Chrupiące Placki z Ciecierzycy

14 kwietnia 2023
 
 

Chrupiące Placki z Ciecierzycy

Jeżeli marzy Ci się pyszna kanapeczka, ale bez chleba, to chrupiące placki z ciecierzycy służą swoją pomocą! Są niebywale smaczne, bezglutenowe i dietetyczne! A jak smakują!😍

 

Kto w ogóle powiedział, że podstawą kanapki musi być chleb? No kto? U mnie za kromeczkę pieczywa bardzo często służy liść sałaty lodowej, chrupek z soczewicy, lub właśnie taki placek, na który zamieszczam dziś dla Ciebie przepis. Wraz z ulubionymi dodatkami, takie kanapeczki smakują obłędnie!😁 A skropione z góry dobrej jakości oliwą, zrobią furorę jako przekąska na niejednej kolacji czy imprezie! Po takich kanapeczkach czujesz się syto, a zarazem lekko. Czyli tak, jak ja uwielbiam najbardziej!😛 Po za tym, te placki tak chrupią, że mogłabym je porównać, do pewnego rodzaju chipsa. Oczywiście mając dobrej jakości patelnię, można je smażyć bez tłuszczu, wówczas będą trochę mniej chrupiące. Można też smażyć z odrobiną masła klarowanego (lub oleju kokosowego) co sprawi, że uzyskasz wręcz „chipsową” chrupkość! Wybór należy do Ciebie!🥰

Gdyby mimo wszystko interesowały Cię również np. zdrowe bułeczki lub nieziemski i szybki do zrobienia chlebek ze zdrowej mąki, to zamieszczam dla Ciebie przepisy tutaj: Szybkie Bułki Orkiszowe Bez WyrastaniaZdrowy Chleb Orkiszowy.

Mam też chlebek bezglutenowy, na który przepis stworzyłam kilka lat temu, będąc wówczas na diecie bezglutenowej, przepisik tutaj: Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania

Wszystkiego zdrowego❤

Chrupiące Placki z Ciecierzycy

Chrupiące Placki z Ciecierzycy

Przepis w skrócie

Obie mąki mieszam z wszystkimi przyprawami. Wsypuje do blendera i dodaję produkty płynne oraz olej. Miksuję na gładki krem i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Dosypuję ewentualnie kminek w ziarenkach i smażę malutkie placuszki z obu stron do zrumienienia.

Chrupiące Placki z Ciecierzycy

CHRUPIĄCE PLACKI Z CIECIERZYCY – SKŁADNIKI

  • 1 szk. mąki z ciecierzycy
  • ¼ szk. mąki ziemniaczanej
  • po pół łyżeczki soli i cukru trzcinowego lub erytrolu
  • po szczypcie imbiru, czosnku granulowanego i pieprzu kajeńskiego
  • ok. 1 szk. mleka roślinnego i ok. ½ szk. wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

opcjonalnie: kminek w ziarnach

 

CHRUPIĄCE PLACKI Z CIECIERZYCY – PRZYGOTOWANIE

  • do obydwu mąki wsypuje wszystkie przyprawy i mieszam razem dokładnie
  • wsypuje wszystko do blendera, dolewam mleko i wodę, oraz olej kokosowy
  • wszystkie składniki miksuje na jednolitą masę, dosypuje ewentualnie kminek i odstawiam do lodówki (np. na całą noc)
  • po minionym czasie, smażę na rozgrzanej patelni malutkie, cienkie porcje placuszków
  • najczęściej podaje w formie kanapek, np. z warzywami, kiełkami, serem. Z góry skrapiam dobra oliwą. Naprawdę pycha!

Chrupiące Placki z Ciecierzycy

Chrupiące Placki z Ciecierzycy

SMACZNEGO!😊

 
 

Dodaj komentarz