Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

 
 

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Kotlety gryczane w sosie gruszkowym to pyszna alternatywa dla tych co nie jedz膮 mi臋sa, jedz膮 je rzadziej, lub te偶 dla tych, kt贸rym resztki kaszy gryczanej zosta艂y po obiedzie馃槉

 

W艂a艣nie taka kasza po obiadku zosta艂a u mnie. A 偶e nie wyrzucam jedzenia, postanowi艂am zrobi膰 z niej te pyszne kotlety馃槏

Najpierw jak zwykle przejrza艂am lod贸wk臋, patrz膮c co w pierwszej kolejno艣ci musz臋 jeszcze zu偶y膰. I tak oto domowe powid艂a 艣liwkowe, kt贸re ledwo co zakrywa艂y dno s艂oika znalaz艂y si臋 r贸wnie偶 na li艣cie sk艂adnik贸w. Wspaniale podkre艣laj膮 smak tych kotlet贸w, bo jak wiadomo, kasza to kasza i trzeba dobrze i odpowiednio j膮 przyprawi膰, by w formie kotlet贸w, smakowa艂a wy艣mienicie. Tak wi臋c nie 偶a艂uj zi贸艂 ani przypraw, je偶eli chcesz by Twoje kotlety smakowa艂y pysznie. I nie rezygnuj z sosu gruszkowego, bo wraz z cebulk膮, wspaniale uzupe艂nia smak kotlet贸w gryczanych.

呕ycz臋 Ci zdrowego, domowego gotowania!鉂

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Przepis w skr贸cie

Ugotowan膮 kasz臋 gryczan膮 miel臋 w maszynce wraz z po艂ow膮 zrumienionej cebulki z czosnkiem i przyprawami. Dodaj臋, przeci艣ni臋ty czosnek, przyprawy, sos sojowy, siemi臋 lniane, p艂atki owsiane i po wymieszaniu i doprawieniu do smaku, dodaj臋 jajka. Mieszam wszystko i formuj臋 kotlety. Obtaczam w m膮ce i sezamie. Sma偶臋 na ma艣le klarowanym do zrumienienia z obu stron. Na drugiej patelni pra偶臋 na ma艣le gruszk臋 i dodaj臋 po艂ow臋 zrumienionej cebulki. Dok艂adam usma偶one wcze艣niej kotlety, podlewam wod膮 i dusz臋 wszystko jeszcze kilka minut.

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

Wskaz贸wki

  • z podanej porcji wychodzi 20 sztuk kotlet贸w. Na patelni w sosie gruszkowym robi臋 tylko 10 sztuk. Reszt臋 zamra偶am. Je偶eli masz du偶膮 patelni臋 i du偶膮 rodzin臋 i chcesz zrobi膰 wszystkie naraz, musisz zwi臋kszy膰 proporcje sk艂adnik贸w do sosu gruszkowego
  • zawsze sma偶臋 jednego ma艂ego kotlecika na pr贸b臋 zanim uformuj臋 wszystkie kotlety. W ten spos贸b sprawdzam czy jest odpowiednio przyprawiony i czy ma odpowiedni膮 konsystencj臋 (czy si臋 nie rozpada)
  • u mnie troch臋 kaszy gryczanej zosta艂o z obiadu z poprzedniego dnia. Je偶eli wi臋c zostanie Ci troch臋 kaszy, nie wyrzucaj jej, dobierz odpowiednie ilo艣ci pozosta艂ych sk艂adnik贸w do swojej ilo艣ci kaszy i zr贸b kotlety gryczane

