Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania

 
 

Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania

Jeżeli zastanawiasz się czy można zrobić ciasto orkiszowe drożdżowe bez zagniatania, to odpowiem…tak! Zrobisz je nie tylko bez zagniatania, ale również ze zdrowej 100% mąki orkiszowej😍

Wnętrze tego wspaniałego ciasta drożdżowego jest lekko wilgotne, dzięki czemu zachowuje swoją świeżość nawet przez kilka dni. I to go właśnie wyróżnia na tle innych mocno napuszonych drożdżowców, które często swoją świeżość tracą już na drugi dzień. Orkiszowe ciasto drożdżowe, nie zawiera również mleka krowiego, którego ja na co dzień po prostu nie używam (dlaczego mleko szkodzi naszemu organizmowi, napisałam tutaj). Na blogu co prawda podałam kilka przepisów gdzie było ono użyte, ale jako produkt wyjściowy do zrobienia np. jogurtu domowego)

 

Czy ciasto drożdżowe robione na mące orkiszowej jest zdrowsze od tego robionego z użyciem mąki pszennej?

Bez wątpienia tak! Ciasto drożdżowe robione na mące orkiszowej jest nie porównywalnie zdrowsze od tego robionego z użyciem mąki pszennej.

Przede wszystkim mąka pszenna  zawiera ogromne ilości glutenu. Oprócz tego, to właśnie pszenica, z której produkowana jest mąka pszenna, odpowiada za liczne stany zapalne w przewodzie pokarmowym. Jest jedynym wyjątkowo szkodliwym produktem zbożowym, który działa na mózg podobnie do morfiny i innych opiatów. To dlatego też wszelkie próby odstawienia pszennych kluseczków, ciast, czy pizzy, powodują objawy podobne do głodu narkotycznego. Powoduje wilczy apetyt i wilczy głód, a cukier po spożyciu produktów z mąki pszennej winduję w górę jak opętany, (jeżeli chcesz zrobić zdrowa pizzę, przepis tutaj)

 

A jak to wygląda w przypadku spożywania produktów z maki orkiszowej?

Zupełnie inaczej jest w przypadku spożywania produktów z mąki orkiszowej. Ziarno orkiszu zawiera dużo bardziej przyswajalny gluten i nawet osoby wrażliwe radzą sobie z jego przyswajalnością.

W przeciwieństwie do pszenicy, która swoją łupinę traci podczas zbiorów i dlatego też jest mocno zanieczyszczona chemikaliami, ziarno orkiszu otoczone jest mocną łupiną, która nie dopuszcza do swojego wnętrza żadnych zanieczyszczeń, a w szczególności pestycydów, używanych przecież na szeroką skalę. Po za tym, wartości odżywcze i zdrowotne mąki orkiszowej są nie porównywalne względem innych zbóż. Jako, że orkisz nie był poddany żadnym modyfikacjom genetycznym (i znów to muszę podkreślić: w przeciwieństwie do pszenicy!) i był już uprawiany od starożytności, powinien być nie zaprzeczalnym faworytem dla każdego, kto ceni sobie zdrowe odżywianie.

Jako, że w Internecie “królują” głównie przepisy z mąki pszennej, postanowiłam kilka lat temu opracować własne przepisy tak, by były nie tylko zdrowe, ale i pyszne (a dodatkowo również łatwe i szybkie do zrobienia). Wyzwanie dosyć spore, ale jako, że tworzenie receptur, oraz przygotowywanie dużo zdrowszych odpowiedników popularnych dań jest moją pasją (ponadto okoliczności zdrowotne do tego mnie zmusiły: częste bóle głowy, opryszczka, złe wyniki badań, alergie) toteż i zapał był ogromny do twórczego działania. Oczywiście nie zachęcam do opychania się ciastem bez pamięci. Proponuję jedynie dużo zdrowszą alternatywę do wypieków bazujących wyłącznie na mące pszennej.

Więc jeżeli i Tobie zależy na swoim zdrowiu, zamień pszenicę na zdrowy orkisz i obserwuj z uśmiechem cudowne zmiany🥰

Tym przepisem, chciałabym Ci pokazać, że ciasto drożdżowe robione wyłącznie na mące orkiszowej, a także bez mozolnego wyrabiania, nie tylko pięknie wyrośnie, ale również wspaniale smakuje, mając w swoim składzie zdrowe składniki. Dlatego też, nie podmieniaj proszę żadnego z nich, gdyż skomponowałam je tak, by ciasto spełniało swoją rolę: bez zagniatania, zdrowe, wyrośnięte i smaczne!

