Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?

 
 

Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki! Są bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Mają więcej witaminy C niż sama cytryna, nie wspominając już o działaniu oczyszczającym i odtruwającym nasz organizm, a pyszne i zdrowe pesto z liści rzodkiewki, które przygotujesz w zaledwie 5minut, zachwyci każdego, kto lubi jeść i smacznie i zdrowo!

Zresztą w tych cudownych zielonych liściach, jest sporo więcej właściwości! Jak się okazuje mają one bardzo silne działanie antynowotworowe, poprawiają przemianę materii a nawet (jak pokazują badania) regulują ciśnienie krwi. Są też doskonałym źródłem żelaza i wapnia.

Biorąc pod uwagę te wszystkie witaminki i walory smakowe, liście rzodkiewki zasłużyły chyba sobie na lepsze potraktowanie, niż to co spotyka je najczęściej – czyli kosz na śmieci?

Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?

Przyznam szczerze, że liście rzodkiewki zaczęłam już zajadać sporo wcześniej, zanim jeszcze dowiedziałam się o ich cudownych właściwościach. Tak więc z racji tego że zawsze staram się w kuchni wykorzystać cały produkt i niczego co jadalne nie wyrzucać, lądowały u mnie a to w sałatce, a to w koktajlu, lub też w moim ulubionym pesto!

I właśnie przepis na takie pesto z liści rzodkiewki, chciałam Ci dzisiaj przedstawić 🙂

A że robię je zawsze na tzw. „oko” czyli „na smak” to tym razem musiałam się postarać i wszystkie składniki odmierzyć by podzielić się z Tobą tym wspaniałym przepisem.

Acha! I jeżeli ktoś chciałby je komuś sprezentować, wystarczy włożyć do słoiczka, zawiązać kokardkę i prezencik gotowy! 😉

Muszę przyznać, że taki „słoiczek” nie raz i nie dwa mnie uratował, bo zawsze kiedy „nie wiem co ugotować!” bądź czasu jest bardzo mało, przychodzi on – mój zawekowany pestowy bohater! Wraz z makaronem spaghetti uzupełniają się znakomicie. Co prawda dodaję coś jeszcze do tego makaronowego dania, ale to już opowieść na zupełnie inny wpis 🙂

Mam nadzieję, że Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki pokochasz tak jak ja!

Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?

Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki

Przepis w skrócie

Umyte, zdrowe i ekologiczne (ze sprawdzonego źródła) liście rzodkiewki wrzucam do blendera.

Dodaje podprażone pestki słonecznika, oliwę, miód, cytrynę, czosnek, sól i wszystko razem blenduję.

Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?

Wskazówki:

  • z podanej porcji wychodzi słoiczek o pojemności ok. 180 gram
  • zawsze wybieram rzodkiewki z dorodnymi liśćmi (najczęściej są z mojego ogródka, ale można też je wyhodować na kuchennym lub balkonowym parapecie)
  • zamiast cytryny często dodaję domowy ocet jabłkowy
  • można je przechowywać kilka dni w lodówce, jednak trzeba przełożyć je do słoiczka z zakrętką i z góry zalać oliwą
  • pesto można również zawekować i cieszyć się nim zimą, robię tak co roku! (oczywiście od góry zalewam oliwą)
  • gotowe pesto podaję z makaronem lub do różnego rodzaju pieczywa jako pyszne smarowidło

JAK ZROBIĆ PYSZNE I ZDROWE PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 2 pęczki liści rzodkiewki (ok. 60gr.)
  • 40 gr. oliwy (ok. 3-4 łyżek)
  • 30gr. podprażonych pestek słonecznika
  • 1 pełna łyżeczka miodu (ewentualnie cukru trzcinowego)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

JAK ZROBIĆ PYSZNE I ZDROWE PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – PRZYGOTOWANIE

  • pestki słonecznika lekko prażę na patelni
  • umyte liście rzodkiewki wkładam do blendera
  • dodaje oliwę, uprażone pestki, łyżeczkę miodu, łyżeczkę soli, 2 ząbki czosnku i wszystko blenduję na jednolitą masę ok. 5mnut

Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?

SMACZNEGO! 🙂

 
 

Dodaj komentarz