To Ciasto Marchewkowe jest po prostu rewelacyjne, a z glazurą miodową, smakuje wręcz niebiańsko. W środku mięciutkie i wilgotne, a za sprawą bananów i daktyli bardzo słodziutkie😊
Trudno przejść obok niego obojętnie, bo smakuje zupełnie inaczej niż wszystkie marchewkowe ciasta.
W zasadzie pomysł na nie powstał za sprawą mocno dojrzałych bananów, no i porządnie zmarzniętych marchewek.
Banany wręcz krzyczały do mnie: „zrób coś, no zrób! bo dostajemy coraz więcej ciemnych plam!”.
Więc musiałam coś wymyślić. I to wymyślić coś nowego, by nie wylądowały w znanym chyba każdemu bananowym koktajlu. I nie to żebym coś do niego miała. O nie, nie, nie! Ale jest zbyt dużo innych wspaniałych kulinarnych potraw, by w kółko jadać to samo.
Co do Pani marcheweczki… ona też nie była w dobrej kondycji. Zmarznięta i wręcz omdlała potrzebowała na już, ciepłej i przytulnej kołderki. Nic więc dziwnego, że od razu pomyślałam o puszystej kołderce z dojrzałych bananów.
I tak oto ten fantastyczny duet sprawdził się w tym prostym, ale jakże smacznym cieście.
W zasadzie najpierw nazwałam to ciasto: Glazurowana Krajanka Marchewkowo Bananowa. Ale później, doszłam do wniosku, że to będzie „drugie imię” tego ciasta. A na pierwsze dam mu: Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą!
Ot! I cała historia, dojrzałego Pana Banana i zmarzniętej Pani Marchewki🥰
Więc czas teraz na Ciebie! Ratuj swoje banany! A ja biegnę zobaczyć, czy ktoś jeszcze nie potrzebuje pomocy!😍
Rewelacyjne Ciasto Marchewkowe z Glazurą
Przepis w skrócie
Do zblendowanej masy z bananów, jajek i masła, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko blenduję na jednolitą masę. Dorzucam starta marchewkę, skórkę z pomarańczy, pokrojone daktyle, cukier, mleko i szczyptę soli i jeszcze raz miksuję aż wszystkie składniki się połączą. Wlewam do blaszki wyłożonej papierem i piekę w 180C z termoobiegiem przez ok. 35minut. Z miodu i masła robię na patelni glazurę. Dorzucam orzechy i jeszcze chwile prażę. Polewam od razu lekko przestudzone ciasto. Na wierzch wykładam trochę skórki pomarańczowej kandyzowanej.
Wskazówki:
- do ciasta zawsze używam przesianej mąki
- ciasto piekę w niskiej prostokątnej formie o wymiarach: 21×19 cm
- w tej wersji ciasta marchewkowego, banany koniecznie należy mocno zblendować
REWELACYJNE CIASTO MARCHEWKOWE Z GLAZURĄ – SKŁADNIKI
- 2 duże banany
- 2 jajka
- 55 gr. rozpuszczonego masła klarowanego
- 100gr. mąki jasnej orkiszowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 100 gr. obranej i startej marchewki
- otarta skórka z 1 pomarańczy Bio
- 7 daktyli pokrojonych
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego (30gr.)
- ¼ szklanki mleka owsianego (może być z tego przepisu tutaj)
- szczypta soli
oraz glazura: 1 kopiasta łyżeczka masła klarowanego (20 gr.), 2 kopiaste łyżeczki miodu (40 gr.), pełna łyżka lekko pokruszonych orzechów włoskich, oraz domowa skórka pomarańczowa kandyzowana.
REWELACYJNE CIASTO MARCHEWKOWE Z GLAZURĄ – PRZYGOTOWANIE
- do dobrze zblendowanych bananów dodaję jajka i chwilkę blenduję
- dolewam rozpuszczone lekko przestudzone masło i mieszam chwilkę w blenderze do połączenia się składników
- następnie dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wszystko dokładnie blenduję
- dodaję marchewkę, skórkę z pomarańczy, pokrojone na drobno daktyle, cukier, mleko owsiane i szczyptę soli. Wszystko ostatni raz miksuję do połączenia składników i wylewam masę do blaszki wyłożonej papierem
- wstawiam do nagrzanego piekarnika na 180 C z termoobiegiem i piekę ok. 35 minut
- następnie przygotowuję miodową glazurę. Na patelni rozpuszczam miód i masło, dodaję orzechy. Mieszając, wszystko przez chwilę prażę
- upieczone i lekko przestudzone ciasto polewam ciepłą glazurą z patelni, oraz kandyzowaną skórką z pomarańczy
SMACZNEGO!😊