Jajecznica z kurkami, to jedno z tych dań, które wywołuje u mnie uśmiech na twarzy. Szczególnie w łykend, kiedy lenistwo i pyszne śniadania, łączą się w duet niemal doskonały!😍
Jak już wcześniej wspominałam, (przy okazji innego przepisu) moje śniadania jadam dosyć późno. Mój organizm zawsze się buntował i sabotował każde poranne jedzenie. I muszę przyznać, że działo się tak odkąd pamiętam…
Oczywiście wmuszałam w siebie z samego rana różne wersje śniadań sądząc, że tak jest zdrowo i tak powinno być.
Doprowadziło to jednak do tego, że poranne posiłki kojarzyły mi się z czymś okropnym i nieprzyjemnym..
W sumie… to dużo takich “rannych śniadań upłynęło” zanim zrozumiałam, że mój organizm wie lepiej czego i kiedy mu potrzeba. Wystarczy traktować go z szacunkiem i z należytą uwagą.
Tak więc zaczęłam się w niego wsłuchiwać, odpowiadać na jego potrzeby i jadać śniadania dużo, dużo później, niż to ogólnie przyjęte. Mój organizm zaś, w podziękowaniu, każdego dnia obdarowywał mnie coraz lepszym samopoczuciem i cudowną energią!
Robię tak już od dłuższego czasu i muszę przyznać, że zarówno ja, jak i mój żołądek dużo lepiej się mamy😍
Oczywiście każdy organizm jest inny i choć przyznam, że taka forma (tzw. post przerywany: 16 godzin pościsz, w pozostałym 8 możesz spożywać posiłki) powinna przynieść korzyści większości z nas, to jednak należy wsłuchać się w swój organizm i podjąć własne decyzje w oparciu o osobiste spostrzeżenia.
Ja dziś już wiem, że doszłam do słusznych wniosków. Dlatego z ogromną wdzięcznością traktuje ten temat. I śniadania które niegdyś były najbardziej nielubianym posiłkiem… dziś stały się chwilą do cudownego celebrowania!🤗🥰
Wszystkiego zdrowego❤
Jajecznica z Kurkami
Przepis w skrócie
Oczyszczone kurki kroję na mniejsze kawałki i wrzucam na suchą patelnię. Smażę aż płyn z nich całkowicie odparuje. Dodaje masło klarowane ( które można zrobić z tego przepisu: Jak Zrobić Masło Klarowane?) i mieszam wszystko razem z grzybami. Na koniec wylewam roztrzepane i posolone jajka. Smażę aż lekko się zetną. Doprawiam wszystko pieprzem i posypuję ewentualnie szczypiorkiem.
JAJECZNICA Z KURKAMI – SKŁADNIKI
- 6 jajek wiejskich
- kilka kurek (ok.100 g)
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- sól i pieprz
oraz: ewentualnie do posypania szczypiorek
JAJECZNICA Z KURKAMI – PRZYGOTOWANIE
- oczyszczone kurki kroję na małą kostkę i wrzucam na suchą patelnię postawiona na średni ogień
- grzyby smażę aż całkowicie odparuję z nich cały płyn
- na patelnię dodaję masło i chwilę mieszam razem z grzybami
- umyte jajka rozbijam i i roztrzepane ze szczypta soli wylewam na patelnię
- wszystko mieszam drewniana szpatułką i smażę aż do lekkiego ścięcia
- podaję doprawione pieprzem i posypane ewentualnie delikatnie szczypiorkiem
SMACZNEGO!😊