Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

 
 

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Kotlety gryczane w sosie gruszkowym to pyszna alternatywa dla tych co nie jedzą mięsa, jedzą je rzadziej, lub też dla tych, którym resztki kaszy gryczanej zostały po obiedzie😊

 

Właśnie taka kasza po obiadku została u mnie. A że nie wyrzucam jedzenia, postanowiłam zrobić z niej te pyszne kotlety😍

Najpierw jak zwykle przejrzałam lodówkę, patrząc co w pierwszej kolejności muszę jeszcze zużyć. I tak oto domowe powidła śliwkowe, które ledwo co zakrywały dno słoika znalazły się również na liście składników. Wspaniale podkreślają smak tych kotletów, bo jak wiadomo, kasza to kasza i trzeba dobrze i odpowiednio ją przyprawić, by w formie kotletów, smakowała wyśmienicie. Tak więc nie żałuj ziół ani przypraw, jeżeli chcesz by Twoje kotlety smakowały pysznie. I nie rezygnuj z sosu gruszkowego, bo wraz z cebulką, wspaniale uzupełnia smak kotletów gryczanych.

Życzę Ci zdrowego, domowego gotowania!❤

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Przepis w skrócie

Ugotowaną kaszę gryczaną mielę w maszynce wraz z połową zrumienionej cebulki z czosnkiem i przyprawami. Dodaję, przeciśnięty czosnek, przyprawy, sos sojowy, siemię lniane, płatki owsiane i po wymieszaniu i doprawieniu do smaku, dodaję jajka. Mieszam wszystko i formuję kotlety. Obtaczam w mące i sezamie. Smażę na maśle klarowanym do zrumienienia z obu stron. Na drugiej patelni prażę na maśle gruszkę i dodaję połowę zrumienionej cebulki. Dokładam usmażone wcześniej kotlety, podlewam wodą i duszę wszystko jeszcze kilka minut.

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Wskazówki

  • z podanej porcji wychodzi 20 sztuk kotletów. Na patelni w sosie gruszkowym robię tylko 10 sztuk. Resztę zamrażam. Jeżeli masz dużą patelnię i dużą rodzinę i chcesz zrobić wszystkie naraz, musisz zwiększyć proporcje składników do sosu gruszkowego
  • zawsze smażę jednego małego kotlecika na próbę zanim uformuję wszystkie kotlety. W ten sposób sprawdzam czy jest odpowiednio przyprawiony i czy ma odpowiednią konsystencję (czy się nie rozpada)
  • u mnie trochę kaszy gryczanej zostało z obiadu z poprzedniego dnia. Jeżeli więc zostanie Ci trochę kaszy, nie wyrzucaj jej, dobierz odpowiednie ilości pozostałych składników do swojej ilości kaszy i zrób kotlety gryczane

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

KOTLETY GRYCZANE W SOSIE GRUSZKOWYM – SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej nie palonej Bio
  • 2 duże cebule
  • łyżka domowych powideł śliwkowych oraz pół łyżki dobrego ketchupu
  • 6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę
  • po łyżeczce tymianku, kurkumy, papryki (oraz po pół łyżeczki do sosu)
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 spora gruszka (do sosu)
  • mąka orkiszowa do obtoczenia kotletów oraz łyżka sezamu (zrezygnuj z mąki jeżeli nie możesz glutenu)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

KOTLETY GRYCZANE W SOSIE GRUSZKOWYM – PRZYGOTOWANIE

  • dwie cebule kroję w kostkę, a na patelni rozpuszczam dwie łyżeczki masła i dodaję łyżeczkę kurkumy oraz łyżeczkę papryki
  • wrzucam czosnek i mieszam. Dodaję cebule i rumienię chwilę, a następnie podlewam wodą, sosem sojowym, dodaję sól, tymianek i duszę pod przykryciem
  • w tym czasie obieram gruszkę i kroję na małą kostkę. Odkładam na bok
  • z uduszonej cebulki odkładam połowę na bok do miseczki
  • pozostałą część cebuli mielę razem z kaszą przez maszynkę do mięsa
  • do zmielonej masy dodaję czubata szklankę płatków owsianych, łyżkę zmielonego siemienia oraz 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • wszystko próbuję i doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypuje jeszcze tymianku oraz dolewam sosu sojowego
  • jeżeli posiadam domowe powidła śliwkowe dodaję czubatą łyżkę, oraz pół łyżki domowego ketchupu (lub innego, ale dobrej jakości)
  • na samym końcu wbijam jajka i dokładnie wszystko mieszam
  • formuje małego kotlecika, obtaczam go w mące, sezamie i smażę na patelni na maśle
  • po zrumienieniu z obu stron, ściągam z patelni i próbuję czy jest odpowiednia konsystencja (czy się nie rozwala) oraz czy jest doprawiony do smaku, tak jak lubię
  • następnie formuję wszystkie kotlety, obtaczam w mące, sezamie i smażę na maśle klarowanym z obu stron do zrumienienia
  • usmażone kotlety odstawiam na bok, a na patelni rozpuszczam odrobinę masła z kurkumą i papryką (po pół łyżeczki) i wrzucam pokrojoną gruszkę oraz cebulę którą odłożyłam na bok
  • wszystko duszę pod przykrywką podlewając wodą
  • kiedy gruszka zacznie się rozpadać, na patelnię dokładam kotlety (10 szt.) i wszystko jeszcze razem duszę pilnując by sos się nie przypalił
  • kotlety s sosem podlewam ewentualnie wodą, która po jakimś czasie duszenia wyparuje
  • podaję wraz z sosem gruszkowym posypane szczypiorkiem, z ryżowym makaronem, warzywami lub ziemniaczkami.

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

SMACZNEGO!😊

 
 

2 komentarze

  • Świetne 🙂 Niecodzienne połączenie smaków – zaciekawiło mnie 🙂

    • Bardzo dziękuje za komentarz😊 Bardzo mi miło🥰 Polecam zrobić na obiadek lub kolację! Wszystkiego zdrowego❤

Dodaj komentarz