Jeżeli chcesz zrobić szybkie bułki orkiszowe bez wyrastania, zapraszam na ten rewelacyjny przepis. Wystarczy tylko szybko połączyć składniki, wyciąć kółka szklanką i po 18 minutach pieczenia, cieszyć się świeżymi i chrupiącymi bułeczkami🥰
W związku z tym, że takie chrupiące bułeczki robi się naprawdę szybko, od dawna ich już nie kupuję. Zresztą od wielu lat nie jadam niczego co zawiera niezdrową mąkę pszenną. A to właśnie takie bułeczki najczęściej królują w piekarniach.
Istotne jest też to, że „w internetach” już od dawna pokutowało przekonanie, że na samej mące z orkiszu żadne wypieki się nie udadzą i należy ją mieszać z mąką pszenną. Oczywiście to nieprawda! Moje przepisy w 100% z mąki orkiszowej, (które zresztą stosuję z powodzeniem od lat), są tego wyraźnym dowodem😉
Pamiętam jaki miałam problem, by kilka lat temu znaleźć przepisy bazujące wyłącznie na tej mące. Wszystkie jakie wówczas znajdowałam, były w głównej mierze z mąki pszennej, ewentualnie z odrobiną mąki z orkiszu. Nie było rady! Musiałam sama tworzyć receptury.
No i w sumie tak się właśnie zaczęła moja orkiszowa przygoda! Zaczęłam tworzyć swoją własną bazę przepisów ze zdrowego orkiszu i dziś dzielę się nią z Tobą. I to co Ci mogę powiedzieć, to to, że z odpowiednimi składnikami i w odpowiednich proporcjach, wszystko Ci się uda! Każdy wypiek!👌😁
Zapraszam Cię również na moje inne orkiszowe przepisy: Szybkie Maślane Bułki Orkiszowe Pełnoziarniste Bułki Śniadaniowe Orkiszowe lub też Zdrowy Chleb Orkiszowy i Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania
Będzie mi też bardzo miło jeżeli podzielisz się swoimi spotrzeżeniami dotyczącymi wszelakich wypieków❤
Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤
Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania
Przepis w skrócie
Do przesianej mąki z sodą, cukrem i solą, dodaję masło klarowane, jogurt i jajko. Zagniatam, lekko rozwałkowuję i wykrawam szklanką kółka o grubości 2cm. Każde kółko moczę w miseczce z wodą i układam na blasze z papierem. Nacinam każdą bułeczkę przez środek nożem i każdą posypuję ulubionymi ziarenkami. Piekę w 180°C z termoobiegiem 18 min.
Wskazówki:
- z jednej porcji ciasta wychodzi ok 14 sztuk bułeczek orkiszowych
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- jeżeli ciasto lepi się do rąk, wysypuję trochę mąki na stolnicę
- przepis na masło klarowane znajdziesz tutaj
SZYBKIE BUŁKI ORKISZOWE BEZ WYRASTANIA – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3 g sody
- 2 pełne łyżeczki cukru trzcinowego (lub miodu)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 50 g masła klarowanego roztopionego (przestudzonego)
- 280 g jogurtu koziego (lub takiego jaki możesz)
- 1 jajko wiejskie
oraz: siemię lniane, mak, kminek lub inne ziarenka do posypania takie jakie lubisz.
Miseczka z wodą do maczania surowych bułeczek.
SZYBKIE BUŁKI ORKISZOWE BEZ WYRASTANIA – PRZYGOTOWANIE
- przesiewam obydwie mąki, dodaję sodę, cukier trzcinowy, łyżeczkę soli i wszystko dokładnie mieszam (rózga do jajek wspaniale się tu sprawdza)
- dodaję masło,jogurt, wbijam jajko i wszystko szybko zagniatam na stolnicy na jednolite ciasto (jeżeli jest taka konieczność, podsypuję odrobiną mąki)
- podłączam piekarnik i nastawiam temperaturę 180°C z termoobiegiem
- ciasto lekko rozwałkowuje na grubość ok. 2cm. i szklanką (moja o średnicy 7cm) wykrawam kółka
- każde kółko maczam do połowy w miseczce z woda i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- każdą bułeczkę posypuję ziarenkami i ostrym nożem nacinam od góry przez środek
- wstawiam blachę z bułeczkami do nagrzanego piekarnika i piekę do zrumienienia 18 minut
- po upieczeniu bułeczki przekładam razem z papierem na kratkę do wystudzenia
SMACZNEGO!😊