Więc jeżeli już masz swoje zdrowe składniki, koniecznie wypróbuj mój przepis i śmiało dziel się w komentarzu swoimi uwagami❤

Niech zdrowie będzie z Tobą🥰

Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania

Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania

Przepis w skrócie

Do wysokiej miski dodaję lekko ciepłe mleko owsiane, suszone drożdże (mieszam) jajka, rozpuszczone masło, cukier trzcinowy i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Mieszam wszystko drewnianą łyżką. Dosypuję mąkę ze szczypta soli. Wszystko energicznie mieszam do połączenia się składników, może być mikserem (ok. 2min.) Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (ok.2 godz.)

W tym czasie robię kruszonkę: mieszam szybko palcami masło, mąkę i cukier, tak, by powstały okruszki. Odstawiam do lodówki.

Do wyrośniętego ciasto dodaję namoczone rodzynki i przekładam do blachy wyłożonej papierem. Przykrywam na 30minut do wyrośnięcia. Włączam piekarnik na 180C z termoobiegiem, by był nagrzany kiedy ciasto podrośnie. Posypuję kruszonką i wstawiam do piekarnika na ok.40 min.

Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania

Wskazówki:

  • do ciasta zawsze używam przesianej mąki
  • pojemność mojej szklanki 230 gr.
  • jajka wyciągam wcześniej z lodówki, lub też zalewam mocno ciepłą wodą na chwilę żeby się ogrzały
  • kiedy czas pieczenia zbliża się do 40 minut, sprawdzam patyczkiem szaszłykowym, czy ciasto w środku jest upieczone. Suchy patyczek, na którym nie ma śladów ciasta, oznacza, że ciasto zakończyło swoje wypiekanie
  • składniki na moje przepisy staram się podać tak, by były wymieniane w kolejności ich dodawania

 

ORKISZOWE CIASTO DROŻDŻOWE BEZ ZAGNIATANIA – SKŁADNIKI NA CIASTO:

oraz kruszonka

 

ORKISZOWE CIASTO DROŻDŻOWE BEZ ZAGNIATANIA – PRZYGOTOWANIE

  • mleko owsiane lekko podgrzewam, a masło klarowane rozpuszczam
  • do wysokiej miski wlewam leciutko ciepłe mleko wsypuję suche drożdże i mieszam
  • dodaję jajka, rozpuszczone masło oraz cukier i wszystko energicznie mieszam do połączenia się składników
  • przesianą mąkę z solą, wsypuję do miski z mokrymi składnikami i mikserem mieszam ok. 2min. (lub energicznie drewniana łyżką – ciasto będzie luźne, ale takie ma być)
  • miskę przykrywam ( u mnie kąpielowy czepek, który w tej roli sprawdza się znakomicie) i stawiam w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Ciasto musi podwoić objętość
  • rodzynki zalewam gorącą wodą i po kilku minutach odsączam
  • kiedy ciasto podrośnie, dosypuję namoczone wcześniej rodzynki i mieszam
  • ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem i przykryte zostawiam do ponownego wyrośnięcia na 30mni
  • w czasie kiedy ciasto rośnie, włączam piekarnik z termoobiegiem na 170C i biorę się za kruszonkę
  • wszystkie składniki na kruszonkę bardzo szybko mieszam palcami tak, by uzyskać sypkie okruszki
  • kiedy minie czas wyrastania ciasta, posypuję go kruszonką i wkładam do nagrzanego piekarnika
  • piekę przez ok. 40mn. (do suchego patyczka)
  • po wyjęciu z piekarnika stawiam w blaszce najlepiej na kratce do wystudzenia

Orkiszowe Ciasto Drożdżowe Bez Zagniatania

 
 

2 komentarze

  • Mam mąkę orkiszową pełnoziarnistą i będę testować przepis. Czy mogę zastąpić suszone drożdże świeżymi?

    • Myślę, że tak ☺ Choć przyznam, że ten konkretny przepis opracowałam tak, by był szybki i stąd właśnie zastosowałam suszone drożdze 😊 Zapewne trzeba by było zrobić najpierw zaczyn ze świeżych drożdży, poczekać aż urośnie (być może również dać odrobinę więcej mąki do ciasta) Spróbuj moja droga i konieczne napisz jak wyszło ci ciacho👌 Pozdrawiam serdecznie😘

Dodaj komentarz