Nie wyrzucaj liści rzodkiewki! Są bardzo smaczne i bardzo zdrowe. Mają więcej witaminy C niż sama cytryna, nie wspominając już o działaniu oczyszczającym i odtruwającym nasz organizm, a pyszne i zdrowe pesto z liści rzodkiewki, które przygotujesz w zaledwie 5minut, zachwyci każdego, kto lubi jeść i smacznie i zdrowo!
Zresztą w tych cudownych zielonych liściach, jest sporo więcej właściwości! Jak się okazuje mają one bardzo silne działanie antynowotworowe, poprawiają przemianę materii a nawet (jak pokazują badania) regulują ciśnienie krwi. Są też doskonałym źródłem żelaza i wapnia.
Biorąc pod uwagę te wszystkie witaminki i walory smakowe, liście rzodkiewki zasłużyły chyba sobie na lepsze potraktowanie, niż to co spotyka je najczęściej – czyli kosz na śmieci?
Przyznam szczerze, że liście rzodkiewki zaczęłam już zajadać sporo wcześniej, zanim jeszcze dowiedziałam się o ich cudownych właściwościach. Tak więc z racji tego że zawsze staram się w kuchni wykorzystać cały produkt i niczego co jadalne nie wyrzucać, lądowały u mnie a to w sałatce, a to w koktajlu, lub też w moim ulubionym pesto!
I właśnie przepis na takie pesto z liści rzodkiewki, chciałam Ci dzisiaj przedstawić 🙂
A że robię je zawsze na tzw. „oko” czyli „na smak” to tym razem musiałam się postarać i wszystkie składniki odmierzyć by podzielić się z Tobą tym wspaniałym przepisem.
Acha! I jeżeli ktoś chciałby je komuś sprezentować, wystarczy włożyć do słoiczka, zawiązać kokardkę i prezencik gotowy! 😉
Muszę przyznać, że taki „słoiczek” nie raz i nie dwa mnie uratował, bo zawsze kiedy „nie wiem co ugotować!” bądź czasu jest bardzo mało, przychodzi on – mój zawekowany pestowy bohater! Wraz z makaronem spaghetti uzupełniają się znakomicie. Co prawda dodaję coś jeszcze do tego makaronowego dania, ale to już opowieść na zupełnie inny wpis 🙂
Mam nadzieję, że Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki pokochasz tak jak ja!
Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki
Przepis w skrócie
Umyte, zdrowe i ekologiczne (ze sprawdzonego źródła) liście rzodkiewki wrzucam do blendera.
Dodaje podprażone pestki słonecznika, oliwę, miód, cytrynę, czosnek, sól i wszystko razem blenduję.
Wskazówki:
- z podanej porcji wychodzi słoiczek o pojemności ok. 180 gram
- zawsze wybieram rzodkiewki z dorodnymi liśćmi (najczęściej są z mojego ogródka, ale można też je wyhodować na kuchennym lub balkonowym parapecie)
- zamiast cytryny często dodaję domowy ocet jabłkowy
- można je przechowywać kilka dni w lodówce, jednak trzeba przełożyć je do słoiczka z zakrętką i z góry zalać oliwą
- pesto można również zawekować i cieszyć się nim zimą, robię tak co roku! (oczywiście od góry zalewam oliwą)
- gotowe pesto podaję z makaronem lub do różnego rodzaju pieczywa jako pyszne smarowidło
JAK ZROBIĆ PYSZNE I ZDROWE PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – SKŁADNIKI NA PESTO:
- 2 pęczki liści rzodkiewki (ok. 60gr.)
- 40 gr. oliwy (ok. 3-4 łyżek)
- 30gr. podprażonych pestek słonecznika
- 1 pełna łyżeczka miodu (ewentualnie cukru trzcinowego)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
JAK ZROBIĆ PYSZNE I ZDROWE PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – PRZYGOTOWANIE
- pestki słonecznika lekko prażę na patelni
- umyte liście rzodkiewki wkładam do blendera
- dodaje oliwę, uprażone pestki, łyżeczkę miodu, łyżeczkę soli, 2 ząbki czosnku i wszystko blenduję na jednolitą masę ok. 5mnut
SMACZNEGO! 🙂