Chcesz poznać Najlepszy Przepis na Śledzie w Oleju? Zdradzę ci sekret, dzięki któremu będą smakowały wyjątkowo!😍
Są tacy, którzy uwielbiają śledzie pod każdą postacią i są tacy którzy za nimi za bardzo nie przepadają. Ja… nie mam z nimi problemu. Lubię!😁 Jednak przyznam, że muszą być dobrze zrobione. Przede wszystkim śledzik musi być dobrej jakości, bo to przecież on gra główną rolę! Ale jeżeli myślisz, że kupisz po prostu dobrego śledzia i na tym koniec… to się grubo mylisz! Ogromne znaczenie mają również pozostałe produkty. Istotną sprawą jest rodzaj cebuli, jaką należy dodać, oraz odpowiedni olej i ocet.
Śledziki, na które przepis podaje poniżej, są delikatne w smaku, bardzo smaczne no i zrobione naprawdę w zdrowy sposób😍
W swoim przepisie, nie używam octu spirytusowego, który może powodować podrażnienia błon śluzowych żołądka, ( jak również wpływać na zaburzenie składu krwi – głównie chodzi tu o krwinki czerwone, czy nawet odwapnienie kości). Po za tym, to właśnie ocet spirytusowy sprawia, że śledzie są mocne w smaku. Dużo za mocne! Ocet bardzo „przejmuje” smak śledzia powodując, że główny bohater ginie gdzieś w tej octowej otchłani.
Nie mówię, że jest on całkowicie be! Bo nadaje się! I owszem! Ale do sprzątania w stylu Eco. Używam go w tym celu już od wielu lat, dzięki czemu ani ja, ani moi bliscy, nie wdychamy szkodliwych dla zdrowia oparów, z tych wszystkich chemicznych środków do sprzątania😉
No dobrze, ale wróćmy do octu!
W takim razie jaki ocet będzie bezpieczny dla zdrowia?
Oczywiście nie zastąpiony ocet jabłkowy! ( Przepis na domowy ocet znajdziesz tutaj: Prosty Przepis Na Zdrowy Ocet Jabłkowy )
Można go używać nie tylko w kulinariach, ale również w kosmetyce, gdzie wspaniale sprawdzi się jako tonik do twarzy (w rozcieńczeniu z wodą: 1/3 octu i 2/3 wody) czy też jako płukanka do włosów (1 łyżka stołowa octu jabłkowego na 1 litr wody)
Oczywiście lista kosmetycznych zastosowań, jest o wiele dłuższa, ale dziś, chciałabym się skupić bardziej na tych aspektach kulinarnych.
Dlatego zapraszam Cię na ten prosty i pyszny przepis! Zrób, a nie pożałujesz!😁
Wszystkiego Zdrowego❤
NAJLEPSZY PRZEPIS NA ŚLEDZIE W OLEJU – SKŁADNIKI
- 6 sztuk płatów śledziowych z solanki (ok. 70 dkg)
- 1 średnia cebula cukrowa
- 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego
- ok. 4 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- ok.2 łyżek octu jabłkowego
NAJLEPSZY PRZEPIS NA ŚLEDZIE W OLEJU – PRZYGOTOWANIE
- umyte śledzie, wkładam do garnka lub miski i zalewam zimną wodą na 15 minut
- po 15 minutach próbuję kawałek, (śledź powinien być tylko lekko słony) odcedzam na sitku
- cebule kroje w drobna kostkę
- łyżeczkę cukru rozpuszczam w odrobinie gorącej wody (tyle, żeby się rozpuścił cukier: 2- 3 łyżeczki)
- śledzie wrzucam do miski, wlewam wodę z cukrem, olej rzepakowy, ocet jabłkowy oraz pokrojoną cebulę. Wszystko mieszam dokładnie
- przekładam do litrowego słoika, zakręcam i wkładam do lodówki, by się przegryzły. Po kilku godzinach, śledzie są już dobre.
SMACZNEGO!😊