Młoda Kapusta z Marchewką

 
 

Młoda Kapusta z Marchewką

Młoda Kapusta z Marchewką, to danie pachnące latem i świeżym koperkiem. Jest syte, smaczne i proste do zrobienia🥰

Pamiętam, że kiedy byłam mała, część wakacji, wraz z moim ciotecznym rodzeństwem spędzałam u swojej babci. Zawsze była kupa śmiechu, zabawy i dziecięcej beztroski. Jednak kiedy chodziło o smakołyki, a do takich (o dziwo!😏) należał głąb z kapusty, (babcia była mądrą kobietą i wiedziała jak sprawić by coś, co nie do końca było rarytasem, nim się stało😜), nie było pomiłuj. Wszystko musiało być sprawiedliwie i równo (co do milimetra) podzielone. I od tego właśnie była kochana babcia. To ona przydzielała rarytasowe porcje. Nie było to wcale błahe zadanie, gdyż dziecięce oko widziało totalnie wszystko i nader mocno brało do siebie wszelkie nierówności w podziale!😏 Jednak nasza kochana babcia z tematem radziła sobie doskonale i dzieliła wszystko tak, jakby od tego miało  zależeć czyjeś życie!😉 Swoją drogą, nic więc dziwnego, że temat sprawiedliwości nie jest mi obcy po dziś dzień a dzięki babci wyciągnęłam sporo przydatnych do życia wniosków😁

No ale dobra! Do sedna! To znaczy…do głąba! Wspominając tamte czasy, pamiętam ten słodki i chrupiący smak. Dla mnie był on pyszny! Każdy z nas łapał swoją cześć kapuścianego głąba i wracał dalej do dziecięcych psot. Zresztą, nie tylko kapuściane głąby się wtedy jadało, ale i sok z kapusty kiszonej piło. I nikt się nie krzywił! Każdy porcję wypijał bez grymaszenia i biegł dalej!😍

Pod względem „rarytasów”, to były absolutnie dużo zdrowsze czasy niż teraz! Dziś nie zobaczysz żadnego dziecka z kapuścianym głąbem w ręku, biegającym po placu zabaw! A szkoda. Bo głąb ma sporo wartości odżywczych, jak zresztą i cała kapusta. Można ją przygotować na wiele sposobów i każdy jest dobry. Na przykład kapusta kiszona, ma dodatkowo bakterie mlekowe, które w cudowny sposób wpływają na florę bakteryjną jelit. A co za tym idzie i na naszą odporność. No ale na kiszoną, to przyjdzie jeszcze czas! W sumie raczymy się nią całą jesień , zimę i wczesną wiosną!
Teraz, jest pora na taką kapustę młodą, z marchewką i z wołowiną! No i z koperkiem! Świeżym koperkiem!😁

Wszystkiego zdrowego dla Ciebie❤

Młoda Kapusta z Marchewką

Młoda Kapusta z Marchewką

Młoda Kapusta z Marchewką

Przepis w skrócie

Kapustę kroję ma małe kawałki i wrzucam do sporego garnka, podlewam 3-4 szklankami wody, dosypuję suszone ziarna kminku, ziele angielskie, pieperz w ziarnach, liście laurowe i wstawiam na mały gaz. Wołowinę kroję na małą kostkę i wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Zrumienioną z obu stron dorzucam do kapusty. Następnie na tej samej patelni rozgrzewam masło klarowane wraz z kurkumą i papryką. Dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażąc dodaję sos sojowy. Wszystko wykładam do garnka. Dorzucam pokrojoną w plasterki marchewkę, oraz starte na tarce jabłka i gotuję aż wołowina zmięknie. Wlewam przecier pomidorowy i gotuję jeszcze jakieś 20 minut. Na koniec dodaję świeżo pokrojony koper, solę, wszystko mieszam i od razu wyłączam gaz.

Młoda Kapusta z Marchewką

Młoda Kapusta z Marchewką

MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ – SKŁADNIKI

 

MŁODA KAPUSTA Z MARCHEWKĄ – PRZYGOTOWANIE

  • kapustę kroję na ćwiartki, następnie na drobne kawałki (razem z głąbem, lub bez – możesz go po prostu zjeść) i wrzucam do garnka, podlewam wodą ( ok.4 szklanki) i dodaję licie laurowe, pieprz, ziele i kminek. Garnek wstawiam na mały gaz do gotowania i przykrywam przykrywką
  • wołowinę kroję na kostkę i wrzucam na rozgrzaną suchą patelnię. Po krótkim zrumienieniu dorzucam do garnka z kapustą
  • na patelni po wołowinie, rozpuszczam masło i dodaję kurkumę i paprykę. Dosypuje pokrojoną w kostkę cebulę i chwile przesmażam. Dolewam sos sojowy i trochę wody z gotującej się kapusty i jeszcze chwilę duszę
  • cebulkę dorzucam do gotującej się kapusty i w tym czasie kroję marchewkę na plasterki, a jabłka ścieram na tarce jarzynowej. Można też drobno pokroić. Dodaję wszystko do garnka
  • kiedy wołowina będzie już miękka, wlewam przecier pomidorowy i gotuję jeszcze wszystko ok. 30 minut.
  • na koniec wsypuję drobno pokrojony koperek, solę do smaku, mieszam dokładnie wszystko i wyłączam gaz
  • kapustkę podaję samą, z pieczywem lub młodymi ziemniakami.

Młoda Kapusta z Marchewką

Młoda Kapusta z Marchewką

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz