Trufle Czekoladowo Pomarańczowe

1 sierpnia 2023
 
 

Trufle Czekoladowo Pomarańczowe

Może masz ochotę na trufle czekoladowo pomarańczowe? Nic prostszego! 3 podstawowe składniki i cukierki czekoladowe będą zaraz gotowe!😍

 

Są takie dni, kiedy “chodzi za nami” coś słodkiego, a pokusa staje się nie do zniesienia. Wówczas większość sięga po niezdrowe przekąski, które zresztą swoimi wątpliwymi wdziękami, kuszą na każdym przysłowiowym rogu.
Ktoś by mógł powiedzieć, że to przecież nic złego! Raz na jakiś czas batonik, pączuszek czy wafelek!? A cóż się takiego wielkiego stanie!? No cóż?

Otóż… Musze cię rozczarować. Ano stanie!

 

Czy produkty zawierające olej palmowy są  niebezpieczne dla zdrowia?

Przede wszystkim, kupując takie niezdrowe badziewie (przepraszam, ale inaczej tego nie nazwę) na własne życzenie trujesz swój organizm! Po za tym, oczywiście jeszcze za to płacisz!🙄

Myślisz pewnie, że lekko przesadzam? Że przecież to dopuszczone do obrotu i leży na każdej półce i tak dalej….

Uwierz! Chciałabym przesadzać… Ale niestety nie ma w tym ani krzty przesady!

Wystarczy poczytać w dobrych źródłach chociażby o oleju palmowym, tak nagminnie dodawanym do wszystkich łakoci i nie tylko (batony, cukierki, ciastka, ciasta, chipsy, pieczywo, fast foody, masła, margaryny… Można wymieniać bez końca!)

 

Jakie niebezpieczne związki znajdują się w oleju palmowym 

Choć nazwa tego oleju brzmi naturalnie, NATURALNY NIE JEST! W utwardzonym oleju palmowym, znajdują się nie tylko niebezpieczne dla zdrowia tłuszcze trans, ( które jak wiadomo powodują miażdżycę i inne choroby układu krążenia) ale również rakotwórczy związek zwany Glicydol.

 

Czy produkcja oleju palmowego szkodzi naszej planecie?

To, że produkcja oleju palmowego doprowadza do zniszczenia lasów deszczowych (głównie w Indonezji i Malezji) to jedno!

To, że zagraża to CAŁKOWITEMU WYGINIĘCIU wielu gatunków zwierząt, (które licznie tam kiedyś zamieszkiwały, zanim ludzki palec dotknął ich domów) to drugie!

Ale to, że ten trujący chłam, w tak łatwy sposób przemyca producent do naszej żywności i wciska nam to za grube pieniądze…no to już chyba za dużo!

Nikt przecież nie chce być w taki sposób oszukiwany? Prawda?

Płacić za coś, co tak mocno rujnuje zdrowie! No i oczywiście mieć na sumieniu te piękne i niepowtarzalne zwierzęta!❤

 

Co w takim razie można zrobić by ratować i zdrowie i zwierzęta?

Pewnie zastanawiasz się, co w takim razie możesz zrobić właśnie Ty? No bo przecież nie będziesz dzwonił do producenta i prosił by łaskawie nie dodawał tego świństwa do produktu!? Prawda?
A no Ci powiem… Wiele możesz zrobić! Serio!
To od nas konsumentów zależy praktycznie wszystko! Czytając skład i wybierając te produkty, które są dla nas bezpieczne, pozwalamy firmom je produkującym rozwijać się dalej i nie zostać wyeliminowanym przez molochy nie szanujące konsumenckiego zdrowia ani życia.

To od nas samych zależy jakiego wyboru dokonujemy każdego dnia! To właśnie te drobne codzienne rzeczy, mogą doprowadzić do ogromnej zmiany!

Tylko pomyśl! Od jutra podejmujesz wyzwanie i nie kupujesz niczego co zawiera olej palmowy (oczywiście składników, które należy omijać szerokim łukiem, jest dużo, dużo więcej- jak chociażby syrop glukozowo – fruktozowy czy karagen…)

Ale powiedzmy, że zaczynasz od oleju palmowego, a listę szkodliwych dla zdrowia dodatków stopniowo poszerzasz, nie kupując produktów, które je w swoim składzie zawierają. Następnie dzielisz się informacją ze swoimi bliskimi i prosisz by poszli w Twoje ślady…🥰

I co? Nadal myślisz, że to nic nie zmieni?🥰

 

Tymczasem… Zapraszam na zdrowe domowe cukierki!

No i Wszystkiego zdrowego dla Ciebie!❤

Ahhhh… No właśnie! 😍 Gdyby Cię naszła ochota na jeszcze inne zdrowe domowe łakocie, to zostawiam tu przepisy😍 Zdrowe Cukierki ChałwoweCukierki Czekoladowe z 3 SkładnikówZdrowe i Pyszne CukierkiMigdały w Miodowym Karmelu

Trufle Czekoladowo Pomarańczowe

Trufle Czekoladowo Pomarańczowe

Przepis w skrócie

Migdały kroję i rozdrabniam w blenderze. Dodaję sól, cynamon, wodę pomarańczową i krótko miksuję. Dorzucam przepłukane i pokrojone daktyle i miksuję razem z migdałami. Masę wyjmuję, lekko zagniatam i formuję wałek. Kroję na 12 kawałków i z każdego formuję kulkę. Każdą truflę obtaczam w kakao, układam na papierze do pieczenia i przenoszę do zamrażalnika. Po ok. 30 minutach, (lub dłużej) wyjmuję i na wierzch kładę odrobinę skórki pomarańczowej.

 

Wskazówki

  • mając mocny blender można włożyć składniki nie pokrojone. Ja jednak kroję daktyle, by uniknąć ewentualnej pestki
  • do kakao można dosypać odrobinę cynamonu lub/i kardamonu
  • kakao można wsypać do małej miseczki i kolejno wrzucać do niej cukierki. Porusza0jąc miseczką, same się obtoczą
  • masę można również obtoczyć w drobno pokrojonych orzechach
  • jeżeli chodzi o kandyzowaną skórkę pomarańczową, wspaniale podkręca smak trufli
  • migdały powinny mieć konsystencję podobną do bułki tartej z drobnymi kawałkami
  • jeżeli chodzi o skórkę kandyzowaną, możesz ją zrobić w domu! Jest wspaniała! Przepis zostawiam tutaj: Kandyzowana Skórka Pomarańczowa w Syropie

 

TRUFLE CZEKOLADOWO POMARAŃCZOWE – SKŁADNIKI

oraz: kakao do obtoczenia trufli, skórka pomarańczowa kandyzowana na górę cukierka

 

TRUFLE CZEKOLADOWO POMARAŃCZOWE – PRZYGOTOWANIE

  • pokrojone migdały rozdrabniam w melakserze
  • do migdałów dodaję wodę pomarańczową oraz sól i cynamon
  • lekko blenduję do wymieszania składników i dodaję opłukane i pokrojone daktyle
  • wszystko razem miksuję i wyciągam masę by lekko pozagniatać ( dosłownie kilkanaście sekund)
  • formuję wałek i kroję na 12 kawałków
  • z każdego kawałka formuje okrągłe cukierki i obtaczam w kakao
  • układam w odstępach na papierze do pieczenia i wsadzam do zamrażalnika na ok. 50 minut
  • na wierzchu każdego cukierka układam kandyzowaną skórkę z pomarańczy

Trufle Czekoladowo Pomarańczowe

SMACZNEGO!😊

 

 
 

Dodaj komentarz