Jeżeli zastanawiasz się czy z pokrzywy można zrobić pesto, to od razu Ci odpowiem… no oczywiście i to genialne!😍
Jeżeli chodzi o wszelkiego rodzaju pesta, to muszę przyznać, że jestem maniaczką. Wszystko bym przerabiała na pesto. No co ja poradzę, że te zielone cuda są takie pyszne?🤗 Zresztą… jak można wyrzucić np. listki od rzodkiewki? Ja się pytam jak? Przecież to samo dobro! No i oczywistym jest, że któregoś pięknego dnia właśnie z tego dobra zrobiłam te cudne pesto: Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?😍
CZY Z MAJOWEJ POKRZYWY MOŻNA ZROBIĆ PESTO?
Biorąc pod uwagę pokrzywy, które wiosną jak szalone rosną (ale się zrymowało😁) również nie mogłam przejść obok nich obojętnie! A w szczególności obok tej majowej! Przecież to skarbnica witamin, o czym już pisałam tutaj: Właściwości Lecznicze Pokrzywy.
Z pokrzywy można wyciskać sok, robić napary, dodawać do sałatek, do makaronu, albo…. Zrobić moje kochane zdrowe pestooo! I nawet jeżeli nie jesteś posiadaczem przydomowego ogródka, a co za tym idzie swojej własnej pokrzywy, to przecież jest Ci jej dostatek wszędzie! Należy jedynie pamiętać o tym, by ją zbierać z czystych terenów i oddalonych od dróg szybkiego ruchu. Masz ją wszędzie na wyciągnięcie ręki!🥰
ZE SPACERU WRÓĆ Z…POKRZYWĄ!
Tak więc następnym razem JAK wyjdziesz na spacer, rozglądaj się za pokrzywą! Tylko miej na podorędziu jakąś rękawiczkę, bo jak wiesz, skubana nieźle kąsa po łapkach 🙃 Oczywiście to zdrowe kąsanie, ale jednak ociupinkę nie przyjemne. Prawda?😜
Więc po pokrzywę marsz! Bo wiecznie na Ciebie nie będzie czekała! Bo choć dostępna całe lato, to witamin moc, największa w kwietniu i maju!
Wszystkiego Zdrowego❤
Genialne Pesto z Pokrzywy
Przepis w skrócie
Umyte listki pokrzywy, sok z cytryny i oliwę lekko blenduję. Dodaje kolejno czosnek, (przeciśnięty przez praskę) pestki, miód, sól i miksuję do uzyskania jednolitego kremu. Podaję na pieczywie lub z makaronem.
Wskazówki:
- pokrzywę staram się zbierać w okresie kwietnia i maja. To wtedy właśnie ma najwięcej właściwości
- jeżeli mam możliwość zrywam 10-15 cm wierzchołki
- w przypadku większych listków pokrzywy, kroję ją na mniejsze kawałki, zanim wrzucę do kielicha blendera
- wyciskając sok z cytryny uważam, by nie wpadły do pesto pestki
- pestki słonecznika prażę na delikatny kolor mieszając je cały czas na patelni. Wystarczy kilka spalonych, by nadały gorzkawy smak pesto
- pesto podaje z makaronem, grzankami lub jako dodatek do innego dania
- z porcji podanej w przepisie, wychodzi słoik o pojemności ok. 170 g i słoiczek o pojemności ok. 100 g
- oliwy dodaje taką ilość, żeby uzyskać kremową konsystencję
- taki śliczny słoiczek wspaniałych dobroci, możesz wręczyć komuś w prezencie. Możesz go również zabrać do pracy wraz z grzankami.
GENIALNE PESTO Z POKRZYWY – SKŁADNIKI:
- kilka garści świeżych pokrzyw
- sok z 1 cytryny
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 garści uprażonych pestek słonecznika
- 1 pełna łyżka miodu (lub słodziwa roślinnego)
- sól do smaku
- opcjonalnie: pełna łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
GENIALNE PESTO Z POKRZYWY– PRZYGOTOWANIE
- pokrzywę dokładnie myję w dobrze ciepłej wodzie, osuszam, obrywam listki z łodyżek i wrzucam je do blendera
- dodaję sok z cytryny oraz oliwę i lekko blenduję
- dorzucam przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, uprażone pestki, miód i sól
- blenduję aż do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany
- próbując dodaję ewentualnie do smaku jeszcze miodu, soli lub cytryny
- podaję na pieczywie lub z makaronem
SMACZNEGO!😊