Jogurtowiec z Bananami to ciasto delikatne i rozpływające się w ustach. Za sprawą bananów, jest też słodkie i pyszne!😍
Dziś mam dla Ciebie to niebywale delikatne i pyszniutkie ciacho. Z filiżanką dobrej kaFki przeniesie Cię w krainę zapomnienia. Możesz je zjeść bez większych wyrzutów sumienia, bo jego słodycz, pochodzi prosto z wnętrza bananów, oraz odrobiny stewii.
Więc jeżeli jesteś fanką lub fanem takich jogurtowych wypieków, to ten, powinien skraść Twoje serce!😍 Bo moje… Pan Jogurtowiec skradł już dawno! I jak tylko widzę jakieś szwendające się po lodówce jogurty, od razu zapędzam do miski i zamieniam w to białe, cudowne, jogurtowo – bananowe szaleństwo!
Zapraszam Cię więc na ten przepis, a ja biegnę do swojej świeżo zaparzonej kaFki i swojego słodkiego kawałeczka raju😍
A tu zostawiam Ci inne fajne przepisy: Orkiszowe Ciasteczka Czekoladowe, Cukierki Czekoladowe z 3 Składników, Krem Czekoladowy z Piernikową Posypką
Wszystkiego Zdrowego❤
Jogurtowiec z Bananami
Przepis w skrócie
Do zmiksowanych bananów wlewam jogurty, szczyptę soli, jajka, stewię i mieszam mikserem. Dosypuję mąkę ziemniaczaną i krótko miksuję. Na koniec wsypuje namoczone i odsączone rodzynki i wszystko mieszam łyżką. Piekę w blaszce przykrytej papierem w 175 C przez 15 min. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 i piekę 30 min. Kolejne 30 minut piekę zmniejszając temperaturę do 125° C. Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim ciasto na 15 min, po czym uchylam stopniowo coraz bardziej drzwiczki, aż do całkowitego wystudzenia jogurtowca
Wskazówki:
- banany były ważone ze skórką
- blaszaka w której piekłam ma rozmiar: 33cm x 24 cm
- jeżeli masz ochotę zrobić własne domowe masło klarowane, to nic prostszego! Tu zostawiam przepis: Jak Zrobić Masło Klarowane?
JOGURTOWIEC Z BANANAMI – SKŁADNIKI:
- 4 duże banany (ok. 650 g)
- 3 gęste jogurty bez laktozy (1200 g)
- 6 jajek wiejskich i szczypta soli
- 200 g masła klarowanego rozpuszczonego (letniego)
- 5 pełnych łyżeczek stewii
- 140 g maki ziemniaczanej
- pół kubka namoczonych rodzynek
opcjonalnie: wiórki gorzkiej czekolady do posypania z góry
JOGURTOWIEC Z BANANAMI – PRZYGOTOWANIE
- banany miksuję i dorzucam do jogurtów
- dodaję szczyptę soli, jajka i mieszam chwilkę mikserem
- dolewam masło oraz stewię i chwilkę miksuję
- na koniec dosypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam mikserem tylko do połączenia składników
- dosypuję namoczone i odsączone rodzynki i mieszam wszystko łyżką
- wylewam do blaszki wyłożonej papierem
- wstawiam do nagrzanego do 175 C piekarnika i nastawiam czas na 15 minut
- następnie zmniejszam temperaturę do 150 C i piekę 30 minut
- następnie zmniejszam temperaturę do 125 C i piekę 30 minut
- piekarnik wyłączam i zostawiam w nim ciasto na 15 minut
- następnie stopniowo uchylam drzwiczki piekarnika, aż jogurtowiec lekko przestygnie
SMACZNEGO!😊