Ta genialna przekąska na chrupiącym chlebku jest dla tych, co lubią przekąsić zdrowo, a zarazem pysznie!😍
To niewiarygodne, że ta przekąska jest tak łatwa do zrobienia i smakuje tak rewelacyjnie! Ciężko od niej oderwać swoje łapki i przyznam, że zjadając kilka takich kawałków, można się nieźle najeść! W dodatku nie czuje się człowiek ociężały, jak po większości posiłków. Muszę szczerze przyznać, że to jedna z moich ulubionych przekąsek. I choć wydawałoby się, że to nic szczególnego, to jednak świetnie dobrane warzywa na tym cienkim i chrupiącym chlebku, razem robią niezłą robotę i zaskakują smakiem! 🥰Oczywiście do pełni szczęścia brakuje chlust dobrej oliwy, octu jabłkowego (lub winnego) oraz sosu sojowego. Z góry można również posypać ziarnami, pestkami czy orzechami. Ja jadam przeróżne wersje i w każdej zakochuje się od pierwszego zjedzenia😍 Naprawdę! Taka jestem kochliwa! A co!😁
Naturalnie przekąseczkę można również (a nawet trzeba😋) zaserwować gościom. Szybko się robi, prezentuje się niczego sobie, a więc i zachwyt murowany!
Wcześniej należałoby usmażyć te chrupiące chlebki np. z tego przepisu: Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe , lub z tego: Chrupiące Placki z Ciecierzycy
by potem tylko poukładać plasterki chrupiących warzyw i dokończyć dzieła oliwą!
Uwierz! Goście będą zaskoczeni prostotą i dobrym smakiem! A przecież właśnie o to chodzi w jedzeniu!
Wszystkiego zdrowego!❤
Genialna Przekąska na Chrupiącym Chlebku
Przepis w skrócie
Chlebki łamię na mniejsze kawałki i układam na talerzu. Na każdym kawałku kładę po plasterku rzepy, cukinii, pomidora i cebulki. Następnie rwę na mniejsze kawałki sałatę lodową i posypuję z góry wszystkie kanapeczki. Następnie na każdej kanapeczce kładę po odrobinie awokado i posypuję z góry wszystkie naraz młodymi kiełkami. Skrapiam oliwą, octem jabłkowym i sosem sojowym. Oprószam solą i pieprzem.
GENIALNA PRZEKĄSKA NA CHRUPIĄCYM CHLEBKU – SKŁADNIKI
- chrupki chlebek z np. tego przepisu: Łamagi Czyli Płaskie Chlebki Orkiszowe
- rzodkiew lub kalarepa
- cukinia
- pomidor
- cebula cukrowa
- sałata lodowa
- awokado
- młode kiełki (np. rzodkiewki, słonecznika itp.)
- oliwa, ocet jabłkowy oraz sos sojowy do skropienia z góry
- sól i pieprz do smaku
GENIALNA PRZEKĄSKA NA CHRUPIĄCYM CHLEBKU – PRZYGOTOWANIE
- chlebki łamię i układam na dużym talerzu
- rzodkiew, cukinię, pomidora i cebulę kroję w plastry i układam kolejno na chlebku, po jednym plasterku każdego warzywa
- umytą i wysuszoną sałatę rwę na kawałki i rzucam z góry na wszystkie kanapeczki
- awokado kroję na pół i używając łyżeczki układam na sałacie malutkie kawałki
- wszystko z góry posypuję młodymi kiełkami
- skrapiam oliwą, octem jabłkowym i sosem sojowym
- doprawiam solą i pieprzem
SMACZNEGO!😊