Ten prosty przepis na kisiel owocowy jest naprawdę genialny. Wystarczy, że masz świeże lub mrożone owoce, a w mig wyczarujesz pyszny i zdrowy deser😊
I jeżeli myślisz, że kisiel owocowy robi się dłużej od tego „papierkowego”, to się grubo mylisz. Zresztą, ten domowy kisiel owocowy, to samo zdrowie, a ten z „papierka”, to po prostu jakiś “zabarwiony proszek” i tyle😉
Dokonaj więc zdrowego wyboru❤ I niech zdrowie będzie z Tobą!
Prosty Przepis Na Kisiel Owocowy
Przepis w skrócie:
Owoce zalewam wodą, wstawiam na gaz i od zagotowania gotuję kilka minut. W kubku wypełnionym do połowy wodą, mieszam 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wlewam do gotujących się owoców. Cały czas mieszając, gotuje ok. 3minuty. Dosładzam miodem jak lekko przestygnie. Podaję na ciepło lub zimno z jogurtem owsianym i owocami.
Wskazówki:
- podana porcja jest dla 4 osób
- w sezonie zimowym wykorzystuje drobne owoce mrożone. Mogą to być truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny. Zaś w sezonie letnim, wszystkie dostępne owoce
- do kisielu dodaję czasami rodzynki, żurawinę lub inne suszone słodkie owoce. Często też podaję go z jogurtem owsianym – przepis tutaj, lub jeżeli wolisz, z jogurtem naturalnym – przepis tutaj
- do posłodzenia kisielu używam miodu, ksylitolu, erytrytolu lub innego zdrowego słodziwa
- w zależności od tego czy chcę kisiel rzadszy czy gęstszy, reguluję ilość mąki ziemniaczanej
PROSTY PRZEPIS NA KISIEL OWOCOWY – SKŁADNIKI
- półtorej szklanki mrożonych owoców lub w sezonie świeżych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- miód, ksylitol, erytrytol, lub inne zdrowe słodziwo do posłodzenia kisielu
- litr wody plus pół kubka
oraz: jogurt owsiany, owoce na wierzch do przybrania
PROSTY PRZEPIS NA KISIEL OWOCOWY – PRZYGOTOWANIE
- owoce w garnku zalewam litrem wody i wstawiam na gaz. Od zagotowania gotuję przez kilka minut
- kiedy gotują się owoce w garnku, mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszam z połową kubka wody
- na gotujące się owoce wylewam rozrobioną mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję jeszcze przez 3 minuty
- kiedy kisiel lekko przestygnie (poniżej 40C, by miód nie stracił wartości) słodzę do smaku np.miodem
- podaję z jogurtem owsianym i owocami
SMACZNEGO!😊