Krem Czekoladowy z Piernikową Posypką, to już z samej nazwy czysta rozkosz. Ten prosty skład, a zarazem niebiański smak, powala z nóg! To czekoladowy raj dla tych, co uwielbiają takie kremowe desery!😍
Jeżeli czytasz moje posty, to wiesz, że nie wyrzucam jedzenia i na każdy kęs znajduję kulinarne rozwiązanie. W przypadku tego cudownego kremu czekoladowego, swoje należyte miejsce znalazł pozostały po obiedzie ryż. I choć w garnku, pozostawiony sam sobie, nie prezentował się zbyt okazale, tak w formie tego czekoladowego kremu, rozbłysnął niczym gwiazda🤩
Pan Ryż, dostając ode mnie „drugie życie”, odpłacił mi niebywale pysznym i rozpływającym się w ustach kremowym smakiem!
Takie rozwiązania „zero waste”, są bardzo ekonomiczne i dają poczucie ogromnej satysfakcji z kulinarnej kreatywności!😍 Oczywiście ten deser można również zrobić od podstaw: czyli po prostu ugotować ryż, a dalej „obchodzić” się z nim jak podałam w przepisie poniżej😁
Krem czekoladowy może uzupełniać nasz codzienny jadłospis , jak i również może być podany na wszelkiego rodzaju święta. Wystarczy zaprezentować go w odpowiedniej oprawie i zajadać w świątecznej atmosferze z gośćmi lub bez!🥰
Wszystkiego Zdrowego!❤
Wskazówki:
- jeżeli nie masz ugotowanego ryżu, ( u mnie czasami zostaje po obiedzie) ugotuj pół szklanki suchego ryżu (ryż najpierw trzeba wypłukać pod bieżącą wodą, na szklankę ryżu daję dwie szklanki wody, płaską łyżeczkę soli, jedna pełną łyżeczkę masła klarowanego, gotuję aż ryż wchłonie wodę)
- żeby uzyskać piernikową posypkę, ciasteczka piernikowe, (przepis tutaj: Pierniki Orkiszowe Robione Od Lat ) wkładam do torebki plastikowej i „ przejeżdżam” wałkiem. Robię z nich albo puder, albo okruszki
- żeby uzyskać rozmarynowy puder, ucieram w moździerzu szczyptę cukru trzcinowego z łyżeczką suszonego rozmarynu
- z podanego niżej przepisu wychodzi 3-4 porcje deseru czekoladowego
KREM CZEKOLADOWY Z PIERNIKOWĄ POSYPKĄ – SKŁADNIKI
- ok. 1.5 szklanki ugotowanego ryżu
- ok. 1,5 szklanki mleka owsianego (bezglutenowego, jeżeli nie możesz takiego)
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty imbiru, łyżeczka rozmarynu utarta na puder
- 1 łyżka kakao
- 2 pełne łyżki miodu
- 2 pełne łyżki tahiny (pasty sezamowej)
oraz: posypka z pokruszonych pierniczków, wiórki z gorzkiej czekolady, ewentualnie do polania: zdrowy syrop (klonowy, z agawy…)
KREM CZEKOLADOWY Z PIERNIKOWĄ POSYPKĄ – PRZYGOTOWANIE
- ugotowany ryż zalewam w garnku mlekiem, dodaję przyprawy, mieszam i gotuję, aż ryż wchłonie cały płyn. Ma być kremowy i gęsty jak śmietana
- dodaję 2 łyżeczki masła klarowanego, mieszam i odstawiam do lekkiego przestudzenia
- do przestudzonej masy dodaje miód, tahinę i i ręcznym blenderem miksuję na gładką masę
- podaję tego samego dnia, lekko schłodzony i posypany wiórkami czekolady oraz pokruszonymi (bardziej lub mniej) piernikowymi ciasteczkami.
SMACZNEGO!😊