Jeżeli masz ochotę na naleśniki, ale bez mąki, te z kaszy gryczanej będą właśnie dla Ciebie! Bez glutenu i bez laktozy, będą również wspaniałą alternatywą dla wszystkich alergików i bezglutenowców!😍
Są takie dni, kiedy świadomie chcemy, lub też musimy na jakiś czas odstawić gluten. Przyzwyczajeni do mącznych potraw, dostajemy przysłowiowego bzika, kiedy nie możemy sięgnąć po mięciutką bułeczkę, czy chociażby naleśnika. Osobiście, robię sobie takie przerwy w dostawie glutenu, cukru czy też laktozy. I choć na co dzień nie spożywam glutenu, który pochodzi z mąki pszennej, ani też laktozy bezpośrednio z mleka krowiego (a o białym cukrze to już nie wspomnę) to mimo to, daję swojemu organizmowi odpocząć, pałaszując bardziej lekkostrawne produkty i dania. Przyznam, że taki właśnie bezglutenowy i bezlaktozowy okres „owocuje” u mnie w bardzo kreatywne, kulinarne pomysły. Kiedy czuję, że mam na coś ogromną ochotę, a tego akurat nie mogę…zrobię wszystko by stworzyć alternatywne danie! Oj… Wszystko! 😜
Czy kasza gryczana ma gluten?
Kiedy odcięta od tych „glutenowych przyjemności” dostawałam „hopla”, stworzyłam właśnie między innymi te bezglutenowe naleśniki! Tak! Właśnie tak! Bo kasza gryczana nie ma w sobie ani krzty glutenu! A jakie ma niesamowite właściwości 😍 W swoim składzie zawiera spore ilości białka, błonnika i magnezu. Zawiera również tryptofan, który bierze udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Ne pytaj więc jaka była radość kiedy je zajadałam! To był szczery entuzjazm i fala ogromnej przyjemności! Naleśniki wypełnione po brzegi świeżymi chrupkimi warzywami i skropione oliwą, dostarczyły mi tego, co właśnie potrzeba, by organizm mógł fajnie funkcjonować.
Więc kiedy masz np. te smutniejsze dni, zajadaj kaszę gryczaną! Ta niepalona, ma troszeczkę więcej składników odżywczych, gdyż nie jest poddana obróbce cieplnej. Oprócz tego, ma delikatniejszy smak. No ale to oczywiście, jest rzecz gustu! Tu nie wnikam! Wybierz tą, która Ci lepiej smakuje!😁🥰
A tutaj, zamieszczam dla Ciebie mój przepis na super chrupiący chlebek: Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania
Wszystkiego zdrowego❤
Naleśniki z Kaszy Gryczanej Bez Mąki
Przepis w skrócie
Kaszę zalać szklaną wody i odstawić na kilka godzin do lodówki (np. na noc) Następnie dodać przyprawy, masło, siemię lniane (wcześniej je zmielić) oraz ok. 1,5 szk. wody. Wszystko zmiksować na jednolita masę i odstawić na ok. 15 min. Smażyć na rozgrzanej patelni.
Wskazówki:
- smażąc naleśniki, nie przewracaj ich zbyt szybko. Smaży je się trochę dłużej, niż te tradycyjne. To ile nalejesz ciasta na patelnię, zależy wyłącznie od jego gęstości oraz Twoich preferencji: cienkie- czy grube maja być naleśniki. Popróbuj, poeksperymentuj. Dolej wody jeżeli potrzeba ( lub mleka roślinnego jeżeli możesz)
- możesz również smażyć takie małe placuszki, jeżeli wolisz
- jeżeli masz patelnię z nieprzywierającym dnem, możesz naleśniki smażyć bez podkładania tłuszczu. W innym przypadku rozpuść na patelni odrobinę masła klarowanego, lub oleju kokosowego.
NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ BEZ MĄKI – SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szk. surowej kaszy gryczanej nie palonej i 1 szk. wody
- 2 szczypty soli, pół łyżeczki sody i łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego (lub mix tych dwóch)
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1.5 szk. wody
NALEŚNIKI Z KASZY GRYCZANEJ BEZ MĄKI – PRZYGOTOWANIE
- surowa kasze zalać szklanką wody i odstawić najlepiej na całą noc
- do namoczonej kaszy dodać sól, sodę, miód oraz masło klarowane
- siemię lniane zmielić i dodać do kaszy
- wszystko zalać wodą (1.5 szk.) i razem zblendować na gładka masę
- całość odstawić na 15 minut
- smażyć na rozgrzanej patelni aż naleśnik będzie zwarty (trochę dłużej niż tradycyjne naleśniki)
SMACZNEGO!😊