Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

 
 

Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

Jeżeli szukasz prostego i dobrego przepisu na barszcz czerwony, to zapraszam na sprawdzony przepis!😍

 

Barszcz czerwony to jedna z głównych potraw na wigilijnym stole, zaraz obok uszek i pierogów. I choć w niektórych domach to barszcz grzybowy zajmuje pierwsze miejsce na wigilijnym stole, to jednak trzeba przyznać, że barszczowa królowa jest tylko jedna!😉

A jaki barszcz wybrali ankietowani Polacy?

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że kwestia rodzaju barszczu jest kwestią tradycji wyniesionej z domu. Jednak biorąc pod uwagę dane jakie udało mi znaleźć w przepastnym Internecie, to właśnie czerwony barszcz dla większości ankietowanych Polaków, jest tą jedyną i słuszną zupą wigilijną!
Ja lubię i jedna i drugą- żeby nie było 😁 Jednak zważywszy na rodzinne tradycje, trzymam się kurczowo czerwonego barszczu i w tym wyjątkowym dniu, to właśnie on gości na moim stole.

Po za tradycjami.. uwielbiam też jego smak! Popijany w zimową porę do pierogów, czy też w towarzystwie małego zgrabnego grzybowego uszka, jest niczym rozgrzewający i energetyczny eliksir!😍

Smak barszczu to nie wszystko!

Po za walorami smakowymi, mam też w pamięci walory wizualne w postaci barwnych, bordowych plam na obrusie. I kiedy tylko będąc jeszcze dzieckiem, słyszałam hasło z ust taty “nie poplamcie od razu obrusa”, jak na złość kropla intensywnej czerwieni lądowała właśnie na nim! Tak czy inaczej, w niedługim czasie pojawił się u nas Pan Obrus, który w swojej charakterystyce miał opis: ” nie przyjmuje plam”. I rzeczywiście…nie przyjmował! Ciężko mi to było zrozumieć, gdyż jako dziecko miałam na swym koncie wiele obrusowych plam! I naraz co? Koniec? Nigdy więcej żadnej plamy? Jak to możliwe?
No i oczywiście zaczęły się dziecięce eksperymenty z mała nutką dreszczyku: przyjmie się plamka, uda się, czy nie? Naturalnie biorąc pod uwagę wszystkie świąteczne atrakcje, moje eksperymentowanie z roku na rok coraz bardziej słabło. Aż w końcu się poddałam i zostawiłam w spokoju Pana Obrusa.  I choć może nie uwierzysz, ale było to naprawdę bardzo dawno temu, a Pan Obrus, do dziś dnia ma się bardzo dobrze! I jak nie przyjmował plam, tak dalej nie przyjmuje!😁

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

Przepis w skrócie:

Wszystkie warzywa kroję na mniejsze kawałki. Cebulę opalam nad gazem. Wrzucam wszystko do 10 litrowego garnka, dodaję przyprawy w ziarnach oraz liście laurowe. Zalewam wodą ok. 5 cm nad warzywa i wstawiam na gaz. Jak się tylko barszcz zagotuje od razu wlewam ocet. Kiedy buraki są już prawie miękkie dorzucam przekrojone na ćwiartki jabłka i gotuje jeszcze godzinę. Wystawiam w chłodne miejsce na dobę. Grzyby zalewam wodą i zostawiam do namoczenia na całą noc. Następnie gotuję je w wodzie w której się moczyły ok. 30 minut. Barszcz odcedzam z warzyw, dolewam wywar z grzybów, przyprawiam zgniecionym czosnkiem, oraz roztartym w moździerzu (razem ze szczyptą soli) majerankiem i podgrzewam (nie gotuję!) Na koniec dolewam zakwas buraczany i ewentualnie masło klarowane. Odstawiam w chłodne miejsce na kilka godzin do „przegryzienia” smaków.

Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

Wskazówki:

  • buraki zawsze staram się kupować od sprawdzonego sprzedawcy, najlepiej eco. To samo tyczy się innych warzyw
  • jeżeli nie mam zakwasu, barszcz doprawiam trochę mocniej
  • jabłek nie obieram i wykrawam środków. Barszcz i tak na koniec trzeba przecedzić
  •  jeżeli masz mało czasu, barszcz odcedź zaraz po ugotowaniu, dopraw i dopiero odstaw w chłodne miejsc
  • jeżeli szukasz dobrego przepisu na śledzie, przepis tutaj: Najlepszy Przepis na Śledzie w Oleju

Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

SPRAWDZONY PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY – SKŁADNIKI

  • 2,5 kg buraków
  • 5 średnich marchewek (ok. 550 g)
  • 2 średnie pietruszki (ok. 220 g)
  • 1 średni seler (ok. 270 g)
  • por o długości ok. 30cm
  • 2 cebule (ok. 150 g)
  • płaska łyżeczka pieprzu w ziarnach
  •  łyżeczka ziela angielskiego (ok. 10 szt)
  • pół łyżeczki ziaren jałowca (ok. 5szt)
  • duże liście laurowe 6szt
  • pół łyżeczki goździków (ok. 8 szt)
  • 2-3 łyżki octu winnego (lub 4 łyki jabłkowego)
  • 1 kg jabłek
  • kilka suszonych leśnych grzybów (ok.15 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz i cukier trzcinowy do smaku
  • ok. 1.5 szklanki zakwasu buraczanego (lub pomiń, jeżeli nie masz)

opcjonalnie: 4 pełne łyżeczki masła klarowanego dodane na sam koniec

 

SPRAWDZONY PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY – PRZYGOTOWANIE

  • buraki obieram i kroje na grube plastry
  • marchewkę, pietruszkę i seler, kroję na mniejsze kawałki
  • por (górna część pora) dokładnie myję i daję w całości, nie kroję
  • 2 cebule (obieram, lub nie) opalam nad gazem, tak, by miały w kilku miejscach mocno przypieczoną skórkę
  • wszystkie warzywa wrzucam do dużego garnka o pojemności 10 litrów, dorzucam pieprz, ziele, jałowiec, liście laurowe i goździki
  • warzywa w garnku zalewam zimną wodą tak, by przykryły warzywa, (plus ok. 5 cm wody nad nimi)
  • wstawiam na gaz i pilnuję do momentu aż barszcz się zagotuje. Od razu wlewam ocet winny i zmniejszam gaz. Gotuję aż buraki będą prawie miękkie, (ok. godziny) i dokładam umyte przekrojone na ćwiartki lub połówki jabłka (w zależności od wielkości) i gotuję jeszcze ok. godziny
  • grzyby suszone zalewam wodą i odstawiam najlepiej na całą noc (a przynajmniej na godzinkę, dwie), by następnie je ugotować w tej samej wodzie co się moczyły (ok. 30 minut)
  • kiedy barszcz się ugotuje wystawiam go w chłodne miejsce na dobę lub całą noc
  • następnie barszcz odcedzam z warzyw, dolewam gotowany wywar z grzybów (grzybki wykorzystuję do czegoś innego, np. do pierogów) dorzucam zgnieciony czosnek, roztarty majeranek z solą w moździerzu, sól, mielony pieprz i cukier trzcinowy do smaku. Wszystko wstawiam na gaz i podgrzewam ( nie gotuję!)
  • na koniec dodaję zakwas (i ewentualnie masło klarowane) i odstawiam w chłodne miejsce, by smaki się „przegryzły”.

Sprawdzony Przepis na Barszcz Czerwony

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz