Ten zdrowy budyń jaglany, to najlepszy budyń z kaszy jaglanej jaki jadłam. Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy🥰
A za sprawą dodanych owoców, lub też orzechów, staje się jeszcze bardziej odżywczy. Nie dość, że smakuje jak kremowy deser, to jeszcze w dodatku jest syty. Może być podany na śniadanie, (w końcu nie tylko owsianką czy omletem człowiek żyje😁) lub też na podwieczorek.
Zarówno dla małych ludzików jak i dużych, będzie świetnym i zdrowym deserem, lub też zdrowym posiłkiem!
Przy okazji “rzuć okiem” jakie cudowne właściwości ma kasza jaglana!
Właściwości kaszy jaglanej:
- działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie z toksyn
- posiada właściwości antywirusowe i rozgrzewające
- jest bogata w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B
- dzięki zawartości tryptofanu, podnosi poziom serotoniny, a co za tym idzie poprawia nastrój i uspokaja obniżając poziom stresu
- jest pomocna w budowaniu mięśni jak i zarówno w ich regeneracji
- zapobiega w tworzeniu się w żyłach blaszek miażdżycowych
- kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego też jest idealna w diecie osób chorych na celiakię
Jak ja uwielbiam takie zdrowe i smaczne desero-dania❤👌
A Ty – lubisz zdrowe desery?😍
Najlepszy Zdrowy Budyń Jaglany
Przepis w skrócie:
Wypłukaną dobrze kaszę, gotuję w mleku owsianym ze szczyptą soli, masłem klarowanym i łyżeczką miodu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przestudzoną blenduję na jednolitą masę. Podaję z owocami lub orzechami, polaną miodem, lub zdrowym syropem oraz ze szczyptą cynamonu.
Wskazówki:
- podana porcja jest dla dwóch osób
- kaszę porządnie płuczę by pozbyć się “specyficznej” goryczki
- zawsze mam pod ręką dodatkowe pół szklanki mleka owsianego, gdyż kasza w zależności od rodzaju (np. kasza bio będzie się gotowała w innym czasie) pochłania więcej lub mniej płynu.
NAJLEPSZY ZDROWY BUDYŃ JAGLANY – SKŁADNIKI
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- półtorej szklanki mleka owsianego
- szczypta soli
- pełna łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- łyżeczka masła klarowanego
oraz: do polania z wierzchu miód (lub inny zdrowy syrop) a na wierzch mrożone owoce (w sezonie świeże) lub zdrowe orzechy w domowym karmelu
NAJLEPSZY ZDROWY BUDYŃ JAGLANY – PRZYGOTOWANIE
- kaszę dokładnie płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Zalewam w garnku mlekiem i dodaję sól, masło i pełną łyżeczkę miodu
- gotuję do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Ma być porządnie ugotowana
- przestudzoną kaszę dokładnie blenduję na jednolity krem dodając miód do smaku
- gotowy budyń podaje z owocami lub orzechami skropiony miodem lub innym syropem
SMACZNEGO!😊