Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

 
 

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

Jeżeli chcesz zrobić szybkie bułki orkiszowe bez wyrastania, zapraszam na ten rewelacyjny przepis. Wystarczy tylko szybko połączyć składniki, wyciąć kółka szklanką i po 18 minutach pieczenia, cieszyć się świeżymi i chrupiącymi bułeczkami🥰

 

W związku z tym, że takie chrupiące bułeczki robi się naprawdę szybko, od dawna ich już nie kupuję. Zresztą od wielu lat nie jadam niczego co zawiera niezdrową mąkę pszenną. A to właśnie takie bułeczki najczęściej królują w piekarniach.

Istotne jest też to, że „w internetach” już od dawna pokutowało przekonanie, że na samej mące z orkiszu żadne wypieki się nie udadzą i należy ją mieszać z mąką pszenną. Oczywiście to nieprawda! Moje przepisy w 100% z mąki orkiszowej, (które zresztą stosuję z powodzeniem od lat), są tego wyraźnym dowodem😉

Pamiętam jaki miałam problem, by kilka lat temu znaleźć przepisy bazujące wyłącznie na tej mące. Wszystkie jakie wówczas znajdowałam, były w głównej mierze z mąki pszennej, ewentualnie z odrobiną mąki z orkiszu. Nie było rady! Musiałam sama tworzyć receptury.

No i w sumie tak się właśnie zaczęła moja orkiszowa przygoda! Zaczęłam tworzyć swoją własną bazę przepisów ze zdrowego orkiszu i dziś dzielę się nią z Tobą. I to co Ci mogę powiedzieć, to to, że z odpowiednimi składnikami i w odpowiednich proporcjach, wszystko Ci się uda! Każdy wypiek!👌😁

Zapraszam Cię również na moje inne orkiszowe przepisy: Szybkie Maślane Bułki Orkiszowe Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe  lub też Zdrowy Chleb OrkiszowyChrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Będzie mi  też bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi spotrzeżeniami dotyczącymi wszelakich wypieków❤

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

Przepis w skrócie

Do przesianej mąki z sodą, cukrem i solą, dodaję masło klarowane, jogurt i jajko. Zagniatam, lekko rozwałkowuję i wykrawam szklanką kółka o grubości 2cm. Każde kółko moczę w miseczce z wodą i układam na blasze z papierem. Nacinam każdą bułeczkę przez środek nożem i każdą posypuję ulubionymi ziarenkami. Piekę w 180°C z termoobiegiem 18 min.

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

Wskazówki:

  • z jednej porcji ciasta wychodzi ok 14 sztuk bułeczek orkiszowych
  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • jeżeli ciasto lepi się do rąk, wysypuję trochę mąki na stolnicę
  • przepis na masło klarowane znajdziesz tutaj

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

SZYBKIE BUŁKI ORKISZOWE BEZ WYRASTANIA – SKŁADNIKI NA CIASTO:

oraz: siemię lniane, mak, kminek lub inne ziarenka do posypania takie jakie lubisz.

Miseczka z wodą do maczania surowych bułeczek.

 

SZYBKIE BUŁKI ORKISZOWE BEZ WYRASTANIA – PRZYGOTOWANIE

  • przesiewam obydwie mąki, dodaję sodę, cukier trzcinowy, łyżeczkę soli i wszystko dokładnie mieszam (rózga do jajek wspaniale się tu sprawdza)
  • dodaję masło,jogurt, wbijam jajko i wszystko szybko zagniatam na stolnicy na jednolite ciasto (jeżeli jest taka konieczność, podsypuję odrobiną mąki)
  • podłączam piekarnik i nastawiam temperaturę 180°C z termoobiegiem
  • ciasto lekko rozwałkowuje na grubość ok. 2cm. i szklanką (moja o średnicy 7cm) wykrawam kółka
  • każde kółko maczam do połowy w miseczce z woda i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • każdą bułeczkę posypuję ziarenkami i ostrym nożem nacinam od góry przez środek
  • wstawiam blachę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i piekę do zrumienienia 18 minut
  • po upieczeniu bułeczki przekładam razem z papierem na kratkę do wystudzenia

 

Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz