sklarowane o czym pisałam już wcześniej tutaj.
Przyznam, że ten makowiec robię już od wielu lat i skradł on już nie jedno serce, w tym moje😊
Mam nadzieję, że spróbujesz go upiec razem ze mną i będziesz zachwycać się jego smakiem tak jak ja.
A tu zamieszczam inne smakowite ciasta: Bezglutenowa Szarlotka z Chrupiącą Kruszonką, Sernik Delikatny Jak Pianka, Szybki Sernik z Kruszonką, Łatwy Torcik Czekoladowy Fit
Najlepszy Przepis Na Zdrowy Makowiec Orkiszowy
Wskazówki
- wszystkie produkty używane do wypieku ciasta powinny mieć temperaturę pokojową (np. jajka, drożdże)
- makowiec po upieczeniu i wystygnięciu idealnie nadaję się do mrożenia
- dwie łyżki zrobionej już masy makowej (bez jajek) odkładam zawsze do tzw. kluseczek z makiem, które tradycyjnie co roku serwowane były u mnie na Wigilii.
- na zaczyn drożdżowy odejmuję składniki podane w przepisie na ciasto
- szklanka ma u mnie pojemność 230 ml.
NAJLEPSZY PRZEPIS NA ZDROWY MAKOWIEC ORKISZOWY – SKŁADNIKI
ZACZYN DROŻDŻOWY:
- z mąki ze składników na ciasto odsypuje 2 łyżki
- 45 gr. świeżych drożdży
- z mleka migdałowego ze składników na ciasto odlewam pół szklanki
- z cukru odsypuję 1 łyżkę
CIASTO:
- 450 gr. mąki orkiszowej jasnej (przesianej przez sito)
- ¾ szklanki mleka migdałowego (szklanka o pojemności 230ml)
- 100 gram cukru trzcinowego
- 150 gr masła klarowanego rozpuszczonego (lub innego)
- 6 żółtek
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- łyżeczka pasty waniliowej
- 3 szczypty soli
NADZIENIE MAKOWE:
- 500 gr. maku przemielonego (odsypać 1 łyżkę do posypania makowców z wierzchu)
- 800 ml. mleka (u mnie roślinne)
- 180 gr. masła klarowanego
- 160gr. orzechów włoskich
- szklanka rodzynek
- 2 krople olejku migdałowego
- 2 łyżki skórki kandyzowanej (najlepiej domowej roboty)
- skórka otarta z jednej dużej cytryny bio
- łyżeczka dobrego ekstraktu waniliowego lub pasty
- 150 gr. miodu
- 150 gr. cukru pudru trzcinowego
- 3 żółtka
- 3 białka
- kieliszek Amaretto
- odrobina rumu
LUKIER:
- 1,5 szklanki cukru pudru trzcinowego
- ok. 3 łyżki gorącej wody
NAJLEPSZY PRZEPIS NA MAKOWIEC ORKISZOWY – PRZYGOTOWANIE
ZACZYN DROŻDŻOWY:
- z mąki podanej w składnikach odsypuję do dużego garnuszka 2 łyżki
- dodaję 50 gr. pokruszonych drożdży
- z mleka podanego w przepisie odlewam pół szklanki do garnuszka z mąką i drożdżami
- z cukru odsypuje jedną łyżkę i dokładam do garnuszka
- wszystko dokładnie mieszam by nie było grudek
- odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 20min.)
CIASTO:
- do pozostałej maki, wsypuję sól i dokładnie mieszam
- dodaję żółtka, cukier, pozostałe mleko, oraz spirytus
- wlewam wyrośnięte drożdże i lekko mieszam by połączyć wszystkie składniki
- dodaję rozpuszczone masło i wyrabiam na jednolite ciasto (podsypuję lekko mąką według potrzeby)
- ciasto przekładam do wysokiej miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość za ok. 60-90 minut
- po wyrośnięciu ciasto dzielę na 3 równe części i rozwałkowuję na placki o grubości ok. 3cm.
- na każdy placek kładę nadzienie makowe, zostawiając wolny brzeg ok. 3cm.
- delikatnie zwijam ciasto w rulon, a końce makowce podwijam pod siebie
- przekładam makowiec na brzeg papieru do pieczenia i zawijam w papier, tworząc niezbyt ścisłą tubę wokół makowca (zostawić 1cm. Luzu między ciastem a papierem)
- wszystkie 3 makowce w tubach z papieru ułożyć na blasze w odstępach i pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia
- piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez ok. 30-40 minut, aż makowce będą rumiane
- po upieczeniu makowce wyjąć na kratkę i delikatnie zdjąć lub rozciąć papier
- lekko ciepłe makowce polać lukrem i posypać makiem
NADZIENIE MAKOWE:
- mak zalewam gorącym mlekiem. Po ostygnięciu przekładam na sito by odciekł
- na łyżce masła podprażam orzechy
- rodzynki zalewam dobrej jakości czarną herbatą z odrobiną rumu lub gorącą wodą na 15 minut
- na patelni (u mnie wok) rozpuszczam pozostałe masło i dodaję obcieknięty dobrze mak, skórki cytrusowe, uprażone orzechy, olejek migdałowy, ekstrakt waniliowy, miód
- oraz odsączone rodzynki
- wszystko dokładnie mieszam prażę przez ok. 10 minut
- z żółtek i cukru robię kogel
- kiedy mak odstawiony z ognia przestygnie ( ja odkładam dwie łyżki masy makowej do klusek z makiem) dodaję kogel mogel
- białka ubijam na sztywno i dodaję do masy
- na koniec wlewam kieliszek Amaretto i dokładnie mieszam
LUKIER
- cukier trzcinowy zmielić w młynku na cukier puder
- wsypać do kubka i wlać gorącą wodę
- ucierać energicznie łyżką, aż do uzyskania gładkiego lukru
- w przypadku zbyt gęstego lukru dodać wody, gdy będzie za rzadki, dodać cukru pudru
SMACZNEGO!😊