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

KOTLETY GRYCZANE W SOSIE GRUSZKOWYM 鈥 SK艁ADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej nie palonej Bio
  • 2 du偶e cebule
  • 艂y偶ka domowych powide艂 艣liwkowych oraz p贸艂 艂y偶ki dobrego ketchupu
  • 6 z膮bk贸w czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
  • po 艂y偶eczce tymianku, kurkumy, papryki (oraz po p贸艂 艂y偶eczki do sosu)
  • 1-2 艂y偶ki sosu sojowego
  • czubata 艂y偶ka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 spora gruszka (do sosu)
  • m膮ka orkiszowa do obtoczenia kotlet贸w oraz 艂y偶ka sezamu (zrezygnuj z m膮ki je偶eli nie mo偶esz glutenu)
  • mas艂o klarowane do sma偶enia
  • s贸l i pieprz do smaku

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

KOTLETY GRYCZANE W SOSIE GRUSZKOWYM – PRZYGOTOWANIE

  • dwie cebule kroj臋 w kostk臋, a na patelni rozpuszczam dwie 艂y偶eczki mas艂a i dodaj臋 艂y偶eczk臋 kurkumy oraz 艂y偶eczk臋 papryki
  • wrzucam czosnek i mieszam. Dodaj臋 cebule i rumieni臋 chwil臋, a nast臋pnie podlewam wod膮, sosem sojowym, dodaj臋 s贸l, tymianek i dusz臋 pod przykryciem
  • w tym czasie obieram gruszk臋 i kroj臋 na ma艂膮 kostk臋. Odk艂adam na bok
  • z uduszonej cebulki odk艂adam po艂ow臋 na bok do miseczki
  • pozosta艂膮 cz臋艣膰 cebuli miel臋 razem z kasz膮 przez maszynk臋 do mi臋sa
  • do zmielonej masy dodaj臋 czubata szklank臋 p艂atk贸w owsianych, 艂y偶k臋 zmielonego siemienia oraz 3 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
  • wszystko pr贸buj臋 i doprawiam do smaku sol膮 i pieprzem, ewentualnie dosypuje jeszcze tymianku oraz dolewam sosu sojowego
  • je偶eli posiadam domowe powid艂a 艣liwkowe dodaj臋 czubat膮 艂y偶k臋, oraz p贸艂 艂y偶ki domowego ketchupu (lub innego, ale dobrej jako艣ci)
  • na samym ko艅cu wbijam jajka i dok艂adnie wszystko mieszam
  • formuje ma艂ego kotlecika, obtaczam go w m膮ce, sezamie i sma偶臋 na patelni na ma艣le
  • po zrumienieniu z obu stron, 艣ci膮gam z patelni i pr贸buj臋 czy jest odpowiednia konsystencja (czy si臋 nie rozwala) oraz czy jest doprawiony do smaku, tak jak lubi臋
  • nast臋pnie formuj臋 wszystkie kotlety, obtaczam w m膮ce, sezamie i sma偶臋 na ma艣le klarowanym z obu stron do zrumienienia
  • usma偶one kotlety odstawiam na bok, a na patelni rozpuszczam odrobin臋 mas艂a z kurkum膮 i papryk膮 (po p贸艂 艂y偶eczki) i wrzucam pokrojon膮 gruszk臋 oraz cebul臋 kt贸r膮 od艂o偶y艂am na bok
  • wszystko dusz臋 pod przykrywk膮 podlewaj膮c wod膮
  • kiedy gruszka zacznie si臋 rozpada膰, na patelni臋 dok艂adam kotlety (10 szt.) i wszystko jeszcze razem dusz臋 pilnuj膮c by sos si臋 nie przypali艂
  • kotlety s sosem podlewam ewentualnie wod膮, kt贸ra po jakim艣 czasie duszenia wyparuje
  • podaj臋 wraz z sosem gruszkowym posypane szczypiorkiem, z ry偶owym makaronem, warzywami lub ziemniaczkami.

Kotlety Gryczane w Sosie Gruszkowym

SMACZNEGO!馃槉

 
 

2 Komentarze

    • Bardzo dzi臋kuje za komentarz馃槉 Bardzo mi mi艂o馃グ Polecam zrobi膰 na obiadek lub kolacj臋! Wszystkiego zdrowego鉂

Dodaj komentarz