
Jeżeli marzy Ci się pyszna kanapeczka, ale bez chleba, to chrupiące placki z ciecierzycy służą swoją pomocą! Są niebywale smaczne, bezglutenowe i dietetyczne! A jak smakują!😍
Kto w ogóle powiedział, że podstawą kanapki musi być chleb? No kto? U mnie za kromeczkę pieczywa bardzo często służy liść sałaty lodowej, chrupek z soczewicy, lub właśnie taki placek, na który zamieszczam dziś dla Ciebie przepis. Wraz z ulubionymi dodatkami, takie kanapeczki smakują obłędnie!😁 A skropione z góry dobrej jakości oliwą, zrobią furorę jako przekąska na niejednej kolacji czy imprezie! Po takich kanapeczkach czujesz się syto, a zarazem lekko. Czyli tak, jak ja uwielbiam najbardziej!😛 Po za tym, te placki tak chrupią, że mogłabym je porównać, do pewnego rodzaju chipsa. Oczywiście mając dobrej jakości patelnię, można je smażyć bez tłuszczu, wówczas będą trochę mniej chrupiące. Można też smażyć z odrobiną masła klarowanego (lub oleju kokosowego) co sprawi, że uzyskasz wręcz „chipsową” chrupkość! Wybór należy do Ciebie!🥰
Gdyby mimo wszystko interesowały Cię również np. zdrowe bułeczki lub nieziemski i szybki do zrobienia chlebek ze zdrowej mąki, to zamieszczam dla Ciebie przepisy tutaj: Szybkie Bułki Orkiszowe Bez Wyrastania, Zdrowy Chleb Orkiszowy.
Mam też chlebek bezglutenowy, na który przepis stworzyłam kilka lat temu, będąc wówczas na diecie bezglutenowej, przepisik tutaj: Chrupiący Chleb Bezglutenowy Bez Zagniatania
Wszystkiego zdrowego❤

Chrupiące Placki z Ciecierzycy
Przepis w skrócie
Obie mąki mieszam z wszystkimi przyprawami. Wsypuje do blendera i dodaję produkty płynne oraz olej. Miksuję na gładki krem i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Dosypuję ewentualnie kminek w ziarenkach i smażę malutkie placuszki z obu stron do zrumienienia.

CHRUPIĄCE PLACKI Z CIECIERZYCY – SKŁADNIKI
- 1 szk. mąki z ciecierzycy
- ¼ szk. mąki ziemniaczanej
- po pół łyżeczki soli i cukru trzcinowego lub erytrolu
- po szczypcie imbiru, czosnku granulowanego i pieprzu kajeńskiego
- ok. 1 szk. mleka roślinnego i ok. ½ szk. wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
opcjonalnie: kminek w ziarnach
CHRUPIĄCE PLACKI Z CIECIERZYCY – PRZYGOTOWANIE
- do obydwu mąki wsypuje wszystkie przyprawy i mieszam razem dokładnie
- wsypuje wszystko do blendera, dolewam mleko i wodę, oraz olej kokosowy
- wszystkie składniki miksuje na jednolitą masę, dosypuje ewentualnie kminek i odstawiam do lodówki (np. na całą noc)
- po minionym czasie, smażę na rozgrzanej patelni malutkie, cienkie porcje placuszków
- najczęściej podaje w formie kanapek, np. z warzywami, kiełkami, serem. Z góry skrapiam dobra oliwą. Naprawdę pycha!


SMACZNEGO!😊
