Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

 
 

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

To Ciasto Marchewkowe jest po prostu rewelacyjne, a z glazurą miodową, smakuje wręcz niebiańsko. W środku mięciutkie i wilgotne, a za sprawą bananów i daktyli bardzo słodziutkie😊

Trudno przejść obok niego obojętnie, bo smakuje zupełnie inaczej niż wszystkie marchewkowe ciasta.

W zasadzie pomysł na nie powstał za sprawą mocno dojrzałych bananów, no i porządnie zmarzniętych marchewek.

Banany wręcz krzyczały do mnie: „zrób coś, no zrób! bo dostajemy coraz więcej ciemnych plam!”.

Więc musiałam coś wymyślić. I to wymyślić coś nowego, by nie wylądowały w znanym chyba każdemu bananowym koktajlu. I nie to żebym coś do niego miała. O nie, nie, nie! Ale jest zbyt dużo innych wspaniałych kulinarnych potraw, by w kółko jadać to samo.

Co do Pani marcheweczki… ona też nie była w dobrej kondycji. Zmarznięta i wręcz omdlała potrzebowała na już, ciepłej i przytulnej kołderki. Nic więc dziwnego, że od razu pomyślałam o puszystej kołderce z dojrzałych bananów.

I tak oto ten fantastyczny duet sprawdził się w tym prostym, ale jakże smacznym cieście.

W zasadzie najpierw nazwałam to ciasto: Glazurowana Krajanka Marchewkowo Bananowa. Ale później, doszłam do wniosku, że to będzie „drugie imię” tego ciasta. A na pierwsze dam mu: Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą!

Ot! I cała historia, dojrzałego Pana Banana i zmarzniętej Pani Marchewki🥰

Więc czas teraz na Ciebie! Ratuj swoje banany! A ja biegnę zobaczyć, czy ktoś jeszcze nie potrzebuje pomocy!😍

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

Przepis w skrócie

Do zblendowanej masy z bananów, jajek i masła, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko blenduję na jednolitą masę. Dorzucam starta marchewkę, skórkę z pomarańczy, pokrojone daktyle, cukier, mleko i szczyptę soli i jeszcze raz miksuję aż wszystkie składniki się połączą. Wlewam do blaszki wyłożonej papierem i piekę w 180C z termoobiegiem przez ok. 35minut. Z miodu i masła robię na patelni glazurę. Dorzucam orzechy i jeszcze chwile prażę. Polewam od razu lekko przestudzone ciasto. Na wierzch wykładam trochę skórki pomarańczowej kandyzowanej.

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • ciasto piekę w niskiej prostokątnej formie o wymiarach: 21×19 cm
  • w tej wersji ciasta marchewkowego, banany koniecznie należy mocno zblendować

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

REWELACYJNE CIASTO MARCHEWKOWE Z GLAZURĄ – SKŁADNIKI

oraz glazura: 1 kopiasta łyżeczka masła klarowanego (20 gr.), 2 kopiaste łyżeczki miodu (40 gr.), pełna łyżka lekko pokruszonych orzechów włoskich, oraz domowa skórka pomarańczowa kandyzowana.

 

REWELACYJNE CIASTO MARCHEWKOWE Z GLAZURĄ – PRZYGOTOWANIE

  • do dobrze zblendowanych bananów dodaję jajka i chwilkę blenduję
  • dolewam rozpuszczone lekko przestudzone masło i mieszam chwilkę w blenderze do połączenia się składników
  • następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko dokładnie blenduję
  • dodaję marchewkę, skórkę z pomarańczy, pokrojone na drobno daktyle, cukier, mleko owsiane i szczyptę soli. Wszystko ostatni raz miksuję do połączenia składników i wylewam masę do blaszki wyłożonej papierem
  • wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 C z termoobiegiem i piekę ok. 35 minut
  • następnie przygotowuję miodową glazurę. Na patelni rozpuszczam miód i masło, dodaję orzechy. Mieszając, wszystko przez chwilę prażę
  • upieczone i lekko przestudzone ciasto polewam ciepłą glazurą z patelni, oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy

Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz