Rewelacyjna Zielona Kostka do Zupy

9 sierpnia 2023
 
 

Rewelacyjna Zielona Kostka do Zupy

Ta rewelacyjna zielona kostka do zupy, jest bardzo szybka i łatwa do zrobienia. Właśnie teraz, kiedy mamy dużo świeżej zieleniny, warto ją przygotować by mieć zawsze „pod ręką”😍

 

Muszę Ci się przyznać, że lubię proste rozwiązania, które znacząco mogą oszczędzić mój czas.
Dlatego właśnie jeżeli chodzi o kulinaria, często tworzę tzw. bazę, by zdrowo i szybko coś ugotować.
I wcale nie dlatego, że gotowanie jest dla mnie czynnością mało przyjemną, ale dlatego, że jest jeszcze wiele innych ważnych w życiu zadań🤗
Przyznam, że zdrowe odżywianie, jest dosyć ważnym aspektem w moim codziennym życiu. W końcu to moje paliwo, dzięki któremu mogę mieć siłę i energię do wszelkiego działania.
Dlatego też ogromną wagę przykładam do tego co jem no i kiedy. A że lubię jeść smacznie… to i szukam rozwiązań, które dadzą mi maksimum smaku i zaoszczędzą mój drogocenny czas.
I właśnie wtedy, kiedy potrzebuje stworzyć coś smacznego i zdrowego, wchodzi ona! Cała na zielono”😁

Do czego można stosować zielone kostki?

Kosteczkę lub kosteczki (w sumie u mnie to serduszka) wystarczy dorzucić do gotującej się zupy czy sosu. Można również dodać do dressingu, którym następnie można polać np. sałatę czy też inne warzywka, lub zieleninę. Potem, tylko się przyglądać jak dzieje się magia! I to taka cudowna magia smaku! ❤
Ostatnio przy okazji przepisu na Pesto z Natki Marchewki, pisałam właśnie o zielonych badylach, które to wykorzystuję na wszelkie możliwe sposoby. Jak już wiesz, (o ile czytasz moje posty) staram się wykorzystywać cały produkt. Oczywiście pod warunkiem, że jest cały jadalny, co nie zawsze jest do końca takie oczywiste. Bo weźmy np. natkę pietruszki. Tu, nie ma żadnych wątpliwości! Wszyscy od dawna wiemy, że jest jadalna i nawet ma należyte miejsce w zamrażalniku i to praktycznie w każdym domu. Czasami też przechowywana w pudełku po lodach, nastręcza wiele smutku odkrywcom liczącym raczej na inne znaleziska.
No dobra! Ale idąc dalej tropem „jadalności”, czy liście rzodkiewki, czy też właśnie wspomniana trochę wcześniej natka marchewki kojarzą się z czymś co można kulinarnie i smacznie wykorzystać? Swoją drogą, zamieszczę od razu tu przepisy, bo jeżeli jeszcze tego nie wiesz… To od razu odpowiem! Tak! Można wykorzystać! I to jak! Przepisy tutaj: Jak Zrobić Pyszne i Zdrowe Pesto z Liści Rzodkiewki?, Pesto z Natki Marchewki lub np. Genialne Pesto z Pokrzywy
Będzie nie tylko smacznie, ale i zdrowo i odżywczo! Jak to się mówi ” Będzie Pan (lub Pani) zadowolony”
Jeżeli zaś chodzi o dzisiejszy przepis i dzisiejsze badyle… to tym razem miałam do wykorzystania kilka młodych łodyg liści selera korzeniowego, oraz kilka łodyżek lubczyku. Naturalnie jak to ja! Od razu zamieniłam je w te czarujące zielone serduszka i wrzuciłam do zamrażalnika! (Nie! Nie do pudełka po lodach😎😁)
Będą tam czekały na wszelkie moje kulinarne wyzwania!😍
Wszystkiego zdrowego❤

Rewelacyjna Zielona Kostka do Zupy

REWELACYJNA ZIELONA KOSTKA DO ZUPY – SKŁADNIKI

  • kilka łodyg liści selera korzeniowego (lub innej jadalnej zieleniny, np. lubczyku)
  • kilka łyżek oliwy
  • odrobina soli do smaku

oraz: silikonowa foremka

 

REWELACYJNA ZIELONA KOSTKA DO ZUPY – PRZYGOTOWANIE

  • czyste i suche łodyżki wraz z liśćmi kroję na drobno
  • wrzucam do kielicha blendera, dolewam oliwę (tyle, by uzyskać gęstą, kremową konsystencję) i solę
  • wszystko miksuję na jednolitą masę
  • przekładam do silikonowej formy i wsadzam do zamrażalki
  • kiedy kosteczki są już zamrożone, wykładam z formy i przekładam szybciutko do torebki strunowej i ponownie wsadzam do zamrażalnika
  • używam zamrożonej kosteczki wrzucając do gotującej się potrawy, lub też lekko rozmrażam i używam do wszelkiego rodzaju dressingów

Rewelacyjna Zielona Kostka do Zupy

Rewelacyjna Zielona Kostka do Zupy

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz