Grillowane szparagi z patelni, to niewątpliwie jedno z moich ulubionych dań. Dlatego kiedy tylko pojawiają się w wiosennym sezonie, moja patelnia grillowa gotowa jest już do wszelkich działań😍
Jeżeli chodzi o szparagi, jestem trochę szalona na ich punkcie. Nigdy nie mogę się doczekać kiedy się w końcu pojawią. No a kiedy już szparagi zawitają, zaczynam się martwić, że się zaraz skończą. Ze względu na fakt, że sezon na nie nie trwa zbyt długo, bo tylko dwa miesiące, (maj i czerwiec) u mnie w kuchni jest zawsze bardzo szparagowo. Z pewnością po tym okresie można jeszcze dostać gdzieś te zielone cudeńka, jednak ich smak i wartości odżywcze, są znacznie niższe, niż tych kolegów z przełomu wiosny i lata. Mi najbardziej smakują te grillowane, jednak każda ich wersja jest dla mnie pyszna i nie ptrafię im sie oprzeć.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć Jak wybrać Najlepsze Szparagi, kliknij tutaj
Dlaczego powinniśmy jeść szparagi? I czy szparagi sa zdrowe?
Przede wszystkim szparagi, są bardzo cennym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Posiadają również spore ilości błonnika poprawiającego perystaltykę jelit. Są bogate w witaminę C, witaminę A i E, potas, magnez i fosfor. Działają wspomagająco w schorzeniach nerek, wątroby i żołądka. Mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe, a także jak mówią badania, wspomagają leczenie cukrzycy typu 2.
Szparagi znane są również jako afrodyzjak, a spożyte przed przed zakrapianą imprezą, zapobiegają przykrym konsekwencjom kaca😎
Tak więc u mnie zielone szparagowe szaleństwo trwa! A u Ciebie jak? Lubisz szparagi?😊
Grillowane Szparagi z Patelni
Przepis w skrócie
Umyte szparagi z odłamanymi końcówkami suszę na ręczniku kuchennym. Na patelni grillowej rozpuszczam łyżeczkę masła klarowanego i układam na niej szparagi. Grilluję z każdej strony po ok. 5 minut. Gotowe podaję z sadzonym jajkiem i grillowanymi plastrami ziemniaka.
Wskazówki:
- podana w przepisie porcja jest dla jednej osoby
- szparagi myje bardzo ostrożnie by nie uszkodzić delikatnych główek
- żeby złamać szparaga w odpowiednim miejscu, wystarczy lekko go nacisnąć i sztywna końcówka powinna się w łatwy sposób odłamać
- szparagowych końcówek nigdy nie wyrzucam. Wykorzystuję je do zup, lub sosów. Nadają wspaniały smak i aromat wywarom
- jeżeli masz czas i ochote zrobić masło klarowane przepis tutaj
GRILLOWANE SZPARAGI Z PATELNI – SKŁADNIKI
- 1/3 pęczka zielonych szparagów
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
GRILLOWANE SZPARAGI Z PATELNI – PRZYGOTOWANIE
- szparagi dokładnie myję pod bieżącą wodą i przekładam na kuchenny ręcznik do osuszenia
- odłamuje stwardniałe końcówki szparagów i układam na rozgrzanej patelni z rozpuszczoną łyżeczką masła klarowanego
- grilluję ok. 5 minut z każdej strony
- podaję polane lekko masłem klarowanym wraz z sadzonym jajkiem i grillowanymi plastrami ziemniaka.
SMACZNEGO!😊
Wspaniałe przepisy, cudowne rady. Serdecznie dziękuję ❤️
Jestem pod wrażeniem 😚
Dziękuję z całego serducha za tak ciepły i miły komentarz🥰 Będzie mi niezmiernie miło jak swoją opinią podzieli się Pani ze znajomymi😘 Życzę wszystkiego zdrowego❤